Betiltott farmerek, cipők és csizmák az ÁNTSZ honlapján

Kattints a teljes dokumentumért!
Kattints a teljes dokumentumért!

Több mint egy tucat olyan ruházati termék fényképét és azonosító adatait tette fel hétfőn honlapjára az ÁNTSZ, amelyek határértéken felül tartalmaznak penészedésgátló anyagot. Az úgynevezett dimetil-fumarát biocid (DMF) használata egészségkárosító hatása miatt tiltott az Európai Unióban és az ilyen anyagot tartalmazó termékek forgalmazását tavaly óta egy egészségügyi minisztériumi rendelet is tiltja.

A tiltott penészedést gátló hatóanyagot, a DMF-et az ÁNTSZ közlése szerint főleg bőr lábbelik, bőrbútorok, bőrkiegészítők, textiltermékek gyártásánál alkalmazzák. A tapasztalatok szerint elsősorban a távol-keleti gyártású termékek és alapanyagok esetében fordul elő.

Az ÁNTSZ eddig 1790 helyen, kis- és nagykereskedésekben, raktárakban, piacokon és a gyártóüzemekben ellenőrizte főleg távol-keleti gyártású termékekben előforduló DMF mennyiséget. A www.antsz.hu honlapra a kistérségi intézetektől, valamint a nemzetközi RAPEX rendszerből érkezett kifogásolt termékek fényképeit és azonosító adatait tették fel. A tiltott termékek között több farmer nadrág, Németországból és Kínából származó csizma és edzőcipő található.

Oszd meg másokkal is!
Mustra