Felfigyelt a divatszakma az androgün kosarascsajra

Brittney Griner, a Baylor University kosárlabdacsapatának nagyreményű játékosa eddig főként a kosárpályán elért sikereiről volt ismert, a divatiparban dolgozó szakemberek szerint modellként is megállná a helyét. Bár a 19 éves diáklány külseje meglehetősen fiús, sokan úgy vélik, hogy pont emiatt lenne sikeres, hiszen a szépségideál folyamatosan változik, és már láthatóak a számára kedvező jelek, másrészt vannak, akiket nem az éppen aktuális trendeknek megfelelő külső hoz lázba, hanem valami különleges dologra vágynak. Arról nem is beszélve, hogy a pályán kívül ő is tud igazi nő lenni.

A Love magazin szerkesztője és stílusszakértője, Katie Grand állítása szerint szívesen dolgozna együtt Brittney Grinerrel vagy egy hozzá hasonló modellel, hiszen kedveli azokat, akik több tekintetben is izgalmasnak mondhatóak, szívesen kér fel olyanokat, akiket mondjuk ő személy szerint nem feltétlenül talál vonzónak. Hozzátette, amióta világ a világ, mindig voltak olyanok, akiket nem a „hagyományos szépségek” hoztak lázba. Paul Rowland, a híres Ford modellügynökség egyik fejesének is nagyon tetszik az ifjú sportoló külseje, és akár szívesen egyengetné modellkarrierjét is. „Mindig is kedveltem a különleges, fura figurákat. Talán le kellene szerződtetnem. Miért is ne! Szerintem lenne rá igény” – tette hozzá.

Mielőtt kollégája, James Scully rákeresett volna olyan képekre, amiken Griner éppen nem atlétában és sportnadrágban látható, neki sem feltétlenül az jutott eszébe a kosarasról, hogy egy olyan nő, akit a többség szépnek talál – írja a New York Times. Amikor azonban rátalált egy olyan fotóra, amin Griner éppen nem csapata mezében található, rádöbbent, hogy bizony ő is az átlagosam szép lányok közé sorolható, és nem egy nőies fiú vagy transznemű lány.

Fotó: brittney-griner.com
Fotó: brittney-griner.com

Terry Castle, a Stanford Egyetem egyik professzora szerint az utóbbi évtizedekben az emberek egyre jobban elfogadták a női sportolókat, az olyan személyeket, akiknek külseje kissé androgün. Hozzátette, hogy Brittany Griner példája rámutat arra, hogy talán túlságosan szigorúan értelmezzük a nemi szerepeket.  A Times szerint egyébként olyan híres sportolók, mint a Williams nővérek, Maria Sharapova, Misty May-Treanor, Kerri Walsh, Paula Radcliffe és Mia Hamm sikereiken keresztül sokat tettek azért, hogy az atletikusabb alkatú nőket is elfogadják, és kicsit átalakuljon a szépség fogalma.

Oszd meg másokkal is!
Mustra