Ciki a plus size modell a kifutón

Míg egyesek lelkesen felkarolják a méretesebb modellek ügyét, addig vannak olyan divatszakemberek, akik szerint nem érdemes méretesebb lányokat alkalmazni. Legutóbb Julien Macdonald walesi divattervező váltott ki nagy felháborodást azzal, hogy kifejtette, a gömbölydedebb lányoknak nincs keresnivalója a kifutón.

Julien Macdonald, aki a Topmodell leszek brit változatának lesz az egyik ítésze a következő szériában, elmondta, nem véletlen, hogy nem szerepelnek a műsorban bizonyos méreten felüli lányok. „Ez egy komoly műsor. Nem nyerhet egy nem átlagos méretű modell, az kész vicc lenne” - nyilatkozta a tervező, aki a Wales on Sunday újságírójának elmondta, hogy azért nem lenne tisztességes dolog kicsit testesebb lányokat is bevenni a versenybe, mert biztos bukás vár rájuk. „Pontosan tudom, hogy mi történhet velük a későbbiekben. Lenézik őket. Egy kifutón dolgozó modell hatos és nyolcas méretű lehet (magyar számozás szerint 34 és 36). Ha te vagy az egyetlen tizennégyes méretű egy szobában, akkor te vagy az, aki nem illik oda” – tette hozzá.

Julien Macdonald
Julien Macdonald

Történt mindez azután, hogy az ausztrál testvérműsort rengeteg kritika érte amiatt, mert azt mondták egy 55 kilós tinédzsernek, hogy legyen olyan kedves, és fogyjon le . Lizzi Leighton Clark modellügynök már ekkor kifejtette, hogy producerek nem bizonyos alkatú lányokat kerestek, de tulajdonképpen a sikeres modellkarrierhez elengedhetetlen a kellő magasság és soványság. Akármi is a siker kulcsa, Bethan Jenkins, a walesi nemzetgyűlés étkezési zavarokkal foglalkozó bizottságának vezetője úgy véli, hogy Julien Macdonald nyilatkozata meglehetősen káros, hiszen rengeteg fiatal lány van, aki szívesen hasonlítana a modellekre.

„Ha azt állítjuk, hogy hatos, nyolcas méretűnek kell lenniük, az nem igazán segít nekik amennyiben étkezési zavarokkal küzdenek” – nyilatkozta Jenkins, aki szerint a divatipar képviselőinek ideje lenne leszállniuk a földre, és inkább olyan nőket kellene foglalkoztatniuk, akik kicsit nagyobbak. „Julien nyilatkozata csak ront a helyzeten. Nem hiszem, hogy a tizenkettes és tizennégyes méret (magyar számozás szerint 40 és 42)  plus size-nak számít, hiszen az átlagos nő ilyen méretű ruhákat hord, ez a valóság” – nyilatkozta Jenkins.

Xena Avramidis
Xena Avramidis

Lotty Sykes dietetikus is úgy véli, hogy Julien Mcdonald jobban átgondolhatta volna, hogy mit mond, milyen üzenetet közvetít a fiatal lányok felé – írja a WalesOnline. Xena Avramidis , egy walesi modell viszont megvédte földije véleményét: ”Jelenleg nem vagyok a legjobb formámban, de visszanyerem majd a versenysúlyomat. A modellkedés a kreativitásról és nem a valóságról szól. Nem hiszem, hogy a nagyobb méretű modellek is ugyanúgy beleillenek azokba a ruhákba, amiket a kifutókon mutatnak be. Nem gondolom azt, hogy diszkriminálni kellene őket, de sajnos így működik a divatipar. Több olyan modell kellene, akik jobban képviselik a valódi nőket, de a kifutók világa akkor sem nekik való.” Hozzátette, hogy a divatvilág által közvetített szépségideál miatt a fiatal lányok valóban nehéz helyzetben vannak, de fogalmuk sincs arról, hogy milyen áldozatokat kell meghoznia a modelleknek: „Átlapozzák a magazinokat, de nincsenek tisztában azzal, hogy milyen a modellek élete, hogy milyen szigorú étrendet kell követniük.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra