OFFLINE

Újra beperelte a Pradát a kövér és csúnya alkalmazottakat védő egykori munkatárs

2010. március 25., csütörtök 16:27 |

Bár először nem járt sikerrel a bíróság előtt, ismét beperelte a Prada Japant az az egykori alkalmazott, aki azt állítja, hogy egyik főnöke, Davide Sesia kérésére több olyan alkalmazottól kellett volna megszabadulnia, akik szerinte nem voltak elég vonzóak – írja a WWD. Rina Bovrisse, aki ötszáz alkalmazottért és negyven üzletért volt felelős, azt állítja, hogy a Prada Japan vezérigazgatója egy tavaly májusi körút után megkérte, távolítson el mindenkit, aki nem felel meg a cég imázsának, vagyis túl öreg, kövér, csúnya, stb.

prada

Davide Sesia felszólítása után állítólag egy részüket áthelyezték, az alkalmazottak többsége pedig inkább a felmondást választotta. Bovrisse szerint az áthelyezéseknél az illetékesek persze nem a valódi indokot nevezték meg, hanem a gyenge eladási számokra hivatkoztak. Miután Rina Bovrisse három hónapos próbaidejének végén jelezte, hogy nem tetszik neki ez az eljárás, állítása szerint ő is célpont lett, főnöke például arra kérte, hogy adjon le pár kilót és változtassa meg a frizuráját, ugyanis szégyelli magát Bovrisse külseje miatt, és nem szeretné, ha az olasz vendégek találkoznának vele. Üzenetét a HR osztály főnöke adta át, aki szintén bántó megjegyzéseket tett rá külseje miatt – írja a Japan Times.

Miután a 18 éves szakmai múlttal rendelkező Rina Bovrisse a milánói központ felé is jelezte panaszát, novemberben felfüggesztették. Decemberben jogi útra terelte az ügyet, és március elején kirúgták arra hivatkozva, hogy valótlan dolgokat állít a cégről. „Hihetetlen méreteket öltött a munkavállalók zaklatása és diszkriminációja. Az én felelősségem megvédeni a keményen dolgozó nők érdekeit, valamint biztosítani azt, hogy a munkakörülményeik megfelelőek legyenek” – nyilatkozta az asszony. A milánói székhelyű cég szóvivője csupán annyit mondott, nem igazán tudnak semmit sem tenni az ellen, hogy az emberek bepereljék őket. Hozzátette, kellő higgadtsággal kezelik az ügyet, és a megfelelő módon vágnak majd vissza.

Nem a Prada az egyetlen divatcég, amit alkalmazottai a nem megfelelő bánásmód miatt pereltek be. Az Abercrombie & Fitch egykori munkatársa korábban azért perelte be volt munkaadóit, mert kézprotézise miatt sok megaláztatást kellett eltűrnie. A bíróság neki adott igazat. A cég ellen nemrég egy másik volt alkalmazott esete miatt is panaszt tettek. Egy 19 éves diáklányt ugyanis azért rúgtak ki, mert nem volt hajlandó levenni a fejkendőjét munka közben.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.03.25 17:22:47nukleotid

  Engem meg lebaszott a főnök,mert nem hankook-os pólóba dolgoztam...a munkáltató megszabhatja a dresscode-ot.

  a csak hajáról nem láttunk fotót,lehet,hogy piros és középen van egy csíkban csak,ami valljuk be télleg csúnya és én sem vinném sehova.

  meg egy dagadt nőt sem...lassan már nem lesz joga kirúgni a főnöknek senkit,mert tuti kitalálja,hogy belekötnek vmibe.

  én már kitaláltam: ha engem kirúgnak,akkor írok minden sajtó orgánumnak,hogy azért rúgtak ki, mert HOMOKOS ZSIDÓ vagyok...jól beperelem a hankookot és kapok 1 szett téli gumit :-(

 • 2010.03.25 18:17:57Rebca

  szerintem a boltoknak joga van meghatározni hoy milyen eladóik legyenek. mondjuk már a felvétel időpontjában kéne kitalálni, nem már miután felvették őket. pl hostessnek se mehet mindenki, nem értem ez miért újdonság.

 • 2010.03.25 18:50:07fagzal

  Engem meg nemileg különböztettek meg, nem vettek fel sztriptíztáncosnak! Milyen dolog ez, hogy csak nőken vesznek fel? Skandallum!

 • 2010.03.25 19:27:12Csore60

  Nagyon hülye üzletpolitika... Azt sugallják ezzel, hogy csak a szépeknek és fiataloknak való a márka viselése.
  Egy olyan társadalomban, ahol nő az öregek aránya, és egyre nagyobb vásárlóerőt képviselnek, nem lehet csak a fiatalság képzetére építeni az üzletet....
  Fel kéne fedezni, hogy nemcsak 25 alatti karcsú nők vannak, és akik nem ebbe a kategóriába tartoznak, szintén öltözködnek.

 • 2010.03.25 19:52:15zoldborso

  Sztriptíztáncosnak sem csak nőket vesznek fel...

  Csore60-nal értek egyet. Ez valóban nagyon rossz üzletpolitika, és nem csak azért, mert nő az öregek aránya, de azért is, mert azok a csinos kislányok, akik a külsejük szerint megfelelnek az üzletvezetők elszállt elképzeléseinek, általában feleannyit sem értenek a szakmához, mint egy tapasztalt idősebb eladó. Nap mint nap tapasztalom, alig lehet már olyan ruhabolti eladót találni, aki ránézésre felismerné a méretet, aki nem hebegne-habogna, amikor a mosási információk felől kérdezem egy-egy darab kapcsán, stb. Olyan is volt, hogy azt mondták, hogy persze, gépben mosható, bár én vegytisztításra tippeltem volna. Nekem lett igazam, aztán iszonyú hiszti árán vették csak vissza a felére zsugorodott nadrágot.
  Továbbá a vásáróknak még mindig nagyobb része nő, mint férfi, hiszen sok férfi gyűlöl vásárolni, spec. az én férjem is, úgyhogy többnyire én vásárolok neki is. Hát az utolsó dolog, amit ilyenkor igényelnék, az, hogy elég bájos, hamvas, karcsú és jólfésült legyen az eladó.
  Legyen készséges és tájékozott.
  A csinoska kis libák gyakran egyáltalán nem készségesek a női vásárlókkal... (sem?)

 • 2010.03.25 20:15:16I.puntschu

  Á, Borsó, a férfiakra vigyorognak, mint a rongyos szűr... Ki tudja, melyik lehet Bill Géc álruhában.

 • 2010.03.25 20:42:20bolomba

  nukleotid,
  "a csak hajáról nem láttunk fotót,lehet,hogy piros és középen van egy csíkban csak,ami valljuk be télleg csúnya és én sem vinném sehova."

  nem vallom be. nekem tenyleg tetszik. sot, hogy en is akor altalanositsam a hangoztassam a velemnyemet: valjuk be, a barna, fekete, szoke hajak nagyon unalmasak, es hetkoznapi frizuraval parositva semmitmondova teszik viselojuket.

  amugy ha hulyesegeket beszel valaki, azert az egy ido utan kiderul.

  "lassan már nem lesz joga kirúgni a főnöknek senkit,mert tuti kitalálja,hogy belekötnek vmibe."
  ha nem volt benne a szerzodesbe amit munkaba lepese napjan alair, hogy nem szabad dagadtnak lennie, akkor valoban igazan helytelen (es buntetendo) dolog emiatt kirugni valakit. plane egy mondvacsinalt indokkal.

  fagzal,
  latom a tematikai osszehasonlitas nem az erosseged. chippandale, de hogy is jon ez ide?

 • 2010.03.26 10:03:40LeBelle

  Szerintem ha ez a kritérium, akkor ne vegyék fel azokat, akinek a külseje nem fér bele a cég imázsába és akkor nem lesz balhé. Ennyi az egész.

 • 2010.03.26 10:24:05C.Anagyal

  Ma már ha bankba jelentkezel állásra telefonon, ott is ellőfordult, hogy megkérdezték hány kiló vagy?! A reprezentatív nő sok helyen kritérium!

 • 2010.03.26 11:45:32megadeth1

  Magában az, h valaki hány kg és hány éves, még nem sokat mond. Lehet egy idősebb nő is csinos, még telten is és lehet szétfolyós, igénytelen undormány is.
  Nyilván egy Prada az utóbbit nem díjazza. De attól még hülyék, mert a legfizetőképesebb kereslet az nem a 25 évesek kategóriája, hanem a negyvenes, jól kereső üzletasszonyoké, akik elvárják, h valamennyire hozzájuk hasonló személyzet szolgálja ki őket. Sőt maga a Prada márka szerintem nem a fiatalokat célozza elsősorban.
  Zoldborso, nekem az eredeti végzettségem ruha-textil-bőr és néha majd` elájulok, h a kilógó seggű kis eladólánykák milyen ostobák. Néha, ha olyanom van, direkt szívatom őket pár egyszerű kérdéssel, csak hogy lássam rajtuk a kék halált...

 • 2010.03.26 14:16:53Reckl_Amál

  Azt azért ne felejtsük el, hogy ez a japán Prada. Tehát nem csupán divatfasiszták, hanem számomra ellenszenvesen megszállottak és drasztikusak ilyen kérdésekben.

 • 2010.03.26 16:35:44nukleotid

  bolomba...

  ez most mi a csöcs volt? nem is érted,amit írtam és kötekedsz?

 • 2010.03.26 17:06:51sk1nny

  a balettársulat is megszabhatja, milyen súlyú lányok táncolhatnak egy előadásban pl - mert ők képviselik a társulatot. egy dagadt nő nekem ne képviselje a Pradát. teljesen igazuk van.

 • 2010.03.27 14:46:32belzebubó

  Pont Japánban ahol iszonyú nagy probléma az elöregedő társadalom és már államcsődről is felreppentek hirek pont emiatt mert képtelenek ezt finanszirozni?
  Nem tudom mennyire hihető ez a történet,hiszen Miuccia Pradanál rondább nő nem sok van a divat világában, ráadásul politológus a csaj.

 • 2010.03.27 17:08:06Bambano

  Rebca: természetesen joga van meghatározni, de a joga az képességekre korlátozódik és nem a külsőségekre.

  nukleotid: a főnöknek joga van megmondani, hogy cégemblémás ruhában menj, vagy milyen munkaruhát vegyél fel. csak azt nem, hogy alatta 19-es vagy 40-es testtömegindexed legyen.

 • 2010.03.27 17:10:42Bambano

  sk1nny: amellett, hogy ez marhaság, amellett a prada lemondana a kicsit vagy nagyon túlsúlyos vásárlóközönségről is? Elég nagy piacvesztés lenne...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta