Különlegesebbek a szakállas, bajuszos pasik?

Nem tekinthetünk el a ténytől, hogy a férfiúi arcszőrzet már jó ideje reneszánszát éli.

Ott volt ugye a 2008 februári Nemzetközi Bajuszhónap, amelynek keretein belül az Index fantasztikus Bajusz blogot és Bajuszbulit szervezett. Aztán ne felejtkezzünk el Brad Pitt és David Beckham minden rendezettségtől mentes szőrszálaitól, na és persze az MSZP-s miniszterelnök-jelölt, Mesterházy Attila rettenetes szakálláról sem, amitől azóta szerencsére megvált, így viszont annyira jellegtelenné vált, hogy fel sem lehet ismerni. A legújabb fejlemény pedig az idei magyar kúllista, amelynek első helyezettje a nagyszerű Pándi Balázs, szintén a szakállasok táborát erősíti.

Mesterházy Attila
Mesterházy Attila

Egyszer már elmélkedtünk róla, de most újra elővesszük a témát, mert akárhová nézünk, egyre több arcszőrzetet látunk. A szakáll és a bajusz kíméletlenül menő lett. Na de miért?

"Konkrétan azért lettem szakállas most megint, mert kedv és motiváció híján (otthonról dolgozom, akkor meg minek) egy hétig nem bírtam magam rávenni a borotválkozásra, és egyhetinél hosszabb szakállat meg már annyira munkás lenyírni, hogy ennek meg már még kevésbé van kedvem nekiveselkedni" - érvelt szakálla mellett egy kedves barát, amire eképp reagált egy másik: "A férjem is ezért szokott szakállasodni, amikor nincs kedve borotválkozni. olyankor úgy néz ki mint az uzival hadonászó afgánok, ami a lényegesen más minőségű ruházat ellenére sem vállalható Budapesten, ezért sose tart sokáig nála."

A szakáll menőségéről könyv is született, a One Thousand Beards című munka szerzője új szempontokat mutat be az arcszőrzet reneszánszát illetően. "A férfiak most ironikus éllel növesztenek az arcukon szőrt" - fogalmazott az Independentnek Allan Peterkin. "Lázadó és játékos egyszerre, azt üzenik ezzel: "nem vagyok egy vállalati rabszolga. Úgy viselhetem, ahogy a nagyapám sosem viselhette" - tette hozzá.

Egy biztos: nincs olyan bajusz és szakáll, ami ne váltana ki valamilyen reakciót. Undorodunk tőle, amikor beleragad a töltöttkáposzta, rajongjuk érte, mert szexi, elhúzódunk tőle, mert szúr. És persze az sem mindegy, hogy az a szőrzet rendezett, esetleg hányingert kelt, mert a nyakon is folytatódik és belelóg a szájba.

A kérdés adott: különlegesebbek a szakállas, bajuszos pasik?

Oszd meg másokkal is!
Mustra