OFFLINE

Megjelent az év szakácskönyve

2009. december 15., kedd 08:14 |

Végre megjelent minden magyar gasztroblogok őse, a Chili&Vanília szerzője, Mautner Zsófia szakácskönyve.

Mautner Zsófia receptjeit még a Magyar Narancsban szúrtam ki, később lettem a 2005-ben indult blogjának rendszeres olvasója. Sok nagy konyhai felfedezést köszönhetek neki.

chilivanilia

A szűkkörű bemutató a Csillagánizs főzőiskolában volt, itt tart a szerző főzőórákat is. Közösen készítettünk egy salátát bulgurral, a menta felvagdalása közben elvágtam két ujjam, a Csillagánizsban profik a kések és látványos a mentőláda. Itt volt egy kis általános derültség, mert én voltam az egyetlen gasztronómiában és konyhában jártas újságíró a megjelentek között, immár ragtapaszozva.

Kaptunk Mautner Zsófia saját főztjéből, elképesztő töménységű financiert, majd egy török édességet, és New York-i sajttortát. A menü a könyv fejezetei mentén épült fel, a szerző élt New Yorkban, Brüsszelben, Kölnben, és mániákus imádója Isztambulnak, valamint a török konyhának.

A fejezetek nem a szokásos alapanyagok, vagy fogáscsoportok mentén követik egymást, hanem Isztambulba, Brüsszelbe, Párizsba, az Ibériai félszigetre, New Yorkba és Budapestre követhetjük a szerzőt, aki a recepteken kívül jó éttermek, büfék címét és saját élményeit is megosztja velünk.

A könyv nem a közel öt éves blog nyomtatott változata, hanem gasztrotúra egy tapasztalt és szórakoztató idegenvezető, Mautner Zsófia társaságában.

Az utazást praktikus fűszerkalauz és a különleges alapanyagok beszerzését elősegítő üzletlista és változatos tematikájú menüsorok egészíti ki.

A könyvet nem csak a blog olvasóinak ajánlom, hanem egy kiváló ízléssel összeválogatott, hiteles nemzetközi recepteket tartalmazó szakácskönyvet keresőknek, akár teljesen kezdőknek is, mert a leírások pontosak, nem "és aztán készre sütjük" stílusban íródtak. Sőt, akár az internetre kevésbé gerjedő, így az utóbbi években kialakult fejlődésről lemaradó anyáink első kozmopolita szakácskönyvének is ideális választás.

Mautner Zsófia korábban a Tejben-vajban szerzője is volt.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.15 09:13:50tokyo underground

  Nekem már megvan és nagyon jó kis könyv, gratulálok a szerzőnek!!!

 • 2009.12.15 09:40:30bice boca

  Biztos kiváló, de én már nem érdeklődök, pedig nagyon szeretem a minőségi étkezést.

 • 2009.12.15 10:51:30coco

  ez az egyik darabja a karácsonyi kívánság-listámnak. Zsófi nagyon szimpatikus, és igazán profi.
  csak hogy valami rosszat is mondjak (és nem Róla): miért készítetek mindig ilyen igénytelen fotókat a posztokhoz?

 • 2009.12.15 15:00:32Senta.

  Én is gratulálok, szép és jó könyv.

 • 2009.12.15 17:31:34Comté ex C.

  Nagy kihívás volt nem kézbe venni a könyvesboltban a könyvet. Ezt kértem Karácsonyra, nem akartam elrontani a Szenteste örömét. Már alig várom.

 • 2009.12.17 19:39:14napsziget

  coco: jezusom mire celzol?? miota nem minosegi, dekorativ, jo illusztracio az a kep, amelyen hirdetett konyvet rateszik egy lepattogzott festeku faszekre ami egy repedezett es durvan mocskos csempeju padlon all?? na de kerlek:D:D

 • 2009.12.17 19:40:40napsziget

  amugy Zsofinak gratula hozza, kedveltem a magyar nariban is anno, bizt. ez is jo konyv, nem is rossz ajandekotlet anyukamnak:)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta