Bugyira vetkőztek a klímaváltozástól tartó modellek

Nem számít újdonságnak, hogy a hollywoodi hírességek sorra dobják le a ruháikat a PETA, az egyik legismertebb állatvédő szervezet egy-egy kampánya kedvéért, ahogy az sem, hogy egy állatkert, vagy az RSPCA munkatársai meztelenül pózolnak egy-egy naptárban. A vetkőzés és a természet-, illetve környezetvédelem igen fontos kapcsolatára Cameron Russell, a Funny and Interesting blog szerkesztője is rádöbbent, és úgy döntött, hogy pár nagy reményű modell segítségével megpróbál minket ráébreszteni arra, hogy tennünk kell valamit a globális felmelegedés ellen.

A Columbia Egyetemen tanuló, modellként is dolgozó diáklányt a 350.org által szervezett világméretű kampány ihlette meg, melynek keretében az Éghajlatvédelmi Világnapon, vagyis október 24-én közel 5200 eseményt rendeztek a Föld különböző pontjain. A 350-es szám a szén-dioxid szint azon határértékét jelzi, ami mellett még el lehet kerülni a klímaváltozás okozta katasztrófákat – írja a Bild. Sajnos a 350 ppm-et meghaladtuk, jelenleg az érték 387-390 ppm-re tehető. Így valóban itt az ideje, hogy elkészüljön egy olyan kampányfilm, ami talán több ember érdeklődését kelti fel, mint a koppenhágai klímakonferencia, amit decemberben rendeznek meg.

A kisfilmben a rétegesen öltözött modellek folyamatosan szabadulnak meg a ruhadaraboktól, amíg nem marad más rajtuk csak egy bugyi és melltartó. A lányok mellett látható számláló 390-ről indul, és az érték mindenegyes ruhadarabnál csökken. Sajnos a visszaszámlálás sokak bánatára megáll 352-nél. Persze végszóként ott a felhívás, hogy aki szeretné látni, hogyan is néznek ki 350-nél, azok vegyék rá a döntéshozókat, hogy cselekedjenek. A kampányfilmben Cameron Russellen kívül többek közt olyan fiatal modellek szerepelnek, mint például Rachel Alexander, Shannan Click, Hanne Gaby Odiele, Heidi Mount, Crystal Renn, Rianne Ten Haken, Nicole Trunfio, és Dorothea Barth Jörgensen.

A videó elkészítése összesen két hétbe és 300 telefonhívásba került. Russell egyébként örülne annak, ha mások is hasonló kisfilmeket készítenének, vagyis ők is felvennének 40 ruhadarabot, és vetkőzés közben visszaszámolnának 352-ig...vagy 351-ig. „Nagyon jól szórakoztunk a kisfilm elkészítése közben. Csak totyogni tudtunk a sok ruhától. Szerintem mások is élveznék, ha kipróbálnák” – nyilatkozta Cameron Russell a getenergysmartnow.com oldalnak.

Arra a felvetésre, hogy a modellek igen sokat utaznak, így az ökológia lábnyomuk is igen nagy, a videó kiötlője ezt válaszolta: „Nem én döntök arról, hogy hol fotózunk. Akármilyen adót is vezetnek be, a reklámfotókat valószínűleg mindig a Föld legszebb helyein készítik majd el. Az utazási költség szinte elhanyagolható.” A 22 éves lánynak, aki egyébként a Zipcar egyik alapítójának a gyermeke, nincs jogosítványa, és inkább biciklivel és gyalogosan közlekedik, ha Manhattanben tartózkodik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek