A közönség hálás, hogy méreten felüli modellt láthat

A V Magazin telt hölgyek bemutatásával szállt az anorexia és mesterségesen soványított modellek elleni harcba, őket követte a német Bild magazin, az úgynevezett plus size, vagyis méreten felüli modellekről készített fotósorozatával. Ebben (is) szerepel az egyik legkeresettebb európai plus size modell, Demmer Erika, aki néhány éve Magyarországról költözött Németországba.

A  hagyományos modellekénél nagyobb méreteiről, a küldetéséről, a pénzről és arról kérdeztük, hogy szereti-e a közönség, ha egészséges modellt lát. (Gyerekkori ismeretségünk miatt tegeződtünk az interjúban.)

Tejben-vajban: Úgy képzeli az ember, hogy a méreten felüli modell kövér, de te nem vagy az. Mit jelent pontosan a plus size modell?

Demmer Erika: Nem szeretem ezt a kifejezést, hogy „plus size modell“, de ezen én már nem tudok változtatni. A válasz különben nagyon egyszerű: mindenki, aki nem 30-as, 32-es, 34-es, 36-os vagy maximum 38-as méretű modell, az plus size modell. Soha nem mondtam magamról, hogy kövér vagyok. Szerintem én egy egészséges, nőies alakkal rendekezem (180 cm magasságra 42-es méret, 102/78/104 cm). De mivel a legtöbb plus size divatot 42-es méretben fotózzák, ezért én egy plus size modell vagyok.

Ugyanúgy sportolok, mint a többi modell, csak nem kell diétáznom (szerencsére). Imádok finomakat enni és főzni, ez ez egyik hobbim. Bár bevallom ez tényleg nem egy tipikus modell hobbi. Teljesen kiegyensúlyozott életet élek, és ez az életérzés, kisugárzás az, amit a legtöbb cégek a fotókon látni akarnak: egy nőt, aki teljesen meg van elégedve magával és elfogadja az alakját, sôt büszke a gömbölyedéseire. Őszintén szólva ez nem esik egyáltalán a nehezemre. Ezért munka közben mindig nagyon jó a hangulat, sokat viccelődünk.

Plus Size modellként dolgozni számomra nem csak egy munka, hanem egy küldetés. Szeresd magad úgy, ahogy vagy!, ez a mottóm. Remélem, hogy az üzenetem valamikor megérkezik.

Tejben-vajban: Hogyan kezdted a szakmát és hogyan alakult a karriered?

Demmer Erika: Kislány korom óta mindig is érdekelt a divat világa és a modellkedés. Sajnos nem tudok egy amolyan tipikus Hollywood-történettel szolgálni, ahol egy szép fiatal kislányt az utcán leszólítanak és pár hónappal később a Vouge címlapján látható.

Mindig is modell szerettem volna lenni, de a siker nem hullott csak úgy az ölembe. Èn is straight size, vagyis 36-os méretű modellként kezdtem el dolgozni Magyarországon, őszíntén szólva elég kevés sikerrel. A magyar lányok világszerte híresek a szépségükről, ezért a konkurencia itt is nagy. Megpróbálkoztam a színészkedéssel is, de aztán beláttam, hogy biztosabb lesz ha továbbtanulok.

Az érettségi után pár évvel kiköltöztem tanulni Németországba. Ebben az időpontban már rég felhagytam a gondoltattal, hogy valaha is megint modellként dolgozhatok, mivel már  42-es (XL) volt a konfekcióm.

Kb. 4-5 évvel ezelőtt hívta fel egy kedves ismerősöm a figyelmemet arra, hogy itt Németországban úgynevezett plus size modellek is vannak. Eleinte szőrnyülködtem ezen a megnevezésen, mégis elmentem egy „plus size“ modellekre spezializálódott modellügynökséghez, ahol rögtön fel is vettek.

Azóta is nemzetközi plus size modellként dolgozom, minden jelentősebb divat nagyvárosban van egy modellügynököm Londontól Kapstadtig, és minden szerénykedés nékül bevallhatom, hogy időközben Németország egyik legismertebb plus size modellje lettem.

Mennyit dolgozol, milyen jellegű  kampányokon? Ugyanúgy fizetnek titeket, mint a sima modelleket?

Demmer Erika: Szerencsére nem panaszkodhatom. Ebben az éveben 6 cég válaszott ki a kampányához.

Például „Ulla Dessous“, aminek már több mint két éve vagyok az arca. Ez a cég magas minőségű, nagy méretű fehérneműket gyárt például 120 G, vagy 100 L méretig is. Ezen kívül több női divatcégnek is az arca vagyok, mint például: Verpass Plus Size Fashion, Brand Fashion, Sallie Sahne, Studio Borgelt, Gino Lorenzi, ezek a cégek mind a nagyméretű női divatra specializálódtak, általában: 42-54/56-méretig. Mivel a kereslet egyre nagyobb a csinos és jó minőségű, nagymértetű divat iránt, ezek a cégek a trenddel szemben egyre nagyobbak lesznek.  Az úgynevezett ducibb hölgyek nem akarnak többé sátornak álcázott ruhákban megjelenni, hanem ők is divatosan akarnak öltözködni és alakjukat kiemelni.

És természetesen én is dolgozom olyan nagy katalógusok számára, mint például a C&A vagy a Sheego (Otto katalógus). Ezen kívül szívesen részt veszek divatbemutatókon is. Èvente többször is átrepülök Milánóba és Párizsba, hogy neves olasz cégeknek, mint Elena Mirónak, vagy Marina Rinaldinak a legújabb kollekcióját bemutassam.

A fizetésünk körülbelül ugyanolyan, mint a „straight size“ modelleké itt Németországban, nincsenek levonások azért mert „plus size“ modellek vagyunk.

Magyarországon mi a helyzet a plus size modellekkel? Nálunk kevés olyan kampánnyal találkozni, amelyeken a 34-36-os méretnél nagyobb modellek vannak.

Èn csak egy magyar „plus size“ modelt ismerek magamon kívül, de ő is itt él Németországban. Holott be vagyok jelentkezve egy magyar ügynökségnél, de sajnos amióta „plus size modell“ vagyok, nem dolgoztam Magyarországon. Remélem, hogy ez a helyzet valamikor megváltozik. Èn szívesen dolgoznék megint otthon, ha lenne rá lehetőségem. Szerintem az érdeklődés otthon is ugyanolyan nagy, mint mindehol máshol.

Előítéletes a közönség a plus size modellekkel kapcsolatban? Van bármilyen negatív hang a közönség részéről?

Eddig szerencsére csak pozitív tapasztalataim voltak. A közönség mindig nagy tetszéssel fogadja a plus size modelleket. A fotózásokon kívül divatbemutatókat is csinálok, ami mindig szuper lehetőséget nyújt egy azonnali visszajelzésre. A nők hálásak, hogy végre olyan modelleket láthatnak, akikkel azonosítani tudják magukat. Az átlagos női konfekcióméret Németországban  a 42-es. Nem csoda, hogy a publikum végre divatot akar látni, amit ők is hordani tudnak. 34-es, 36-os méretű modelleken minden jól mutat. De ez, hogy őszinték legyünk, nem a valóságot mutatja. Sokszor meg is szólítanak a hölgyek, hogy mennyire örülnek neki, hogy végre megint igazi nők vannak a kifutón.

Szereted a munkád?

Hollott többszöri nekifutásra volt szükségem ahhoz, hogy nemzetközi modellként dolgozhassak, mégis őszintén mondhatom, hogy megérte.

Szerencsés embernek nevezhetem magam, mivel azt csinálhatom amit mindig is szerettem volna. Az èletelixírem a változatosság, imádom az új kihívásokat, nagyon szeretek utazni és új embereket megismerni. Èpp most jöttem vissza egy fotózásról Hurghádából és már készülődök a következő utazásomra Párizsba. 2009-ben eljutottam a fotózások alkalmából Izraelbe, Lisszabonba, Nizzába, Bécsbe, Brüsszelbe, Teneriffára, Mallorcára is, a tipikus divatvárosokról mint Párizs, Milánó és Londonról nem is beszélve.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek