OFFLINE

Így torzított a modellvilág 2009-ben

2009. december 31., csütörtök 16:43

Bővelkedett ez az év a mesterségesen soványított reklám- és címlaplányokban, a divatipar többnyire idén sem bízta a természetességre az eladást.

Képgalériánkban összeszedtük a természetestől leginkább eltérő reklámarcokat, valamint azokat, akik a Photoshop-világgal ellenkezve a sminknélküliség és nevetőránc rejtelmei felé irányították a fogyasztói társadalom tagjait.

A divatszakma jelentős tábora még mindig ragaszkodik ahhoz az elvhez, hogy a ruhák csakis a legvékonyabb lányokon mutatnak jól, és a termékeket csakis a tökéletes, hibátlan (=mesterséges) szépségekkel lehet eladni. Ezekkel szemben rendszerint a testképzavaros (anorexiás, bulímiás) nők és férfiak tömege áll érvként, akik az orvostudomány mai állása szerint nagy mértékben a reklámok, hírességek alakját, külsejét igyekeznek követni.

Ilyen volt idén a leghíresebbek Photoshop-termése.

Júniusban a Louis Vuitton-kampány legújabb plakátján Madonna tűnt fel ráncok és mimika nélkül. Hamar kiderült, hogy az énekesnő Dr. Photoshop virtuális fiatalító módszereinek köszönhetően tűnik porcelánbabának. A reklámon külseje nem sokban tér el a reneszánsz Madonna-ábrázolásoktól, legalábbis ami az üdvözült arckifejezést illeti. Azóta le is cserélték egy természetesebbre, arra a modellre, aki korábban 36-os méretével hívta fel magára a csontsoványokkal ellenszenvezők szimpátiáját.

Augusztusban a világ egyik legelső manökene, az idén hatvan éves Twiggy jelent meg több évtizeddel fiatalabban. Az Olay kozmetikai márka számára készült kampányfotón az arca babapopsi, a kinézete egy harmincasé. Jól néz ki, de egyértelmű, hogy amit látunk, nem a valóság.

A ránctalan, csontsovány csajok még mindig uralják a divatipart, és gyakran már pusztán az ellenérzést követel a szakmában, ha valaki hús-vér nőket szeretne alkalmazni. Szeptemberben Mark Fast kanadai divattervező kreatív csapatjának két tagja is felmondott a Londoni Divathetet megelőző modellválogatás során, miután a kanadai tervező ragaszkodott hozzá, hogy 40-es, 42-es ruhaméretet viselő nőket állítson a kifutóra. Erika Kurihara, Fast stylistja utóbb tagadta, hogy a fenti okok miatt lépett le, bevallása szerint inkább az volt a baja, hogy a két nagyobb darab modell nem tudott rendesen mozogni a kifutón.

Októberben robbant a bomba azzal a Ralph Lauren modellel kapcsolatban, akinek a reklámokon szélesebb a feje, mint a csípője. A történet pikantériáját az adta, hogy a valóságban a modell egészséges küllemű, ami olyannyira nem felelt meg a nagy múltú divatháznak, hogy ki is rúgták állítólagos kövérsége miatt. „Azt mondták, nem illenek rám a ruháik, mert túl nagy vagyok” – fogalmazott akkor a 23 éves, 1 méter 78 centi magas, 36-os méretű Filippa Hamilton-Palmstierna, akit nagyon megviselt, hogy kirúgták.

Nem sokkal később a nagy sikerű W magazin címlaplánya, Demi Moore jelent meg szélsőségesen vékonyka darázsderékkal, amelyből jobb oldalt hiányzott egy jelentősebb darab. A csontsovány Moore valószerűtlen alakja a Ralph Lauren-modell után szintén hatalmas port kavart az interneten. És minél több túlretusált fotó jelent meg hírességekről, úgy kerültek elő kontrasztként a stilizálatlan hétköznapokban készült fotóik, amelyeken szerintünk ugyanúgy szépek, annyi a különbség, hogy látszik a koruk.

Így van ezzel Csomor Csilla is, akit novemberben retusáltak felismerhetetlenné egy világmárka magyarországi premierjéhez. A 43 éves színésznőn egyetlen szarkaláb sincs, cserébe vékony és izmos. Jó neki.

Másik oldal

Az idei év azonban nemcsak a rettenetesre soványított csajok éve volt, hanem a mesterséges retus- és az anorexiaellenes kampányoké is.

Júniusban Alexandra Shulman, a brit Vogue szerkesztője rövid, ám velős levélben cseszte le a legnagyobb divatházak tervezőit, amiért közvetve rákényszerítik a magazinokat arra, hogy mell és fenék nélküli, csontsovány modellekkel dolgozzanak.

Ugyanabban a hónapban Eva Herzigova topmodell, Monica Bellucci és Sophie Marceau színésznők vállalták sminktelen, retusálatlan arcukat az ELLE címlapján, majd őket követte sok más modell között Cindy Crawford és Claudia Schiffer augusztusban.

Szeptemberben derült ki, hogy francia parlamenti képviselők olyan törvényt akarnak elfogadtatni, amelynek értelmében figyelmeztető felirat kerülne a digitálisan soványított testeket ábrázoló reklámfotókra. A honatyákat aggasztotta, hogy sokan egészségtelen soványságra törekednek a reklámok hatására.

Kíváncsian várjuk, hogy mit hoz a 2010-es év, folytatódik-e a természetességért vívott harc, vagy marad a mesterségesen soványított álvalóság. Önök szerint tényleg csak a szupervékony, szupersimabőrű reklámarcokkal lehet a dolgokat eladni?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.31 17:07:07Divinity

  http://divinity.blog.hu/

 • 2009.12.31 17:08:39Ruski

  És így torzított Havas Henrik a vallomásában, megdöbbentő:
  http://www.youtube.com/watch?v=gIjia_kPweI

 • 2009.12.31 17:12:30zoxó

  Bocs. de Twiggy nem a legelső manöken, az már sok évszázaddal korábban is volt:). Inkább minden idők leghíresebb modelljeinek egyike, vagy az első neves tinédzsermodell.

 • 2009.12.31 17:34:25eastwest

  "a világ egyik legelső manökene, az idén hatvan éves Twiggy..."

  Ez elég nagy butaság danny_lotion, Twiggy nem az első volt. Egyes, leülhetsz. Jövőre guglizz, mielőtt hülyeségeket írsz.

 • 2009.12.31 17:37:11Gatto Negro

  Zoxó!
  És az első regisztrált csontkollekció!
  BUÉK!:)))

 • 2009.12.31 17:40:15Lili Marleen

  Hm. Talan tavaly lattam Twiggyt egy tvmusorban, jol meg is lepodtem h 40 ev alatt mit sem valtozott. Persze, a finom rancokat lehetett latni de a tekintete ugyanolyan csodalkozo volt mint tinikoraban. Es ez megfiatalitotta az egesz arcat...

 • 2009.12.31 17:41:21Lili Marleen

  Amugy valoban o volt a legelso kifejezetten "sovany" (utalom ezt a szot) modell, ebben mindenkeppen uttoro.

 • 2009.12.31 18:00:09bice boca

  Twiggy az első, gebe csontkollekció volt aki különleges csámpás pózokban szerepelt. Valahogy az általa képviselt stílus engem taszít!

 • 2009.12.31 18:39:47Kontárblog

  hát azért legalább a képek szinkronban lehetnének az irománnyal...

  A fenti képen szereplő nőről középen, a középen szereplő nőről lent írnak...

  azért ennyire nem kéne még buborékozni...

 • 2009.12.31 18:56:44Martian

  Egyáltalán minek a manökenek, ha mindent össze lehet photoshoppolni?

 • 2009.12.31 20:39:55niknév

  ha ertenek a photoshophoz, tuti koncentråcios
  tåbort megelt emberekkel trukkoznek, azokra csak ruha kell, sovånyitani mår nem nagyon, nesztek,itt vannak idotåk,ez kell?eleg karcsu?

 • 2009.12.31 22:32:30chipshop

  Az egytelen ami ebben az egeszben jo es emlitesre melto az a parfumom:-))))(Chanel a' la Knightley:-)))

 • 2009.12.31 22:33:08chipshop

  I mean : egyetlen:-)))

 • 2009.12.31 23:34:09akárki

  Tudom, hogy megmunkálták a Jessica Albás képeket, de sztem a két felvétel nem ugyanaz ps előtt és után. A lábáról látszik meg az egyik képen kamerába néz a másikon meg nem.

 • 2009.12.31 23:42:00angantyr

  "Twiggy... kinézete egy harmincasé".
  Bazmeg, kik írják a Velvetet, tizenhat éves picsák? Harmincnégy vagyok, de ha ilyen ráncok lennének a szemem körül, a seggembe dugnám a fejem.

 • 2010.01.01 00:32:44Galván_Tivadar

  Ezek betegek, Ralph Lauren-nél láttak már nőt? Illett volna, ha ruhákat terveznek. Sznob senkiháziak.

 • 2010.01.01 11:35:41zoxó

  angantyr, a harmincas az 39 évest is jelenthet.

 • 2010.01.01 12:57:36gitka

  No, ezentúl mindenki úgy nézzen divatfotókat, hogy semmi sem igazi rajta. Éljen a természetes női szépség!

 • 2010.01.02 07:25:24kirúzsoz

  Szerintem pedig akár fel is fedezhetjük a retusálás jó ízét. Mondjuk van küldetése.
  Túlnépesedett a Föld, szóval besegít a természetes szelekcióba, az önazonosság és az ebből adódó boldogság tekintetében. Aki olyan hülye, hogy ehhez méri a hús-vér életét, az sajnos, bizonyos értelemben megy a levesbe.
  Más, ugyanerről. Gondolom nem sok ember van, aki a szig fotójára rámosolyog, hogy ez életem legjobb képe. Egyáltalán nem értem, hogy az igazolványképek készítését miért vették el a profi fotósoktól. Régóta lobbiznak, hogy hadd csinálhassák ők a képeket.
  Azok a fotók jók voltak, műtermiek, apáink, anyáink szerették őket, ma meg úgy lapnak le az Önkormányzaton, valami hozzá nem értő ideges közalkalmazott, hogy már csak a rendőrségi számsor hiányzik alóla.
  Nem jó így. Vissza a szakmát, a szakmabelieknek.

 • 2010.01.02 12:06:05Rékuc

  Ugyan meseld mar el, hogy a retusaltsag elhivese hogyan segit ra a termeszetes szelekciora, roppant kivancsi volnek erre az eszmefuttatasra :)

 • 2010.01.02 14:06:36kirúzsoz

  elhivése? :)
  már vázolom is. töltögetheted az időt kirándulva, biciklizve, boldogságban magaddal és a súlyoddal, ráncoddal blabla...vagy méregetheted magad fantomokhoz, torkig lenyomott újjal.
  igazad van, hogy a szelekciót nem szó szerint értettem. élettanilag nem hullik ki a többitől de bizonyos értelemben mégis.

 • 2010.01.04 00:28:28nem a dzsézön sztetem

  Nézzétek a jó oldalát is!
  Keirát kvázi"kövérítették"a fotón.
  Egíébként vasággyal 48kg, semmi melle, láthatóan anorexiás.
  Illetve a homlokát borító pattanásokat egy-két filmben le sem bírták fedni.
  Aztán őt tartották legszexisebb nőnek két-három éve asszem.
  Ja, egy beteg, nyolc általánost végzett ragyás tinit példaképnek, hajrá!

 • 2010.01.04 07:37:02kirúzsoz

  kém!
  mi?

 • 2010.01.05 11:53:38reqcka

  Aaargh, a fiatal csajokat is csak photoshoppal engedik ki az újságok, meg a modell-tenyészet irgalmatlan koplalógépei.. Szép új világ.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta