Trükköznek a brit boltok a konfekcióméretekkel

Azt bizonyára csaknem mindenki tapasztalta már, hogy nem szabad konfekcióméret alapján és próba nélkül vásárolni, ugyanis könnyen lehet, hogy míg az egyik boltban egy harminchatos ruha kitűnően passzol ránk, addig egy másik üzletben eggyel kisebb, vagy eggyel nagyobbat kell venni egy hasonló darabból.

Gemma Seagerrel, egy harmincéves brit vásárlóval is ez történt, aki a múlt hónapban igencsak meglepődött, amikor a legtöbb helyen az angol méretezés szerint a tizenkettes méretű ruhák voltak jók rá, míg a Marks & Spencer üzletében a tízes holmik passzoltak rá  – írja a Times. „A hivatalos mérettáblázat szerint tizennégyes ruhákat kellene hordanom, de valójában tizenkettes holmikat hordok, míg a Marks & Spencernél vásárolt ruhám csak tízes konfekcióméretű. Van egy M&S szoknyám az 1970-es évekből, ami elvileg tizennégyes méretű, és elvileg 38 hüvelykes csípőre szabták. A honlapjukon feltüntetett adatok szerint viszont ezzel a körmérettel most tíz-tizenkettes szoknyát kellene vennem” – írta le a jelenséget Gemma Seager.

10177356 0719

A lap szerint egyes angol üzletekben azért változtatták meg a konfekcióméretek paramétereit, hogy a sovány modellek és retusált sztárok miatt kicsit roskatag önbizalommal rendelkező nők elhiggyék, hogy jé, beleférnek egy kisebb méretű holmiba is. A Times szerint míg korábban a  Marks & Spencernél tizenhatos konfekcióméretű ruhákba a 97-80-104 centiméteres körméretekkel rendelkező nők fértek bele, addig ma már a 101 cm-es mellbőségű, 84 cm-es derekú és 109-es csípőjű nők számára ideálisak ezek a holmik. A Gap esetében, ahol még mindig hüvelykkel számolnak, 2008-ban a tizennégyeses méretű ruhára a 37 hüvelykes (kb. 94 cm-es) mellméret, 29 hüvelykes (kb. 73 cm-es) derék és 39 hüvelykes (99 cm-es) csípő volt a jellemző, addig ez mára az első két esetben fél-fél, az utolsónál egy hüvelykkel nőtt. A John Lewis ruháinál pedig a következőképpen változtak a paraméterek: a tizenkettes méret pár éve még 90 cm-es mellet, 72 cm-es derekat és 97,5 cm-es csípőt jelentett, addig mára az első adat két, a második pedig 1,5 centiméterrel növekedett.

A Marks & Spencer azt állítja, 2003 óta nem változtattak azokon a paramétereken, amiket a beszállítóknak küldenek tovább, akkor ugyanis 2500 nő és némi 3D-s képalkotás segítségével készítettek egy felmérést a vásárlók méreteiről. „Nem módosítjuk a méreteket azért, hogy bárkinek is hízelegjünk. Arról van szó, hogy 2007-ben bevezettük a hatos és a harmincas méretet is” – nyilatkozta a szóvivő, aki leszögezte, szeretnék, ha a honlapjukon szereplő adatok minél jobban tükröznék egy átlagos vásárló méreteit, és ezért is végezték el az előbb említett kutatást. A Times szerint mindenesetre a vásárlóknak szánt oldalukon változatattak a különböző konfekcióméretekhez rendelt adatokon – állítja a Times.

Konfekcióméret átváltó

Európa  Egyesült Királyság

32            4

34            6

36            8

38            10

40            12

42            14

44            16

46            18

48            20

50            22

A Gap képviselője elmondta, hogy az adott ruha szabásától függ, hogy milyen méretűnek sorolják be, míg a John Lewis szóvivője arra hivatkozott, hogy megpróbálnak az aktuális trendeknek és a szezonoknak megfelelni a méretezésnél. Andrew Crawford, a Sizemic nevű cég vezetője elmondta, hogy szerinte nincs értelme hivatalosan megállapítani a konfekcióméretek paramétereit, egyféle szabvány nem elég, és egy 12-es méret teljesen más lehet egy 25 éves és egy 55 éves nő esetében. Nagy-Britanniában egyébként még 1982-ben kiadták, hogy egyes konfekcióméretekhez milyen adatok tartoznak, amit azonban a gyártóknak és a forgalmazóknak nem kötelező betartani. Így nem is csoda, hogy a legtöbb helyen a célközönségnek megfelelően alakítják ki a kollekciók méreteit. Hat évvel ezelőtt egyébként a kormány támogatásával egy országos felmérést végeztek, hogy kiderítsék hogyan változott a nők teste.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek