Minden tervezőnek Mihalik Enikő kell Madridban

Hola Budapest! Tegnap volt a Cibeles Madrid Fashion Week első napja és mindjárt a kellős közepébe csöppentünk az őrületnek. Február 18. és 23. között 51 tervező mutatja be a 2010/2011 őszi-téli kollekcióját két kifutón. A főprogram mellett 30 fiatal tervező is bemutatkozik az El Ego névre keresztelt bemutatósorozaton.

Mihalik Enikő, akit nyugodtan hívhatunk szupermodellnek, hiszen az előkelő kilencedik helyet foglalja el a Models.com rangsorán, szintén Madridban van. A spanyol tervezők mind kiemelt szerepet biztosítanak neki a bemutatóikon. Enikő csütörtök éjjel indult New Yorkból, péntek reggel érkezett a spanyol fővárosba. A reptérről rögtön a show helyszínére ment, ahol megkezdődött a kemény menet. A nap folyamán négy ruhapróbán vett részt, miközben egyik bemutatóról a másikra ment próbálni, ahonnan ideges walkie-talkie-s spanyol lányok rángatták el, mert már vártak rá, hogy a következő sminket és frizurát elkészítsék.

Délután öt óra felé már nem volt mindig jó kedve, főleg, amikor a mosdóba is bekiabáltak utána, hogy késésben van. Ennek ellenére mindenkivel kedves volt, ezt el is várják a világ kilencedik topmodelljeitől. Mosolygott és csak magyarul mondott egy-két cifrább dolgot, gondolom azért, mert a személyem miatt örült, hogy valaki érti.

Jetlag, fáradtság, stressz hormonok, fásultság az árnyékos oldalon, ami nem látszódhat, genetika, csontok, arányok, kisugárzás (ezeket a varázsigéket a modell ügynökök használják) a másik oldalon. Egy profi lány egy héten akár kétszer is átrepülheti oda-vissza a világot, de csak akkor érdemes ezt csinálnia, ha mindez nem látszik meg rajta, hiszen a világ csak a frissességet, a fiatalságot, a szépséget, a hamvasságot tartja értéknek. A divatipar fogaskerekei kattognak és bedarálják azt, aki nem jól gazdálkodik az erejével.

Enikő egy 21 éves lánytól szokatlan profizmussal teszi a dolgát és sikere adottságain kívül ennek tudható be, ahogy azt ügynökétől, Kajdi Csaba barátomtól megtudtam. Az elmúlt két évben Enikőt szétszedték. Olyan cégek szerződtették kampányaikba, mint a Gucci, Viktor&Rolf, Pirelli, Max Mara, H&M és a világ legtrendibb fotósaival dolgozott. Terry Richardson, Craig McDean, Ines van Lamswerde, Peter Lindbergh olyan névsor, ami Budapestről a tudományos fantasztikum kategóriájának tűnhet.

Ez az őrület kimerítő, megviseli az idegeket, a fizikumot, de ez soha nem látszódhat a munkákon. Csütörtökön az összes bemutatón Enikő volt a first look, vagyis az első modell, ami az egyik legfontosabb szereplő az egész kollekció szempontjából, és ő volt az utolsó is. Még szép! Madrid örül, hogy egy ilyen kaliberű lány vesz részt a Cibeles Madrid divathéten.

Oszd meg másokkal is!
Mustra