Világ színei egyesüljetek!

Az Information is Beautiful oldal különböző adatok látványos képi megvalósításaira törekszik. Ott találtunk rá a Colours In Cultures ábrára, ami végre áttekinthetően bemutatja, melyik kifejezéshez milyen színek társulnak egy-egy kultúrában.

Az ábráról könnyedén leolvashatjuk, hogy míg Amerikában, Japánban és Nyugat-Európában a halál (16) színe a fekete, addig a hinduknál és a kínaiaknál a fehér, a muszlimoknál az ezüst, a dél-amerikaiaknál pedig a zöld jelenti ugyanezt. A gyász (59) kifejezésénél szintén eltérés van, míg például nálunk a fekete, addig a kínaiaknál a fehér, de van, ahol a sárga utal a veszteségünkre.

A házasság (56) színe a nyugati kultúrákban ugye a fehér, míg a hinduknál és a kínaiaknál a piros.

A gonosz (24) színe egyértelműen a fekete, azonban a gonosz visszaverését a kultúrák teljesen más színekhez kötik. A nyugati kultúrában, a hinduknál és az ázsiai népcsoportoknál a sárga a gonosz elutasításának (71) a jele, a japánoknál a piros, míg a kínaiaknál a zöld. Ezek után nem meglepő, hogy a békéhez (63) is teljesen másképp viszonyulnak, és nem biztos, hogy mindenütt megértenék elsőre, ha fehér zászlót lengetnénk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra