OFFLINE

A tejet nem higítják vízzel

2010. május 13., csütörtök 15:43

Tejfogyasztás hazánkban:

Naponta: 41,5 %
Hetente többször: 33,5 %
Hetente egyszer: 10 %
Havonta egy alkalommal: 8%
Ennél ritkábban: 5%
Egyáltalán nem: 4 %

„A táplálkozástudomány egyértelmű álláspontja, hogy a tejre egyértelműen mindenkinek szüksége van. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, mivel a tej proteint, kalciumot, D vitamint és más, az egészségre jótékony anyagokat tartalmaz. Ezért a tejet csak azok nem fogyaszthatják, akik allergiásak a tejfehérjére vagy érzékenyek a tejcukorra“ – mondta Miháldy Kinga dietetikus, miután a GfK Hungária Piackutató Intézet felmérte, hogy milyen tévhitek élnek a lakosság körében a tejről. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa szerint a téves információk is közrejátszanak abban, hogy az országos tejfogyasztás az utóbbi évben 3 százalékkal csökkent.

tej

Tények és tévhitek:

A tej túl sok kalóriát tartalmaz a lakosság 37 százaléka szerint, míg 30 százalék bizonytalan. A tej zsírtartalma a lefölözés mértékétől függ. Egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma (132 kcal) 2 nagyobb alma (40 dkg) energiatartalmának felel meg.

A pasztőrözés és UHT kezelés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok (a lakosság 47%-a szerint). A tejet fehérje és ásványi anyag, valamint D vitamin tartalma miatt fogyasztjuk. A tej vitamin és ásványianyag tartalma a hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, annak hatására a tejből legfeljebb 10% tápanyag vész el.

A boltban kapható tejet vízzel hígítják (a lakosság 61%-a szerint). A tejet nem hígítják vízzel. A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej“, ami kizárólag tejet és semmi mást nem tartalmaz. A tej egyes alkotóelemeinek mennyiségét élelmiszernormák írják elő a különböző lefölözési fokozatokra (zsíros 3,5%, félzsíros 1,5 %, zsírszegény 0,5 %).

A házi, kimért tej a legegészségesebb (a lakosság 82%-a szerint). A házi, kimért tej egészségre káros mikroorganizmusokat (pl: mycobacterium tuberculosis, campilobacter) tartalmazhat, melyek jelenléte az adott állatállomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén múlik. A bizonytalan háttér miatt igen nagy a fertőzés veszélye, ezért a csomagolt tej biztonságosabb, mint a házi, kimért tej, amelynek hőkezelése szintén javasolt. A tejet az érvényes szigorú normák szerint veszi át és kezeli az ipar, így az teljesen biztonságos, nem tartalmazhat semmilyen veszélyes mikroorganizmust és vegyi anyagot sem.

Az UHT tej tejpor és víz keveréke (a lakosság 55%-a szerint). Az UHT tej kizárólag friss tejből készül. A friss tej csak UHT hőkezelésen megy át, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3-6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

tej00

Az UHT tej kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a friss tej (a lakosság 70%-a szerint). Az UHT módszerű hőkezelés során a tej vitamin-, és ásványi anyag tartalma jóformán változatlan marad. Hőkezeléssel a tejből legfeljebb a hőre érzékeny vitamin tartalom kb.10%-a vész el. A tej makro és mikro tápanyagtartalma majdnem ugyanaz marad, a proteinek, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége pedig majdnem változatlan.

Az UHT tejben több az „E”, azaz a nem természetes anyag (a lakosság 68%-a szerint). Az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagokat. Az aszeptikus kartondobozaba csomagolt UHT tej semmilyen tartósító szert nem tartalmaz. A tej az UHT típusú hőkezelésnek (Ultra High Temperature Treated) és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez minden baktériumot kiöl a tejből, és megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.

Az UHT tej tartósítószereket tartalmaz (a lakosság 75%-a szerint). Az UHT tej semmilyen tartósító szert nem tartalmaz. A tej az UHT típusú hőkezelés következtében nem tartalmaz baktériumokat, a 6 rétegű kartondoboz pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen. Emiatt áll el hosszú ideig hűtés nélkül is. Ez a tévhit nagyban köszönhető a „tartós tej“ elnevezésnek, melyből a tartósítószerre asszociálnak a fogyasztók, és nem a tej hosszú ideig való eltarthatóságára. A helyes elnevezés: UHT tej.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.05.13 15:55:40Cigizz olcsóbban!

    Hát igen. Nem vizezik a tejet. DE a legtöbbre nem az van írva hogy tej. Csak fehér :D És azt kapni olcsón...

  • 2010.05.13 16:22:24Walaki01

    Érdekes mese a cikk.A válaszom személyes tapasztalat.
    Ugyanis,ha megiszok 2 azaz kettő deci bármilyen (zacskós,dobozos) bolti tejet,akkor 15 percen belül rohannom kell a WC-re,mert meghajt,azaz hasmenésem lesz tőle.
    Ugyanakkor,ha valódi házi tejből egy vödörrel megiszok,akkor sincs semmi bajom.Akkor,hogy is van ez?Nem kevernek hozzá semmit?

  • 2010.05.13 16:25:11bali22

    sziasztok

    szerintem ez az egész csak arra megy ki hogy a sima tehén tejet ne vegyük meg hanem amit külföldről hoznak be a szétvizezett szét kezelt tejet vegyük meg.Ezzel az a rossz hogy a magyar gazdákat tönkreteszik.

  • 2010.05.13 16:26:15Tegee

    @newnt55:
    Normál pasztőrözés:
    Pasztőrözés során a tejet 15 mp-ig 71C-ra hevítik, majd 6C- ra hűtik.

    A magas hőkezelésen átesett (un. UHT) tej elkészítése:
    UHT -eljárással a tejet 135C-ra hevítik legalább 1 mp-ig, majd 30C -os zárt konténerekben tárolják 15 napon át.

    Az ok itt keresendő...

    Ja és még valami:
    Az UHT- kezelet tej B12-, B6-, C- vitamin , folsav, pantoténsav tartalma legalább 30%-al kevesebb, mint a pasztőrözött tejé.

  • 2010.05.13 16:29:12bali22

    Én nem is iszok bolti tejet csak nagyon ritkán. szerencsére .mert a családom ezzel foglakozik.

  • 2010.05.13 16:41:56kapabacsi

    Értem én hogy ugyanaz a tej a hőkezelt is....
    De akkor miért nem romlik meg??? Kinyitás után még két hétig simán bírja a hűtőben... Nem savanyodik...
    Valami itt mégsem gömbölyű.

    Magyar tartós dobozos tejet veszek 3,5% zsírtartalmút, TEJ felirattal.

  • 2010.05.13 16:44:53hakapeszi76

    Na igen, a házi tej biztos nagyon veszélyes :D. Mint minden bizonytalan eredetű dolog...:/ A nagyszüleim kb. húsz éve ilyen gyanús tejen élnek, lassan 80 évesek....

  • 2010.05.13 16:50:46bali22

    Hát igen :D

  • 2010.05.13 16:54:09annacsenki

    Csak bolti tejet iszom, és nekem a nem kezelt, boci tejtől ment mindig a hasam! A dobozostól nem volt még bajom, de egyébként sok embernek nem bírja a gyomra a tejtermékeket (főleg a tejet) a dobozos tej ugyan úgy aludttej lesz (alföldit veszek gyakran),tapasztaltam :P csináltam aludttejes pitét belőle :) és az uht dobozos tejet is hagytam már megsavanyodni, csak próbaképp, igaz, kellett hozz 2 hét, kinyitva, de savanyú lett, úgyhogy erről ennyit..nem kell mindenhol összeesküvés elméleteket gyártani, mindenki tiszta paranoiás :D Aki annyira fél, ne vegyen dobozos tejet aztán kész :P

  • 2010.05.13 17:30:26Napsugár grófnő

    És azzal mi van, hogyha tejet iszom, vagy tejterméket fogyasztok, akkor pattanásos lesz az arcom? Csak a bolti árukra értem, házi tejet még nem ittam.

  • 2010.05.13 17:47:12kb71

    Dobozos tejhez:
    Sütni akartam. Recept szerint "tejben futtassuk fel az élesztőt" Nem ment. Nem értettem. Gondoltam béna vagyok, bár már csináltam máskor. Jóval később olvastam egy fórumban, hogy a dobozos tejek némelyikére nem reagálnak az élesztőbaktériumok. Kipróbáltam többet is. Láss csodát tényleg! Valami akkor csak hiányzik belőle nem?

  • 2010.05.13 18:39:55peracska

    Én Ausztriában dolgozom és érdekes, a tejnek ott teljesen más az íze.
    A tehenek, bocik tavasztól őszig kint legelnek a csodaszép zöld legelőn. Talán ezért:)
    Ja, és dobozos és dobozos között is van különbség!

  • 2010.05.13 22:38:04stekelvarken

    A hígítják nem hosszú í?

  • 2010.05.13 22:38:54stekelvarken

    A hígítják nem hosszú í?

  • 2010.05.13 22:42:27stekelvarken

    A hígítják nem hosszú í?

  • 2010.05.13 23:23:56queensryche

    Ezt a rohadt markening-dumát! Pofám leszakad.

  • 2010.05.13 23:26:43queensryche

    2010.05.13 16:22:24Walaki01

    Laktóz intoleranciának hívják. Megjgyezném, hogy a laktáz enzim, mely a tej lebontásában játszik szerepet a szopási időszak alatt termelődik, hiszen akkor van rá szükség, csak ugye egyes állattartó népek mint mi is, hozzászoktunk az évszázadok során.

  • 2010.05.13 23:27:17queensryche

    2010.05.13 16:22:24Walaki01

    Laktóz intoleranciának hívják. Megjgyezném, hogy a laktáz enzim, mely a tej lebontásában játszik szerepet a szopási időszak alatt termelődik, hiszen akkor van rá szükség, csak ugye egyes állattartó népek mint mi is, hozzászoktunk az évszázadok során.

  • 2010.05.13 23:29:09queensryche

    2010.05.13 16:22:24Walaki01

    Laktóz intoleranciának hívják. Megjgyezném, hogy a laktáz enzim, mely a tej lebontásában játszik szerepet a szopási időszak alatt termelődik, hiszen akkor van rá szükség, csak ugye egyes állattartó népek mint mi is, hozzászoktunk az évszázadok során.

  • 2010.05.13 23:30:15queensryche

    Látom, nagyszerűen működik az oldal. ( természetesen nem én küldtem el többször)

  • 2010.05.14 08:44:59Baatkaa

    Svajcban is nagyon finom a tej, ossze se lehet hasonlitani az otthoni formedvenyekkel. Az egyik vizizu, a masik forralt es vizizu, a harmadik mittudomen milyen izu, nem beszelve a tartostejrol, ami tuti valamivel kezelve van, mert ihatatlan izu! A nemet tej is finom, ill. volt szerencsem Nyugat-Ausztraliaban elni ket evet es jeeeee ott is nagyon jo a tej, pedig nincsennek zold legelok! Na vajon miert?


    A masik pedig, hogy gyerekkoromban videken hektoliter szam ittam a togymeleg tejet a nagyszuleimnel, isteni finom volt es soha semmi bajom nem lett tole!

  • 2010.05.14 08:49:37Baatkaa

    Ja es VERLAZITO aron aruljak azt a tejnek nevezet izet!

  • 2010.05.14 09:15:22pörköltszaft

    A hőkezelt tejben az ÉLŐ és hasznos alkotókat pusztítják el, ezután egy halott anyagokkal teli (bélrohasztó...!) tejet kapunk.
    Egyszerű : csinálj belőle aludttejet! Ha simán jóízú aludttejed lesz, akkor élő a tej, ha csak egy büdös,kesernyés-rohadt szagú lévé válik, akkor ez a tanulság! :)
    (én egyszer zacskós tejet egy hétig altattam, hátha csak késik a dolog, na, sose aludt meg, csak büdösödött)
    Élő tejet lehet csak inni (aki egyáltalán akar), mert nemhiába nem bírják ám sokan.
    természetgyógyászok nagyon ellenzik, az IDEGEN FEHÉRJE miatt.
    Az biztos, hogy a savanyú tejtermékek (a valódi, nem a bolti, tehát mű...) sokkal egészségesebbek.
    Csinálj magadnak saját aludttejet,túrót,nem nagy kunszt....

  • 2010.05.14 09:31:51Pályaelhagyó autóversenyző

    a kommentelok tobbsege osszeeskuves-elmeletekben hivo szenidiota

    mari neni egyszem tehene joval gyengebb beltartalmi ertekekkel rendelkezo tejet ad, mint a vezeto tejtermelo vallalkozasok. ugyanis az elso csak sikerul valahogy, mig a masodiknal folyamatosan figyelnek tucatnyi parametert, gyakorlatilag tehenekre szabott minden. (a feldolgozo is a parameterek alapjan fizet, igy amikor bela ba nyavalyog a teveben, hogy hatvan forintot kap a tejert, akkor egy szakemberekbol allo telep hetven korul jar. nem veletlenul)

    az uht tej pont azert nem romlik meg, mert a hokezeles kiirtja belole a bacikat. igy, amikor kiteszed a melegre, nincs ami elszaporodjon benne villamgyorsan.

    a tej izet alapvetoen a zsirossaga hatarozza meg, 3,5%-os tejet mindig finomabbnak fogod erezni.

    a vizezes meg eleve hulyeseg lenne, allati sok tejet termelunk, a feldolgozott tejtermekekhez altalaban a tej "fole" azaz zsirja kell, igy a maradekot el lehet adni masfeles tejkent.

    ha elesztot akarsz futtatni, akkor rakj a tejbe cukrot es/vagy lisztet, es melegitsd megfelelo homersekleture. ugy fog futni, mint usain bolt...

  • 2010.05.14 09:34:30ági anyu

    2010.05.13 16:41:56kapabacsi
    Az, hogy mikor romlik meg felbontás után, nagyban függ attól, hogy mi minden van még a hűtőben a közlében. Ha párizsi, csomagolatlanul, akkor elég gyorsan.
    Egyébként az ok a csíramentesség. A gyors romlást a friss tejben a baktériumspórák aktiválódása okozza - az a sima forralástól megmarad nagyrészt

  • 2010.05.14 09:35:20ági anyu

    2010.05.13 16:41:56kapabacsi
    Az, hogy mikor romlik meg felbontás után, nagyban függ attól, hogy mi minden van még a hűtőben a közlében. Ha párizsi, csomagolatlanul, akkor elég gyorsan.
    Egyébként az ok a csíramentesség. A gyors romlást a friss tejben a baktériumspórák aktiválódása okozza - az a sima forralástól megmarad nagyrészt

  • 2010.05.14 09:43:03ági anyu

    2010.05.13 16:22:24Walaki01
    Valószínűleg laktóz intoleráns vagy - a házitej megivása után viszont szívesen kiraknálak egy forgalmas pesti utcára, ahol kilométeres körzetben nincs nyilvános wc ... Merthogy a házitej a zsírartalma miatt az is hajt, ha sokat iszol belőle (pláne, ha intoleráns is vagy)
    A laktóz intolerancia egyébként főleg genetikai eredetűn - a déli népek csaknem 100%-ban intoleránsak. Ezért fogyasztanak kizárólag erjesztett termékeket és sajtot.

    Egyébként meg tök szeretek élelmiszeriparral kapcsolatban "hozzáértő" laikusokat olvasni, akik aztán tudják, hogy mi van a kajában ... jókat lehet röhögni

  • 2010.05.14 09:55:27ági anyu

    2010.05.13 16:22:24Walaki01
    Valószínűleg laktóz intoleráns vagy - a házitej megivása után viszont szívesen kiraknálak egy forgalmas pesti utcára, ahol kilométeres körzetben nincs nyilvános wc ... Merthogy a házitej a zsírartalma miatt az is hajt, ha sokat iszol belőle (pláne, ha intoleráns is vagy)
    A laktóz intolerancia egyébként főleg genetikai eredetűn - a déli népek csaknem 100%-ban intoleránsak. Ezért fogyasztanak kizárólag erjesztett termékeket és sajtot.

    Egyébként meg tök szeretek élelmiszeriparral kapcsolatban "hozzáértő" laikusokat olvasni, akik aztán tudják, hogy mi van a kajában ... jókat lehet röhögni

  • 2010.05.14 09:56:19ági anyu

    2010.05.13 16:22:24Walaki01
    Valószínűleg laktóz intoleráns vagy - a házitej megivása után viszont szívesen kiraknálak egy forgalmas pesti utcára, ahol kilométeres körzetben nincs nyilvános wc ... Merthogy a házitej a zsírartalma miatt az is hajt, ha sokat iszol belőle (pláne, ha intoleráns is vagy)
    A laktóz intolerancia egyébként főleg genetikai eredetűn - a déli népek csaknem 100%-ban intoleránsak. Ezért fogyasztanak kizárólag erjesztett termékeket és sajtot.

    Egyébként meg tök szeretek élelmiszeriparral kapcsolatban "hozzáértő" laikusokat olvasni, akik aztán tudják, hogy mi van a kajában ... jókat lehet röhögni

  • 2010.05.14 11:24:59Kockásfülűnyúl

    Házi tej rajongó vagyok.A frissen fejt tejet leinformálható (ismerős) helyről hordják nekünk.Azonnal felforralom, van erre rendszeresített edényem, majd a hűtőben figyelget:)
    Heti 8 liter elmegy, pedig csak 3-an vagyunk, mondjuk előfordul, h a hét végére vennem kell némi pótlást (hétfőnként hozza az ismerős).
    Anyósom, pedig régen teheneik is voltak, nem issza meg a házi tejet.Azt mondja, érzi rajta a tehén szagát (bezzeg a régi tehenek szaga).
    Mindenki kedvére, egészségére.Ami a tej hizlaló hatását illeti, valahol azt olvastam, h a tejzsír nem hizlal, épp ellenkezőleg.De lehet, h brit tudósok publikálták:)

  • 2010.05.14 12:19:14hayamushka

    @kb71
    Elég gyakran sütök, de nekem még a vízben is felfut az élesztő, csak meg kell "etetni"

  • 2010.05.14 15:50:43Walaki01

    2010.05.14 09:55:27ági anyu!
    A házi tejtől a világon semmi bajom.Vannak olyan napok,amikor 2 litert is megiszok,ugyanis egyes anyagok hegesztésénél,(pl horganyzott csövek) ez a kötelező védőital,amivel a cinkláz (kohászbetegség) megelőzhető.
    Viszont a bolti tejből 2 deci elég a hasmenéshez.

  • 2010.05.14 16:34:30Precízke

    a bolti UHT tejből hiányzik a tejsavbaci - kint hagyod a konyhában, a levegőből inkább penészgomba megy majd bele

    tegyél bele tejfölt (1 evőkanál fél liter tejbe), príma aludttej lesz belőle, ennyit az összeesküvés-elméletekről

  • 2010.05.17 12:24:39Bogoj

    ezt a következtetést a brit tudósok is írhatták volna.
    tejből nem a tévhitek miatt fogy kevesebb, hanem mert egyre drágább. ma más egy liter 12%-os 'gyümölcslé' feleannyiba kerül, mint ugyanennyi tej, és abban sincs sokkal kevesebb gyümölcs, mint az uht-'tejben' tej...
    vajon kinek a lobbija lehet ez a cikk?
    igyunk sok dobozos meg zacskós tejet, és minél kevesebb valódi tejet...
    persze...
    a következő az lesz, hogy ne együnk gyümölcsöt, inkább igyunk gyümölcs-ízű szörpöt, mert az egészségesebb...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta