Erőszakosabban harcolnak igazukért a szép csajok

A Kalifornia Egyetem százötvenhat diáklányt vont be egy kutatásba, és a szakemberek főként arra voltak kíváncsiak, hogy a hallgatók hogyan is viselkednek konfliktushelyzetben, milyen a vérmérsékletük,  és ez milyen összefüggésben van a külsejükkel – írja a BBC. Az eredményből kiderült, hogy akik szépnek és vonzónak gondolták magukat, sokkal agresszívebben képviselik álláspontjukat egy vitában, mint azok, akik úgy gondolják, hogy külsejük nem annyira előnyös. Emellett a „szebb lányoknak” sokkal magasabb elvárásaik vannak azzal kapcsolatban, hogy mi jár nekik.

fight450

A kutatók szerint az általuk tapasztalt jelenségnek evolúciós okai vannak, hiszen így az erősebb, rátermettebb egyedek nagyobb valószínűsséggel nyernek a szaporodási versenyben, mivel könnyebben tudják érvényesíteni az akaratukat. A férfiak esetében is felfedeztek hasonló összefüggéseket, vagyis azt, hogyha valaki különlegesnek érzi magát valamilyen oknál fogva, akkor sokkal erőszakosabban, határozottabban képviseli saját érdekeit. Igaz, az ő esetükben az előnyös külső helyett az erőn volt a hangsúly. Ingrid Collins, egy londoni pszichológus szerint az eredmények ugyan nagyon érdekesek, de nem kell feltétlenül messzemenő következtetéseket levonni, mivel csupán egy kisebb kutatásról van szó, és a vizsgált személyek köre is kissé behatárolt.

Ön szerint igaza van az amerikai tudósoknak?

A kutatás során felmerült az is, hogy a szőke nők milyen különleges helyzetben vannak, mennyivel könnyebben érik el céljukat hajszínüknek köszönhetően. Igaz, a kutatást vezető dr. Aaron Sell a BBC-nek leszögezte, hogy nem ennek a tisztázása volt a fő cél, és a kapcsolat sem bizonyítható olyan mértékben, mint általában a külső megjelenés és a vérmérséklet esetében. Az mindenesetre biztosra mondható, hogy a szőke diáklányokat sokkal vonzóbbnak tartották a férfi hallgatók, akiknek pontozniuk kellett a kutatás alanyait. Sell szerint egyébként a szőkék megszokták, hogy általában az ő akaratuk érvényesül, igaz, azzal nem biztos, hogy tisztában vannak, hogy ezt minek is köszönhetik. Önbizalmuknak köszönhetően pedig sokkal jobban harcolnak az igazukért, ráadásul mindez igaz a festett szőkékre is – írja a Daily Mail, ami inkább a szőkékre vonatkozó következtetéseket emelte ki a kutatásból.

Oszd meg másokkal is!
Mustra