A H&M és a C&A is kamuzott a ökopamut-termékekről

A Financial Times német kiadása (FTD) szerint a H&M, a C&A és a Tchibo olyan pamutot is felhasznált az ökokollekciókhoz, amikhez a növényeket bizony genetikailag módosított magokból termesztették, és ugye a GM-növények használata nem igazán egyeztethető össze a biogazdálkodással. A lap információi szerint a szennyezett anyag Indiából érkezett, ahonnan egyébként világviszonylatban a biopamut fele származik. Sanjay Dave, az APEDA, vagyis az illetékes indiai hatóság vezetője szerint már 2009-ben felfedezték, hogy óriási mennyiségben került olyan biopamut a piacra, ami genetikailag módosított növényekből származik.

168ari00061

Állítása szerint pénzbüntetést róttak ki azokra ökológiai minősítéssel foglalkozó cégekre, akik felelőssé tehetőek az ügyben. Így többek közt a Control Unionra is, ami a fent említett cégek által felhasznált biopamutot is bevizsgálja és minősíti. Monika Buening fogyasztóvédelmi szakember a Frankfurter Rundschaunak elmondta, hogy szerinte a divatházak, ruházati cégek nem ellenőrzik megfelelően a keletről érkező árut, és az érintett márkáknak azonnal intézkedniük kellene valamit a történtek miatt. Lothar Kruse, egy bremenhaveni független labor szakembere szerint az általuk vizsgált minták harminc százalékában találnak GM-szervezetekre utaló nyomokat. Az APEDA által megbüntetett cégek érdemben nem reagáltak a FTD megkeresésére.

Ön szokott vásárolni biopamutból készült holmikat?

Míg a Tchibo vizsgálódik az ügyben, a svéd cég szóvivője az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy már tavaly szembesültek a helyzettel, és elismerte, hogy esetleg kerülhetett hozzájuk az ominózus pamutból. Eközben a cég egy levelet küldött a témát FTD-tól átvevő Ecouterre-nek, amiben az áll; semmi okuk nincs azt hinni, hogy genetikailag módosított pamutból varrták az ökokollekció darabjait annak ellenére, hogy az APEDA szerint a Control Union kicsit hanyagul végezte a munkáját. Hozzátette, hogy az APEDA vizsgálódásának meg lett a hatása, és a Control Union előzetes bejelentés nélkül ellenőrizte a biopamut termesztésével foglalkozó gazdaságokat, de sehol sem találtak genetikailag módosított magvakat, valamint tapasztalataik szerint a termelők mindenhol megtették a szükséges lépéseket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra