Kövérek, magyarok és 2009. legmeghatározóbb divatpillanatai

Izgalmas egy évre visszamenőleg végigböngészni ezt a blogot, megnézni a Tejben-vajban idei posztjait, és megállapítani, hogy 2009. milyen izgalmas év volt a divatban. Rengeteg minden történt, igaz, az események jó része a kövér-sovány vita valamelyik vetületét világította meg. Összeszedtük azt a hat divateseményt, amiket magyar szempontból vagy egyébként az elmúlt esztendőben leginkább jellemzőnek, meghatározónak találtunk. Ha az ön szerint legfontosabb történés kimaradt, ne kíméljen minket: írja meg egy kommentben!

1. Mark Fast 42-es modelljei. Ha marketingfogás volt, akkor remekül bejött. A kanadai születésű Mark Fast nem számított a legismertebb divattervezők közé, mielőtt az idén őszi londoni divathéten botrányt nem okozott. A hatalmas hírverést annak köszönheti, hogy a megszokott vékony modellek helyett 42-es méretű nőket alkalmazott a kifutón, és ezen döntését követően ketten is leléptek munkatársai közül.

2. A Love magazin első címlapja. Erről tudjuk, hogy marketingfogás volt, és reméljük, remekül bejött. Miközben a nyomtatott magazinok sorra szűnnek meg, már önmagában nagy hír, hogy van, aki veszi a bátorságot, és indít egy újat. Idén februárban született meg egy új, nagy formátumú, félévenként megjelenő glossy, Love címmel. Az első szám címlapján Beth Ditto, a kövér punkénekesnő szerepelt meztelenül. A sokak szerint gyönyörű, mások szerint sokkolóan ronda fotó az idei év egyik leghíresebb-hírhedtebb fényképévé vált.

3. Mihalik Enikő a legkeresettebb modellek között. Természetes, hogy mi magyarok jobban figyelünk a nemzetközi színtéren szereplő honfitársainkra. A divat sztárjainak világában eddig nem igazán volt kire figyelni, de 2009. meghozta az áttörést. Ha az évből azt a pillanatot kellene megragadni, amelyik a vízválasztó volt Mihalik Enikő számára a névtelen manökenség és az elismert szupermodell státusza között, talán említhetnénk a Pirelli-fotózást vagy méginkább azt, hogy az őszi divathét-szezonban Mihalik bekerült az 5 legfoglalkoztatottabb modell közé. A fanyalgókat nem értjük, Enikőnek viszont ezredszerre is gratulálunk, és kívánjuk, hogy jövőre még feljebb jusson!

4. Lady Gaga Alexander McQueen bemutatóján. Két különleges egyéniség találkozása. Alexander McQueen bemutatói egyébként is felejthetetlenek szoktak lenni, és az idén ősszel prezentált kollekció sem volt piskóta. De az, hogy a divatbemutató ráadásul egyben Lady Gaga új számának a premierje volt, az szinte történelmivé nemesíti azt a pillanatot, amikor a show közben egyszer csak megszólaltak a Bad Romance kezdő ütemei.

5. Smink nélkül az Elle-ben. És még egy magazin, amelyik meghökkentő címlapjával fel tudta hívni magára a figyelmet. A francia Elle áprilisi számához három igen puritán kép készült három istennőről. A fotókon Monica Bellucci, Sophie Marceau és Eva Herzigova látható, smink és fotóshop nélkül. Senki nem is számított rá, és ez a fecske az elsöprően pozitív reakció ellenére tényleg nem csinált nyarat, de ettől még igen jellemző momentuma a 2009-es évnek.

6. Je Suis Belle Berlinben. És még egy pillanat, amikor nekünk magyaroknak dagadt a keblünk a büszkeségtől. Júliusban a magyar divattervező-duó, a Je Suis Belle divatbemutatót tartott a berlini divathét alatt, és ennek, valamint a ruhák pozitív fogadtatása hatására ők is hatalmasat léptek előre a világhír felé. Végre a külföldi divatblogok is felfigyeltek rájuk; a jövő évre még nagyobb sikereket kívánunk nekik is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek