OFFLINE

A magyar formatervezés sírköve

2009. október 6., kedd 15:27 |

Hétfő délután adták át a magyar designszakma legrangosabb hazai kitüntetésének számító díjakat az Iparművészeti Múzeumban. A tervezők termék, terv, vizuális kommunikáció és diákmunka kategóriákban küldhették be pályázatukat, és az így összegyűlt 262 munka közül választott ki a zsűri hatot a díjra. További négyen különdíjat kaptak.

Diákmunka kategóriában Nagy Krisztinát diszlexiás gyerekeknek készült játékos eszközkészletéért tüntették ki, míg Görömbei Luca építészeti üvegelemekért kapott díjat. Terv kategóriában Lenkei Balázs nyert a fenti elektromos közlekedő- és szállítóeszközért. Az eScartot lehet személy- és teherszállításra is használni, rollerként is vagy biciklihez erősített utánfutóként. Vizuális kommunikációban Kiss Zsombor Krisztián bizonyult a legjobbnak. A Merész Fotónak készített arculattal a cég honlapján is meg lehet ismerkedni.

Termék kategóriában a lassan már sztártervezőnek számító Je Suis Belle 2009/2010-es kollekciója kapott díjat, amit már a milánói designhéten is bemutattak idén tavasszal. Szintén nyert Bendzsel Tamás és a Mediso Kft., méghozzá a fent látható, AnyScan névre keresztelt, formatervezett CT-berendezéssel.

Négyen kaptak továbbá különdíjat. Voloscsuk Andrást és a Corvus Aircraft Kft-t a fenti képen látható Corvus Racer 540 egyszemélyes repülőgépért jutalmazta a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal. Illésy Lenke Ille-Olla kismamaruházata és Kovács György bőrkesztyűkhöz készített arculata és csomagolásterve is különdíjat kapott.

A legbizarrabb díjazott azonban Kucsera Péter, Maurer-Klimes Ákos és az Ivanka közös munkája, az alább látható SEEYOU síremlék. A készítők úgy látták, elérkezett az ideje, hogy végre a temetőkbe is betegye lábát a design, így született meg ez az egyszerű, mégis különleges sírkő. A közepén elhelyezett mélyedésben összegyűlik az eső, az őszi falevelek, vagy ami éppen hullik az égből, és ezáltal rajzolódik ki a síron a keresztforma.

Idén először Design Management Díjat is kiosztottak egyébként, ezt a Szabadság híd világítását megoldó Tungsram Schreder Zrt., valamint a Műcsarnok, mint intézmény kapta. Mivel idén volt a Magyar Formatervezési Díj megalapításának harmincadik évfordulója is, egy életműdíjat is átadott az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Ezt Király József belsőépítész kapta.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.06 15:34:56maxt

  Ez a sírkő egy mestermű!
  Már korábban is láttam, és elismerésem az ötletért és megvalósításért!

 • 2009.10.06 16:51:47Hámozott Lufi

  Igen, ez az.

 • 2009.10.06 17:50:15Kockásfülűnyúl

  Bármilyen morbid is, ilyen sírkő alatt biztos édes a pihenés:)Nekem tetszik!

 • 2009.10.06 18:21:21Miccsfiu

  csak oldd meg ennek a takarítását...

 • 2009.10.06 18:22:49Miccsfiu

  egyébként ha már lúd: lehetne kis tavat is kialakítani benne, állandó vízszinttel, ugyanebben a formában. az aranyhalat már nem is említve... :)

 • 2009.10.06 18:52:45katusbabus

  Egyik legjobb, kár hogy ilyen rövid lett a cikk. Bár én ott voltam és láttam mindent:)

 • 2009.10.07 22:22:33boriszcár

  Nagyon nagy elvárás egy ilyen poszt mellé egy képgaléria? Oké-oké, pár link van, de azért elég sokat kell mellé guglizni ha tényleg érdekel valakit (engem) a téma.
  A honor biztos leütött karakterszámért valamint generált kommentért van a velvetnél, a beszúrt kép csak ingyen elvesztegetett idő lenne.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta