OFFLINE

Idősebb modellek lepik el a kifutókat

2010. április 21., szerda 12:15

A Huffington Post megfigyelése szerint a nemrég lezajlott divatheteken feltűnően sok volt az olyan modell, akik bizony valamivel idősebbek, mint az általában alkalmazott kolléganőik nagy része, vagyis a többséggel ellentétben egy jó ideje már felnőttkorúnak számítanak.

Francisco Costa, a Calvin Klein művészeti igazgatója például az 1966-os születésű, őszhajú Kristen McMenamyt kérte meg arra, hogy a New York-i divathéten a szintén nem annyira fiatal Stella Tennant és Kirsty Hume mellett ő is mutassa be a cég őszi/téli kollekciójának egy-egy darabját a kifutón.

„Valami másra vágytam. Olyan modelleket szerettem volna, akik sokkal jobban képviselik a vásárlóimat, azokat, akiknek a ruháimat tervezem. Nos, ők már régen túl vannak a 16. születésnapjukon” – nyilatkozta Costa. Marc Jacobs szintén nem ragaszkodott a tinédzserkorú modellekhez a Louis Vuitton egyik bemutatóján, ahol többek közt a 47 éves Elle Macpherson és a 18. életévét már egy ideje betöltött Bar Refaeli, Adriana Lima és Alessandra Ambrosio is végig vonult a kifutón. Miuccia Prada pedig Ambrosio mellett a szintén a húszas éveiben járó Isabeli Fontanát, Doutzen Kroest és Miranda Kerrt kérte fel hasonló feladatra.

A Huffington Post szerint a gyártók az idősebb modellekkel sokkal jobban meg tudják szólítani a vásárlóikat, és ez a tendencia talán abban is segít, hogy a nők sokkal jobban el tudják fogadni magukat, hiszen így nem a fiatal és túlzottan sovány lányokkal, hanem valamivel idősebb és formásabb modellekkel kell összemérniük magukat. Bár a kifutókon ritkaság számba megy mondjuk egy harmincas éveiben járó nő, azért a magazinokban nem ritka jelenség egy olyan modell, aki már a kilencvenes években is ebben a szakmában dolgozott . Egyúttal arról sem szabad elfeledkezni, hogy míg a kifutók világa főként a fantáziákról, a vágyakról szól, addig a divatmagazinokban megjelenő képek az eladás serkentését célozzák.

Míg a modellek súlyáról már a kilencvenes években is szívesen vitatkoztak a szakmabeliek és a laikusok, a kor csak jóval később került be a képbe, pedig a két dolog azért sokak szerint összefügg. A 25 éves Doutzen Kroes és a 21 éves Coco Rocha nemrég azt állította, hogy részben formásabb alakjuk, részben koruk miatt nem igazán kaptak kifutós munkákat. „A Victoria's Secret bemutatókon kívül már hét és nyolc éve nem volt kifutós munkám” – nyilatkozta Alessandra Ambrosio, aki hasonlókat tapasztalt, és így alaposan meglepte, hogy most megfordult a helyzet. „A tervezők hosszú időn keresztül csak olyan lányokat alkalmaztak, akik nem voltak túl szexisek, nem voltak igazán formásak” – tette hozzá. A tizennyolc éves kort már egy jó ideje vagy nem annyira rég betöltött modellek mellett érvelve azt is megjegyezte, hogy a hosszú évek tapasztalata mindenkinek csak a javára válhat.

Ebben a szezonban állítólag nagyon sok 13-14 éves lánynak mondták, hogy kicsit idősebb fejjel térjenek vissza, ahogyan a túlzottan sovány modelleket is arra kérték, hogy foglalkozzanak egy kicsit az egészségükkel, és ha rendbe jönnek, akkor tárt karokkal várják őket – állítja Nian Fish, egy divatbemutatókat szervező cég művészeti vezetője. Az Amerikai Divattervezők Tanácsának (a CFDA-nak) vezetője, Steven Kolb szerint 16 éven aluli modelleket nem lenne szabad alkalmazni, a 18 éven aluli lányoknál pedig ügyelni kell arra, hogy rendszeresen egyenek és eleget pihenjenek, mondjuk éjfél után már ne kelljen dolgozniuk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.21 13:02:19/o/peration

  Dudák kellenek az iparba oszt jónapot.

 • 2010.04.21 13:18:03Reckl_Amál

  Dudák és végre valahára valami eredeti ötlet! Ez az egész plus size meg plus age meg mittomén milyen őrület nem azért van, mert a divatszakma magához tért, hanem mert próbálkoznak, már semmi sem jut az eszükbe.

 • 2010.04.21 14:39:23hol vannak a hétköznapokban a kommentelők amúgy?? :D

  ÚR Isten!!!

  ti végignéztétek a legelső videót??? ne is tegyétek meg!!
  vagy lehet hogy csak én nem értek hozzá, de mi ez???

 • 2010.04.21 14:48:11Publius Decius Mus

  Mesterkélt az egész. Eleve nehezen hihető, hogy természetes folyamat miatt buzi a tervezők nagy része. A lányok meg üres tekintetű, valóban depressziós csontkollekciók... Undorító mikrovilág.

 • 2010.04.21 17:38:29nettletea

  Hja Amal, igazad van, a kover, a csunya, az oreg meg a tobbi rendhagyo modell alkalmazasa valoszinu mind csak figyelemfelkeltes es nem jofejseg, ahogy az eco-friendly meg a 3. vilagbol szarmazo anyagok hasznalata is mindig eleg hamisan hangzik a nagy rongyrazas kozepedte. Dehat ez van. Legalabb mas. En az idosebb modelleknek mondjuk jobban orulok, mint a kovereknek, a korarol nem tehet senki, megis sok no tragedianak eli meg az oregedest, mar a 30 evesek is.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta