Göndör a haja, dús a szája az új, fekete Barbie-babának

Miközben Naomi Campbell többször is kifejtette, hogy a divatvilág meglehetősen rasszista, addig az egyik legismertebb játékgyártó szeretné megakadályozni azt, hogy hasonló vádak érjék. Bár a Mattel már többször is piacra dobott afroamerikai Barbie-babát, de egyik sem aratott osztatlan sikert. A Francie névvel ellátott modell sötétebb árnyalatú verziója 1967-ben került a boltok polcaira, és olyan vonásai voltak, mint a hagyományos Barbie-babának. Hivatalosan az egy évvel később bemutatott Christie volt az első afrikai-amerikai baba, amit több modell is követett, ám egyik sem volt az igazi.

Az új, So In Style kollekció tervezésénél az illetékesek ügyeltek arra, hogy a valóságnak kicsit jobban megfelelő játékokat alkossanak, így a babáknak sokkal teltebb ajkuk, szélesebb orruk, határozottabb arccsontjuk van, és egy-két afrikai-amerikai Barbienak göndör a haja. „A hatéves kislányom ihletett meg. Szerettem volna, ha a baba hasonlít majd rá, valamint a többi afrikai-amerikai kislányra – nyilatkozta Stacey McBride-Irby, aki 12 éve dolgozik a Mattelnél, és 2007-ben fogott neki az új babák tervezésének.

Hozzátette, hogy a tervezési fázisban számos gyereknek, édesanyának, magazinszerkesztőnek és híres fekete asszonynak megmutatták a babákat. A tesztalanyoknak állítólag nagyon tetszett az új babák arcformája, de hiányolták az igazán göndör hajakat, mivel a kislányokban fontos tudatosítani azt, hogy nincs semmi gond azzal, ha valakinek nem szögegyenes a haja. Egy új technológiának köszönhetően egyébként a gyerekek úgy formálhatják a babák frizuráját ahogy akarják, és ehhez nincs szükség semmi kémiai anyagra, csupán némi vízre.

Sheri Parks, a Marylandi Egyetem professzora szerint azonban ez nem annyira jó ötlet, hiszen azzal, hogy a gyerekek könnyűszerrel kiegyenesíthetik a babák haját, ismét azt erősíti meg bennük, hogy a természetesen göndör haj nem annyira menő. „Nagyon nehéz dolguk van azoknak a fekete édesanyáknak, akik szeretnék, ha gyermekeik elégedettek lennének a természetes hajukkal. Ezek a babák csak ronthatnak a helyzeten” – nyilatkozta Parks. Chris Rock komikus aktuális filmjében, a Good Hairben is kitér a göndör haj kontra egyenes haj témájára. Az afrikai-amerikai nők állítólag óriási összegeket költenek póthajakra, és olyan vegyszerekre, amivel ki tudják egyenesíteni göndör fürtjeiket.

Összesen három, különböző árnyalatú bőrrel, stílussal és „érdeklődési körrel” rendelkező felnőttbabát (Grace, Kara és Trichelle) dobtak piacra, és mindhármuknak van egy-egy kishúga, illetve védence, kinek hogy tetszik (Courtney, Janessa és Kianna). A külsőségek mellett az is fontos volt, hogy karrier tekintetében is pozitív példával szolgáljanak a babákkal játszó gyerekeknek – írja a NewsYahoo. Persze vannak, akik szerint még bőven van mi miatt aggódni, hiszen a babák már korábban is kritizált testalkata nem igazán változott, így továbbra is rossz példát mutatnak a kislányoknak.

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek