A szilikon mell és a golyóállóság nem a valóság?

A franciák után a britek is kitalálták a spanyolviaszt, azaz a retusált képek megjelölését, írja a Daily Mail. Dr. Linda Papapoulos pszichológus szerint a fiatalokat súlyosan károsítja, hogy azt hiszik, a szupervékony és hibátlan lányok a normálisak.

Dr. Linda Papapoulos
Dr. Linda Papapoulos

A brit belügyminisztérium megbízásából készített jelentésben azt javasolja, állítsanak fel egy bizottságot, ami kidolgozza, hogyan lehetne figyelmeztetni a fiatalokat arra, hogy amit a képeken látnak az nem valóság. A szakértő szerint megfelelő lépéseket kellene kidolgozni az ellen is, hogy a gyerekek és a tinédzserek lehetőleg később találkozzanak a szexualitást tartalmazó hirdetésekkel és szlogenekkel.

„Amíg én fel tudom venni egy magazint, és meg tudom mondani, ez egyértelműen a világítás és a smink, addig biztos vagyok benne, hogy egy 13 éves nem tudja” – mondta Papapoulos, aki szerint a retusálást nem kell betiltani, csupán el kéne ismerni annak használatát.

20100122 demimoore 560x375

A pszichiáter szerint a másik súlyos probléma, hogy a fiatalok nem a koruknak megfelelő újságot, műsort néznek. Véleménye szerint a magazinokat sokkal fiatalabb tinédzserek veszik meg, mint akiknek valójában szánták, és szerinte a szex-szlogenekkel ellátott ruhák, a könnyen elérhető pornográf képek és felvételek a gyerekeket túl korán szexualizálják.

Mindenesetre szerintünk nem valószínű, hogy néhány apró figyelmeztetés változtatna a helyzeten, hiszen azért, mert egy gyerek már tudja, hogy nem fedi a valóságot az, amit egy képen vagy filmben lát, attól még ugyanúgy kitűzheti célnak a soványságot, a szilikon mellet és a golyóállóságot.

Oszd meg másokkal is!
Mustra