Fekália és hüvelyváladék a vadonatúj selyemblúzon

Ön kimossa ruháit mielőtt először felvenné őket?

A Good Morning America egyszerű, ám mégis aktuális témát dolgozott fel, azt találták ki, hogy leellenőrzik, milyen betegségeket, fertőzéseket lehet összeszedni azokról a ruhákról, melyeket vadonatújként árulnak az üzletekben. A vizsgálat végeredménye sokkoló, a ruhákon bőr- és légúti váladékot, hasmenést okozó vírust, és fekáliát találtak, írja az ABC News. A kutatást végző orvos azonban azzal biztatott, a legtöbb ember ebbe nem betegszik bele.

„A vásárlókat valószínűleg félrevezetik. A legtöbb ember csak hazamegy, és ha a ruhán rajta van a cédula, akkor azt hiszi, hogy vadonatúj, és hordani kezdi. Sosem lehet tudni, hol volt korábban” – intett elővigyázatosságra Tori Patrick, aki korábban eladónőként dolgozott.

ruha450

A GMA, hogy megtudja, mennyire is tiszták azok a ruhák, amikről azt gondoljuk, hogy teljesen újak, mindenféle ruhaneműt vásárolt, kezdve a fehérneműktől, a nadrágokon át a blúzokig és a kabátokig. Kiválasztottak 3 népszerű, de különböző árkategóriájú New York-i üzletet – melyeknek a nevét nem hozták nyilvánosságra –, és az ott megvásárolt termékeket a New York-i egyetemen vizsgálták meg.

Az eredmények mindenképpen gusztustalanok, néhány ruhán baktériumokat találtak, míg egy selyemblúzon hüvelyi váladékot, gombát és fekáliát mutattak ki. „Néhány ruha több organizmussal is szennyezett volt, ami azt mutatja, hogy vagy több ember próbálta fel, vagy egy valaki, komoyl fertőzésekkel” – mondta a Good Morning America műsorában a teszteket elvégző Philip Tierno.

ruha451

Tierno mindenesetre nem állítja, hogy minden ruha ennyire szennyezett, azonban ennek lehetősége miatt szerinte sokkal jobban oda kell figyelnünk, hiszen néhány vírus akár hónapokig is képes életben maradni a ruhákon. „A legtöbb ember nincs tudatában ennek, és azt hiszik, nem kaphatnak el semmit ezekről a ruhákról, mivel szárazak, az állványokon vannak, és mert újak” – magyarázta Tierno, aki szerint a megbetegedést nem biztos, hogy elkapjuk, de a megelőzés a legjobb módszer. Szerinte fontos, hogy mielőtt felvennénk egy új ruhát, mossuk ki őket, azt pedig kifejezetten fontosnak tarja, hogy bármit is próbálunk fel, azt csak is és szigorúan fehérneműben tegyük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra