OFFLINE

Ne szokjon rá a boltban csomagoltatásra!

2009. december 10., csütörtök 09:18

Amikor először töltöttem egy adventet Olaszországban jó pár évvel ezelőtt, megtetszett, hogy a kinti üzletek mindegyikében normális, hogy díszcsomagolást készítenek a frissen beszerzett, ajándékba szánt áruhoz. Nálunk valamennyire még újdonságnak számít, de a világ rengeteg országában így van ez: a csomagoltatás ingyenes, és nem a vevőnek kell külön kikönyörögni, hanem egész decemberben akárki akármit vesz akárhol, a legtöbb helyen megkérdezik, hogy ugye kéri a díszcsomagolást. Ami ráadásul mindig gyönyörű, ötletes és tökéletes. Mint ezen a képen.

A kinti adventi készülődés közepette egyszer vettem valahol valami apróságot, amit valami egyébbel egy csomagban kívántam elajándékozni karácsonykor. Így aztán kivételesen nem kértem a díszcsomagolást, amikor ezt meglátták, a többiek elképedve néztek rám. Elmagyaráztam, hogy egy másik dologgal egy csomagban szeretném ezt átadni, ezért nem lenne értelme már most bepapíroztatni-felszalagoztatni. Ennek hallatán meglepetten kérdezték tőlem: miért, én be tudok csomagolni egy ajándékot? Mondtam, hogy persze. Nem lesz olyan perfekt, mint amiket az üzletben csinálnak, de mi magyarok úgyis mindig saját csomagolású ajándékot szoktunk átnyújtani.

Ez az azóta eltelt években változott valamennyit: a külföldi mintával végre felvéve a tempót sok helyen az itthoni boltokban is ajánlanak már ingyenes díszcsomagolást, vagy legalábbis kérni lehet. És ahogy terjed ez a szokás, egyre inkább úgy néz ki otthon mindenkinél a karácsonyfa, mintha egy pláza kirakatából vagy egy katalógusból fotóshopolták volna be alá az ajándékokat.

És szenteste a csomagokat látva a megajándékozott arra gondolhat, hogy amit éppen kapott valakitől, arra az illető csak rámutatott egy üzletben és becsomagoltatta, de szinte még a kezébe sem vette. Úgymond a boltból egyenesen a fa alá került, és pontosan ugyanúgy néz ki, mint ugyanez az ajándék, amit nyilván sokszázan vettek meg ugyanott ugyanilyen díszcsomagolással.

Ön melyiket szereti jobban?

 • 115
  A boltban profin csomagolt ajándékot.
 • 1002
  Az otthon csomagot ajándékot.
 • 454
  Nekem édesmindegy.

Elő a farbával: én se szeretek különösebben ajándékokat csomagolni. Az utóbbi időben gyakran időt (és bénázást) spórolva én is adok profin becsomagolt ajándékot. De kapni kifejezetten jobban szeretek olyasmit, amit az illető saját kezűleg csomagolt be. Akkor is, ha béna, elcsúszott a masni vagy kilátszik a cellux. Mert akkor tudom, hogy akitől kapom, az legalább azt a pár percet rászánta, ennyit foglalkozott vele, és a pénzén kívül benne van a keze munkája is. Sokkal személyesebb így a karácsony. Ön is szokott boltban csomagoltatni?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.12.10 09:38:48Dlona

  Majdnem annyira szeretek csomagolni, mint ajándékot vásárolni.

 • 2009.12.10 09:40:17versense

  10-ből 9-sze kerül valami személyes is az ajándékcsomagba, így nem csomagoltatok. Csomagolni viszont nem tudok :( így a végeredmény mindig siralmas, de idén újítok: vettem ajándékdobozokat és abba teszem bele, így szép is, benne van a személyes ajándékom is, és ráadásul én csomagoltam :)

 • 2009.12.10 10:05:07Lümier

  Ki nem adnám a kezemből a csomagolás lehetőségét. Nálam ez egyfajta szertartás a szentestét megelőző napokban. Ha meg olyan az ajándék, amit egyszerűen nem lehet szépen becsomagolni, még mindig ott a lehetőség valami szép, alkalmi papírtáska kiválasztására.

 • 2009.12.10 10:18:44Xmas

  Szerintem a világon semmi baj sincs az igényes bolti csomagolással. Én kizárólag azért csomagolom magam, mert én sokkal ügyesebb vagyok, mint a bolti eladók. A papírcsomagoló anyagából papírszalagot hajtokatok a csomagolásra, és egészen dekoratív :)

  Viszont a zsinórfüles papírtáskákban való ajándékozás szerintem messzemenőkig igénytelen. Egyszerűen az jön le róla, hogy semmi kedve nem volt törődni a csomagolással és a lehető legegyszerűbben akarta megúszni.

 • 2009.12.10 10:34:19eo

  Profi csomagolás "kötelező" ajándék esetén, saját kezű csomagolás "igazi" ajándékokra. Szerintem a családtagjaim nagyon furcsán néznének rám, ha egyszer csak ilyen profi csomagolásokkal állítanék be, lehet, hogy egy kicsit meg is sértődnének.

 • 2009.12.10 10:43:33Lili Marleen

  "Ami ráadásul mindig gyönyörű, ötletes és tökéletes. Mint ezen a képen."
  :DDDDDDD

 • 2009.12.10 10:45:46kyskalacs .

  én szeretek szép ajándékot szép csomaglásban adni...az üzletekben -szerintem direkt- olyan semmitmondó csomagoló papirt választanak hogy inkább nemet mondok rá.
  amugyis szeretek elmolyolászni velük, igy az én ajándékomra mindig pöpec csomagolás kerül.

 • 2009.12.10 10:50:18kyskalacs .

  elvböl nem veszek drága ajándékot karácsonyra-arra ott vannak a szülinapok vagy évfordulók- igy sokszor a csomagolás többe kerül mint az ajándék :)

 • 2009.12.10 11:11:28Florika27

  Xmas: Nem mindenki azért adja az ajándékát dísztasakban! Kérlek, vess egy pillantást erre az oldalra: http://www.necsomagolj.hu/index_hu.htm

  Én mindig csak átadom a díszzacskóban az ajándékot - úgyis az a lényeg, ami _benne_ van - utána visszakérem a dobozt/tasakot, és újrahasznosítom következő évben. :)

  De ha nem lenne már legalább 6 éve egy rakat dísztasakom, akkor a necsomagolj.hu -n ajánlott selyemszalagos megoldást választanám. :)

 • 2009.12.10 11:22:29Florika27

  chlitz: Miért lenne értelmi fogyatékos az, aki esetleg szeretne tenni valamit ezért a világért? Ráadásul a fák értelmetlen kivagdosásán túl teljességgel feleslegesnek tartom a csomagolást. Engem speciel sosem izgatott ki mibe csomagolta az ajándékomat. Akár wc-papírba is, ha úgy tetszik. Csak az érdekel, ami benne van.
  Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így gondolkozik.

 • 2009.12.10 11:22:32micinóci

  menyen vacsizni aki karácsonykor a csomagolópapirt nézi és nem azt amit kapott...az ajándék azért még lehet személyes és kedves. valami amire a szeretett lény vágyik. Ez a fontos nem a köret

 • 2009.12.10 11:24:07Florika27

  micinóci: végre egy értelmes vélemény! :D

 • 2009.12.10 11:28:27Rékuc

  nem értek egyet a címmel - leginkább a felszólító móddal, nem kellene talán mindenkinek meghagyni, hogy úgy csomagoljon/csomagoltasson, ahogy jólesik neki?
  Én pl. gyűlölök ajándékot csomagolni. Ajándékvásárlásban fasza vagyok és mindig sikerül jó ajándékokat vennem, igaz van hogy már augusztusban megveszem valakinek a karácsonyi ajándékát, ha meglátok valami tökéleteset vagy eszembe jut egy jó ötlet. De mindig kérem, hogy csomagolják be a boltban (Svédországban nem csak decemberben lehet kérni, hanem egész évben, és nagyon szépen megcsinálják). Decemberben a nagyobb boltokban külön csomagolópult van, ahol diákmunkások csomagolják be a megvásárolt árut, hogy ne torlódjon a sor.
  Amerikában szeretek a legjobban csomagoltatni: ott nem ingyenes, hanem a nagy plázákban az alagsorban szokott lenni külön csomagolóműhely, ahol néhány dollárért (3-5-7) olyan csomagot rittyentenek, hogy eláll a lélegzeted. Ezerféle doboz, papír, szalag, masni, csillám, hullám és strassz választható, sőt vannak előre kitalált templatek, pl. őszi álom, vagy romantikus fuvallat meg amit el tudsz képzelni, de egyénileg is összeválogathatod a kívánt csomagolást. Gyönyrűséges lesz a végeredmény és számomra öröm egy profin csomagolt ajándékot átnyújtani, a tartalma úgyis személyre szabott és átgondolt...

 • 2009.12.10 12:00:38SXB

  az első értelmes poszt a velvet-en. gratula!

 • 2009.12.10 12:01:16Treff7

  soha semmit nem szabad csomagolni!!!!!!!!!! emiatt rombolni a környezetet elég gyökérség

 • 2009.12.10 12:02:52Rékuc

  Treff77
  gyorsan kapcsold ki a számítógéped, és ezentúl ne is használd, főleg velvetezéssel rombolni a környezetet és használni a drága energiát a legnagyobb gyökérség.

 • 2009.12.10 12:08:12Treff7

  Rékuc: nyilván ua.. kence a tégelybe, tégely a kartonba, karton a műanyagdobozba, doboz a fóliába oszt akkor még szépen csomagolom is és sikerült 50ml tartalomhoz 2 köbméter fát és fél kiló plasztikot elhasználni. brávó. ráadásul az én gépem zöld energiával megy. itt tekerem a dinamót már órák óta. izzadok.

 • 2009.12.10 12:25:48körtemuzsika

  Rékuc: Úgy, mint az Igazából Szerelemben Rowan Atkinson?

 • 2009.12.10 12:30:26na és

  Vessetek meg. Én elrakom az előző évit(eket). Használom a papír tasakot, sőt amibe a boltba teszik igyekszem valanivel feldobni és úgy adom át. Én próbáltam egyénileg csomagolni, de szörnyű lett. Igy számomra jobb.

 • 2009.12.10 12:43:59erdi

  A környezetkárosító hatások miatt én sem preferálom a csomagolást. Inkább egy szép diszzacskó, amit az új gazdái még utána simán újra tudják használni akár többször is... és talán egyszer még visszajut hozzám :-)

 • 2009.12.10 12:52:02balibaa

  csak saját csomagolás - zacsi vagy használt papír. néha új papír.

 • 2009.12.10 12:58:56Rékuc

  Treff77: a boltban igyekszem olyan terméket választani, amelyet nem tekertek hatvanhat féle csomagolásba (erre remek példa pl. a fejhallgató, amely 2 grammos plasztik szart, amely összetekerve elférne egy 50 forintos érmén, minimum tégla méretű dobozba pakolnak, amelyet aztán ütvefúró és láncfűrész segítségével sem lehet kinyitni), de úgy érzem, hogy pont ajándékozásnál nem fogok sóherkedni a díszcsomagolással, főleg addig nem, amíg napi 14-16 órát megy egyik vagy másik számítógépem, évente 5-6x repülök (nem hobbiból hanem mert muszáj) és naponta kétszer tusolok, addig nem a csillámos szalag jelenti a legnagyobb problémát az 'ökológiai lábnyomomban'.

 • 2009.12.10 13:12:39nyomika

  Végre egy jó téma! :-)
  Én hajlandó vagyok addig keresni az elgondolásaimnak megfelelő csomagolópapírt és hozzá a (selyem, organza, de semmiképpen nem műanyag) szalagot, amíg meg nem találom. Ha kell, képes vagyok elmenni a város másik végére, csak meg tudjam szerezni. Minden évben más színek dominálnak. Idén piros, feket, arany. (tavaly lila, fehér)
  Általában a masnival egy saját magam által készített karácsonyfadíszt is rögzítek a csomagra, ami még jobban feldobja.
  Mindenki mondja, hogy profin csomagolok. Legyen az szülinap, Karácsony vagy csak úgy, akkor is figyelni kell a csomagolásra, pedig általában az senkit nem szokott érdekelni, meg úgyis fél perc alatt letépik. Én akkor is szeretem és sok időt töltök el a színek és az anyagok összehangolásával.
  Szóval mindenképpen a saját magunk által csomagolt ajándék az igazi.

 • 2009.12.10 13:19:37Frengi

  Én olyan csomagolást választok, amit nem kell kötözgetni, csomagolni, kis táska, vagy doboz.
  Ezt nem kell kidobni a csomagoló anyaggal ellentétben, később még felhasználható valamire.

  Az is divat mostanában, hogy csak egy kis szalagot kötnek a becsomagalatlan ajándékra.

  Felesleges nagy pénzeket kiadni olyasmiért amit szite azonnal széttépünk, és 5 perccel az ajándék átadása után már a kukában van.

 • 2009.12.10 13:31:44nyomika

  Nehogymár azért ne csomagoljatok, mert mennyi fát kell kivágni! Dobd a szelektív hulladékgyűjtőbe a papírt és abból újrapapír lesz. Hoppá! Akkor még sem kell kivágni több fát azért, hogy csomagolhassunk?

 • 2009.12.10 13:42:17Eddie Krueger

  Csomagolás monnyon le! Ajándékozás pláne! Mé' nem lehet csak simán összejönni, közösen felzabálni a bejglit, és örülni egymásnak? Miért kell totál fölösleges, csak a helyet foglaló vackokkal traktálni egymást?

 • 2009.12.10 13:50:17bella cullen

  Ááá, én imádok csomagolni!!! :) Legalább annyira, mint ajándékot venni. :) Olyan jó lesz látni a kislányom, Párom arcát, mikor majd bontogatnak. :)

 • 2009.12.10 13:50:19Florika27

  Eddie Krueger: Ez meg a másik! Brutális, hogy néhány családtagom miket képes ajándékozni. :P Mi leginkább a lányunknak szoktunk, az ő ízlését egyelőre eltaláljuk. :)

 • 2009.12.10 13:52:47atomrebel

  de kurva fontos dolgokról írtok...

  szokott-e ön díszcsomagoltatni???

  bazz... ez röhejes

 • 2009.12.10 13:55:38Rékuc

  atomrebel
  szokott-e ön velvetet olvasni?
  menjen kérem fúrjon egy kutat Szudánban, az sokkal fontosabb, még itt van???

 • 2009.12.10 14:05:28Eddie Krueger

  2009.12.10 13:50:19Florika27
  A gyerek az más tészta. Lévén nincs saját keresete, "rá van utalva" az ajándékokra, de nekem egyre jobban fáj az arcom a kényszeredett vigyorgástól. "Nahát, honnan tudtad, hogy pont ez kell?" = "Mi a tökömet kezdjek ezzel a szarral? Ez kicsi (nagy, lyukas, nem lyukas, túl kerek, nagyon szögletes, könnyen törik, az isten nem választja ketté, satöbbi)" vagy "Ez jó, kár, hogy két hónapja már megvettem magamnak", satöbbi, satöbbi.

 • 2009.12.10 14:37:48amc

  Rékucnak igyátok szavait!
  Ő nagyonnyugatról szól hozzátok okosakat.

 • 2009.12.10 15:05:15Minden Nick Foglalt Már Talán Ez Nem

  Lehet, hogy valaki még nem próbálta ki: RAGASZTÓPISZTOLY!

  Kétbalkezes csomagolók is olyan szépet tudnak csinálni hogy öröm nézni. A celluxot meg el kell felejteni a fenébe. Akkor tényleg gagyi lesz a remekmű.

 • 2009.12.10 15:30:31pepikebaba

  Mi egymásnak csak jelképes dolgokat veszünk, ha lehet, inkább csinálunk, pl. egy tál kedvenc sütit, vagy egy-két jópofa hobby-magazinos karácsonyfadíszt, azt meg illik is extrán, saját kézzel ötletesen csomagolni, nem feltétlen papírba, néhány éve pl. maradék anyagdarabokból varrtam hozzá tárolózsákot, máskor meg kartondobozt tapétáztunk be szalvétával. Igenis fontos a küllem, a külsőség, a karácsony maga is hemzseg ezektől, és ettől lesz szép és meghitt az ünnep. Nem az ajándéktól. (A külsőséget a díszítésre, a készülődés külső jeleire értem, nem a megjátszásra.) A gyerekek az más tészta, mivel kicsik a kicsomagoláshoz, az övéket egyelőre nem csomagoljuk, hanem szépen elrendezzük a fa alá. A kötelező ajándéknak meg mindegy, hogy személyesnek néz-e ki (kollégák, üzleti partnerek stb.), épp olyan személyesnek tekintik majd, mint ahogy én tekintem a cserébe adott PR-cuccaikat. Oda jó a bolti csomagolás vagy a céges logós papírtáska is. Egyébként a magyar boltokban ritkán csomagolnak szépen, az ötletes, egyéni megoldás pedig gyakorlatilag nem létezik csak otthon.

 • 2009.12.10 16:13:22ksbrck

  mi meg 1szerűen nem ajándékozunk karácsonykor, mert a legnagyobb f*szságnak tartjuk... :) így nem csomagoltatunk, és nem is csomagolunk... :)

 • 2009.12.10 20:24:33nitro1

  Leszarom a csomagolást. Persze nem szó szerint. :-) Sosem a külcsín érdekelt, hanem a belbecs. :-P

 • 2009.12.11 08:16:58Frengi

  bella cullen

  a bontogatáshoz olyan bontogató arcot kell vágni, aztán ügyesen leplezni a csalódást, na az a nagy kunszt.

  a nagymamám idejében még az volt a szokás, hogy az ajándékot nem illet kibontani rögtön, csak mikor már egyedül volt, most meg épp az ellenkezője - az előbbiben volt némi praktikum.

 • 2009.12.11 08:25:48Frengi

  A legnagyobb szívás az, hogy ha az ajándék nincs szikronban a csomagolással: egy olcsó vaskot drága csillogó papírba tekerni.

  Én -ha már muszály- csomagolok barna csomagoló papirba is, disznek ott van rá egy toboz, egy kis rafia.(saját készítésű puli, vagy sál)

  Egy régiséget, vagy amit a zsibogó vásároltam, ahhoz nagyon passzol - sőt kötelező - az újságpapír, valami kis spárgából csomózott girlanddal.

 • 2009.12.12 17:33:18Matsu

  Kendőbe csomagolás képekben:
  http://furoshiki.com/techniques/
  (Rá kell kattintani a fázisrajzokért)

  Videón:
  http://www.youtube.com/watch?v=Bn6zdyCAwJs

  Bénáknak pompás, lehet próbálkozni vele nyugodtan, nem megy tönkre közben, mint a csomagolópapírok, meg nem is számít egy-két ránc... Kicsomagolás után meg rögvest köthetünk belőle egy szatyrot akár: +1 ajándék.

 • 2009.12.13 09:57:32Ridita

  A jó csomagolás még örömtelibbé teszi az ajándékozást annak is aki adja, annak is, aki kapja. Én nem ítélem el azt, aki nem tud szépen csomagolni, az a lényeg, hogy gondolt rám, de az ajándék bontogatásának is megvan a maga varázsa. Jó ötlet az olyan csomagolás is, ami tartalmazza a többi ajándékot. Én például tavaly egy táskát adtam az anyukámnak, amit telepakoltam más ajándékokkal.
  A fenti ökológiai vitáról eszembe jutott, hogy van egy skandináv népszokás, mely szerint az apró ajándékot újabb és újabb díszes dobozba teszik. Hát ez aztán igazi pazarlás, de egyszer az életben érdekes lehet ilyen ajándékot kapni.

 • 2009.12.14 14:52:50Reckl_Amál

  Örömhír!

  Most már Budapesten is van csomagolópult, amit Rékuc hiányolt. Az Alléban láttam, az árakat nem.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta