Karácsonyi süti, de nem bejgli, mi az?

Anyukám otthon ugyan már megsütötte az első néhány rúd bejglit, de jól tudja, hogy nekem hiába kínálgatná, mert szenteste előtt nem szoktam enni belőle. Utána viszont annál inkább, bár azért az is hatalmas örömömre szolgál, hogy a karácsony nemcsak a bejgliről szokott szólni.

A fenti fotón egyik nagynéném karácsonyi süteményestáljának egy részletét láthatják. Hihetetlen, de mind saját készítésű, és mind isteni, a kókusz kockától a keksztekercsen és a zserbón keresztül a mézes krémesig. Nyilván sokan vannak, akik szintén sütnek egyebet is a bejgli mellé az ünnepekre. Önnek mi a kedvenc karácsonyi sütije, amit ebben az időszakban fogyaszt?

Én a magam részéről a vaníliás kiflit receptjét dobnám be a közösbe, aminek elkészítése nem túl bonyolult, elfogyasztása viszont még annál is egyszerűbb. Sőt, ennek a süteménynek nagy előnye, hogy néhány nap tárolás után lesz csak igazán finom, így el lehet készíteni még az ünnep előtti hétvégén, aztán félretenni, és a sürgés-forgás csúcsidőszakában már csak elő kell venni és learatni a gratulációkat.

Tehát annyi az egész, hogy össze kell gyúrni 25 deka lisztet 20 deka vajjal, 12 deka vaníliáscukorral, 12 deka darált dióval, két tojás sárgájával és egy kiskanálnyi sütőporral. Kisujj vastagságú kifliket kell belőle sodorni, aztán sütőpapíron mehetnek be a 180 fokos sütőbe. Negyed óra bőven elég nekik, amikor kihűltek, vaníliáscukorba kell őket forgatni. Lezárható fém- vagy műanyagdobozban pár napi pihenést meghálálnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek