OFFLINE

Időskori eleganciával az anorexiás modellek ellen

2009. szeptember 29., kedd 06:51 |

Korábban már többször is szó volt a Sartorialist utcai divat blog nagyszerűségéről, legutóbb akkor, amikor Scott Schuman egy jól öltözött New York-i hajléktalant fotózott le. Most azért kell megint megemlékezni róla, mert a divatot követő emberek olyan rétegéről lesz szó, akiket Schumanon kívül nagyon kevesen mutatnak be: az idősekről. A Sartorialiston időről időre találhatunk jöl öltözött idős emberekről képeket, de azért mégsem ez a blog fő profilja.

Az Advanced Style nevű street fashion blog viszont kifejezetten az időseket célozza meg. Egész pontosan idős emberekről készít képeket, de a műfajból fakadóan inkább a fiataloknak azzal a céllal, hogy megmutassák: az ízlés és a kor nem zárják ki egymást, sőt a korral csak finomodik az ízlés. "Az idős emberek divatját személyes stílusként értelmezem. Az idősebb emberek inkább a maguk örömére öltöznek, mint azért, hogy másoknak megfeleljenek" - nyilatkozta a Velvetnek Ari Cohen, a blog egyik szerkesztője.

A Style Listen azt írják, hogy a divat és az idős kor még mindig tabuszerűen zárják ki egymást, annak ellenére, hogy az utóbbi időkben már azért találkozhattunk 40-50 éves divatikonokkal. Ilyen például Madonna, és ha nem is feltétlenül divat, de mindenképpen ikon Sharon Stone is. Arról nem is beszélve, hogy Pamela Anderson meg útjára indította a "Negyven az új húsz" szlogent.

Forrás: Advanced style
Forrás: Advanced style

Az ötvenesek ikonizálása "úgy tűnt, nagy ugrás, de nem kéne annak lennie. Nem kéne kortól függetlenül elfogadnunk a stílust? Talán még beletelik néhány évbe, mire elérjük ezt, egyelőre élvezzük ezeket a képeket, és emlékeztessük magunkat arra, hogy mindegy milyen idősek vagyunk, élvezhetjük azt, mit veszünk fel" - írják az oldalon a blogról. A blog szerkesztője szerint csak azért gondolják az emberek, hogy az idős kor és a divat kizárják egymást, mert nem figyelünk oda az idősekre.
"Az emberek talán azért gondolják, hogy az idős kor és a divat kizárják egymást, mert nincs idejük arra, hogy megnézzék, hogyan öltözködnek az idősek" - vélekedett Cohen.

A Vine arról ír, hogy az idős embereknek szinte bármi jól áll, bármilyen korszak divatját hordhatják, vegyíthetik, egyedi és általában esztétikus lesz az összhatás. "Az idős embereknek megvan az az előnyük, hogy azokat a stílusos, régi dolgokat hordják, mint a karkötők, kendők, zsebkendők, kalapok vagy háromrészes öltönyök, anélkül, hogy úgy néznének, mint azok az iszonyú kúl szerencsétlenek. Mi a helyzet az idős úrral kék kabátban és a 3/4-es nadrágban? Rajtad póz lenne ez a ruha, de rajta abszolút telitalálat. A hölgyek a bridge-klubban biztosan elalélnak tőle" - fogalmaznak a Vine-on.

Forrás: Advanced style
Forrás: Advanced style

Hasonlóan vélekedik erről Ari Cohen is, akinek a maga részéről a kedvencei a régi kiegészítők, a kalapok, a kesztyűk. A blog szerkesztése közben egyébként sikerült megfigyelniük néhány olyan trendet, ami akarva, akaratlanul, de jellemző az idősek divatjára. "Léteznek trendek az idős emberek divatjában is, annak ellenére, hogy ők valószínűleg nem gondolják magukat trendkövetőknek. Az idős emberek ragaszkodnak a kedvenc, régi ruhadarabjaikhoz. Imádom azt, ahogy a régi darabjaikat keverik az újabbakkal. Eddig azt figyeltem meg, hogy a térdzokni, a vörös rúzs a nőknél, a kalapok és kesztyűk - férfiakon és nőkön egyaránt - és a túlméretezett napszemüvegek alkotják az idős emberek divatját. Ezek mind olyan régebbi trendek, amelyek az évek alatt eljutottak a fiatalok divatjába is" - foglalta össze tapasztalatait Ari Cohen.

Ön szerint javul a stílusérzék ahogy öregszünk, vagy egy idő után tényleg minden jól áll?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.29 07:42:29panka

  Azért nem kell rögtön az egekbe emelni az időseket. Aki ebben a korban jól öltözik, az nyilván fiatalon is odafigyelt, hogy mit vett föl, és az hogyan mutatott rajta. Viszont az biztos, hogy ha egy idős ember jól néz ki, azt nem a silány, egyszer használatos, harmincforintos divatcuccot hordja, hanem valami tényleg minőségit, nyilván ettől bírt ki az adott darab ötven évet. Ezek viszont tényleg csak rajtuk mutatnak jól (valószínűleg ebből táplálkozik a gondolat, hogy "minden jól áll" nekik.)

 • 2009.09.29 07:45:23panka

  Azért arra kíváncsi lennék, hogy hány agyvérzést kapna Madonna, ha olvasná ezt a posztot, amiben a hetven-nyolcvanévesek stílusosságával említik egy lapon az ő fiatalság látszatára törekvő kinézetét :)))

 • 2009.09.29 08:25:56oriza triznyák

  Én borzasztóan értékelem a jól öltözött idős embereket, mert rohadt kevés van belőlük itthon. Mindig csodálom a nyugatabbról érkezett turistákat, hogy milyen igényesek,elegánsak. Nálunk meg már 45 felett jön a fehér zokni-fekete félcipő, 3 XL-es póló és turis szoknya. És ez nem anyagi kérdés

 • 2009.09.29 08:42:51sink.for.webjunk

  Oriza: Ez nagyon is anyagi kérdés!

 • 2009.09.29 09:43:41a_tom

  Ahhoz hogy jólöltözött legyen valaki kell stílusérzék + hajlandóság hogy az időt is rászánja, minőségi cuccok a boltokban, és megfelelő források hogy meg is tudja venni. Ha bármelyik hiányzik akkor nem fog sikerülni, ha idős, ha fiatal. Nálunk igen ritka ha összejön, sajnos.
  Külföldön is vannak lepukkantak, csak azok nem jönnek ide túristaként hanem otthon ülnek a tv előtt vagy a kocsmában.

 • 2009.09.29 10:08:49Boka1

  A mai idősek inkább spórolnak a temetésükre, meg a hülye gyerekeiknek, unokáiknak segítenek autót, lakást venni, mint stílusos életet éljenek.

 • 2009.09.29 10:36:50Szünidei Matyiné

  08:25:56oriza triznyák
  Már hogyne lenne anyagi kérdés!
  Van képed összehasonlítani a nyugatról jött nyugdíjasokat a mi öregeinkkel akik épp csak enni, inni, rezsit fizetni tudnak, öltözködni ugyanmár! MIBŐL?????????
  Igaza van Boka1-nek, amit félretettek ínséges időkre, azt is szétosztogatják vagy tényleg temetésre gomboznak. Jól felcsesztem az agyam!!!

 • 2009.09.29 10:37:31vbal

  azt a linket amire az "iszonyú kúl szerencsétlenek" mutat NE NYISSÁTOK MEG!
  trójai van mögötte

 • 2009.09.29 10:39:40m.anna

  a turis szoknyák is lehetnek stílusosak, sőt. ez tényleg nem pénzkérdés.

 • 2009.09.29 10:42:50Szünidei Matyiné

  m.anna: amikor a havi 50 nyugdíjból kajára marad 5-10000, a többi gáz, villany, egyéb költség, akkor még turira sem jut pénz már ne is haragudj!

 • 2009.09.29 11:02:57Kockásfülűnyúl

  Anyósom 60 évesen 27e ft-ot kap rokkantnyugdíj gyanánt.Ennyiből aztán lehet stílusosan öltözni.Még a gyógyszereire sem lenne elég, ha a fia nem támogatná, ill. ha nem termelne meg mindent, amit tud a kiskertben (paradicsom stb.).Akkor vesz új ruhát, amikor már a régi teljesen elnyűtt lesz.Amúgy tényleg jók a fotókon látható összeállítások, kár, hogy itthon nem ez a gyakori!

 • 2009.09.29 11:24:16mm

  @vbal: a link elvileg artalmatlan, de a biztonsag kedveert lecsereltem.
  az egyik programozonk szerint egy olyan oldalt akart titokban behivni, amit tenyleg tamadasokra hasznalhattak (wollance.com) viszont ez az oldal mar nem letezik.

 • 2009.09.29 11:27:40Kockásfülűnyúl

  És az időskori anorexia hol marad?

 • 2009.09.29 11:55:39t.a.i.getosz

  Pénz és depresszió kérdése!!!
  Ha leéltél X évet, hogy állandóan valamire spórolnod kellett. A mai hetvenesek a háború előtt-alatt születtek.....és helyzetük soha nem volt rózsás a magyar történelemi események és gazdaság mindenkori helyzete miatt, sőt nyugdíjuk alacsony és reálértékének jelentős csökkenése várható még optimistán is. Aggódnak az egészségükért, a megélhetésükért és nem utólsósorban a gyermekeikért, unokáikért. Egyre többet kell temetésre menniük, mert a rokonok, barátok sorban halnak meg. A kor előrehaladta abban is mérhető, hogy egyre több halottja van az embernek.
  Mi a francnak öltözne ki a piacra, hogy megvegye a csirkelábat vagy max a farhátot. A jobb ruháit sajnálja elhordani, mert nincs pénze újat venni, no meg a saját temetésén szeretne nem kopott ruhában megjelenni. Így nem csoda, ha zömük mélységes mély depresszióban él.


  2009.09.29 07:42:29panka
  Azért nem kell rögtön az egekbe emelni az időseket
  Ja, igazad van Panka egyáltalán nem kell Őket az egekbe emelni... de, minden társadalmat minősít, hogy hogyan bánik az időseivel, ill. milyen életet biztosít számukra. És a gyermekeinknek mutatjuk meg, hogy miképp kell bánni az időseinkkel, s ők is úgy fognak bánni velünk.
  Egyébként csak az gondolkodtat el, hogy Te miért érzed az időseket vetélytársnak???

 • 2009.09.29 12:00:04Tavikagyló

  Ha már divat post, akkor tudhatná az író hogy a "idős úrral kék kabátban és a 3/4-es nadrágban" látható nadrág neve: bricsesznadrág!

  Ugyancsak érdekes, és biztos nagyon stílusos is, a második képen a néni fekete férfi(!!) félcipőben! Hát akkor már inkább a mamusz!

 • 2009.09.29 12:12:09t.a.i.getosz

  2009.09.29 12:00:04Tavikagyló
  Ja, és a járókeretét sem kellene dugdosnia, mert a mamuszhoz igazán az a stílszerű!!!

 • 2009.09.29 12:17:40oriza triznyák

  Tüzet szüntess! Nem véletlenül írtam, hogy 45 felett! Mert a magyar nők egy bizonyos kor után (még) igénytelenebbek lesznek. Ha kevés pénzem van, akkor már rögtön felvehetek lila nylon otthonkát piros szoknyával és zöld pulóverrel az utcára? Most stílusról beszélgetünk!

  Én nagyon messze vagyok attól, hogy megengedhessek magamnak márkás ruhákat, de attól még szemem van, és a körülményeimhez képest próbálok ízlésesen öltözni. Én azt hiányolom, hogy ez miért nincs meg a magyar nőkben, főleg egy biz. kor felett. Mivel tömegközlekedek, van szerencsém látni a budapesti öltözködési átlagot.

  Természetesen nem a 29e Ft-ból élő kisnyugdíjasról beszélek, de jelzem, ezek a nénik/bácsik gyakran sokkal igényesebben vannak felöltözve néhány 50-es nőnél.

 • 2009.09.29 12:52:53hamufehérjózsika

  Oriza keressél rá az időskori depresszióra (vagy gondolj arra, hogy mikor nem vagy jó passzban, és nem igazán érdekel, hogy mennyire vagy csinike aznap a tömegközlekedési jármúvön vagy a munkahelyeden), s talán közelebb jutsz a megoldáshoz. :)

 • 2009.09.29 12:58:23hamufehérjózsika

  Freud nagyon sok nőt analizált, és így alkotta meg a szexualitással kapcsolatos nézeteit. Talán a magyar férfiak 45 felett nem elég potensek???
  Egy kielégített nő NŐNEK érzi magát, boldog és csinosan öltötik fel!
  Talán erre kellene kutakodnod, s megtalálnád a választ.:)

 • 2009.09.29 14:02:08oriza triznyák

  Vagy egyszerűen csak a kommunista könnyűipar tömeg-egyen-nájlontermelése kiirtotta a stílusérzéket a magyarokból. Marad a fekete félcipő, fehér frottírzokni és a depresszió...

 • 2009.09.29 15:15:45t.a.i.getosz

  2009.09.29 12:17:40oriza triznyák
  A 45 feletti nőkről többet akarsz tudni, akkor hallgass meg egy remifemin reklámot!
  És akkor még vedd hozzá a sörhasú állandóan tv-t néző férjet, háztartási munkát, sárga csekkeket, elromlott mosógépet (bocsi az már más reklám), valamint szülők ápolása.....stb is az ő feladatuk, és ráadásul mindig a sor legvégén van, ha ruhavásárlásról van szó. Bizon van ilyen is, és sajnos ez az átlag.

 • 2009.09.29 15:26:39Macaroon

  Rohadtul nem pénz kérdése, hanem leleményességé a jól öltözöttség! Rengeteg jó turi van meg outlet, kezdjem csak a Háda Kft.-vel, ahol nem tudok úgy kijönni, hogy 3-4 vadi új db ne legyen a kezemben! Legutóbb egy Zara női ing 500,-Ft-ért!

 • 2009.09.29 17:48:41melcseee

  2009.09.29 15:26:39Macaroon

  bár még csak középkorú sem vagyok, ez a Háda Kft érdekelne, mert a csekkek még minket is elöntenek... :)

  mondasz róla vmi infót plz? pl a címüket? :)

  cserébe: a Blahán van egy Terranova Outlet, nyáron vettem ott fölsőket, darabját 250 Ft-ért... :)

 • 2009.09.29 18:44:02Macaroon

  Szia melcseee, sziasztok,
  Én ebben elég jó vagyok, tényleg. Háda Kft. asszem az egyetlen turkáló most Budapesten ahol kilóra adják a ruhát, cipőt ráadásul nagyon jó áron. Túrtam már Converse tornacsukát új volt vagy kétszer használt tán, kimostam 90 fokon azóta hordom. Üllői úton a Nagyvárad térhez közeli tán a legjobb. Neten fenn vannak, minden üzletük felsorolva ott. A másik: Mango outlet a Duna Plázában, őszitéli és tavaszinyári cuccaik vannak, így február és augusztus a NAGYKIÁRUSÍTÁS amikor 2500,-Ft-ért vettem BŐRdzsekit, 3-5ezerért 30-40ezres télikabátot, felsőket 500-1000,Ft-ért, farmerokat 4ezerért, de 1500ért is találtam. De ez csak akkor van, amúgy többe kerül, én olyankor inkább ott hagyok egy húszast, tán azóta nem is költöttem nagyon ruhára. Figyeljétek az ilyeneket.

 • 2009.09.29 18:46:23Macaroon

  Terranovával az a bajom, h elég szar minőség amúgy...

 • 2009.09.29 20:51:11napsziget

  2009.09.29 15:15:45t.a.i.getosz
  A 45 feletti nőkről többet akarsz tudni, akkor hallgass meg egy remifemin reklámot!
  És akkor még vedd hozzá a sörhasú állandóan tv-t néző férjet, háztartási munkát, sárga csekkeket, elromlott mosógépet (bocsi az már más reklám), valamint szülők ápolása.....stb is az ő feladatuk, és ráadásul mindig a sor legvégén van, ha ruhavásárlásról van szó. Bizon van ilyen is, és sajnos ez az átlag.

  Nem is tudom, en tudok ellenpeldat, persze te az atlagrol beszeltel. De nem hiszem, hogy ettol fuggetlen ez a normalis. Egy no elete vegeig maradjon no. Nagymamam korhazba kerult nyaron, igen komoly bajokkal es mi volt az egyik legfobb kivansaga azonkivul hogy olvassam fel neki az aznapi ujsagot? Vigyem be neki a kedvenc ruzsat:D Anuykam meg a legjobb ellenpelda arra amit leirtal: az apam sem egy hajas diszno aki egesz nap a tv elott rofog, sot... ez is intelligencia kerdese pl. ezenkivul nem kifejezetten gazdagok, megis mindig nagyon csinos, es amiatt, h jol erzi magat a boreben, kiegyensulyozott 47 eves. A dolog titka ennyi: torodni magaddal,mind a lekeddel, mind a testeddel. Es csakugyan nem kell vagyon, csupan egy kis stiluserzek es figyelmesseg kell az izleses oltozkodeshez.

 • 2009.09.30 09:30:24t.a.i.getosz

  Szigetecske!
  Gratula a családodhoz.
  De Te tanuljál és tapasztalj még egy kicsit, mert csak a lényeget nem értetted! :)
  A depresszió egy betegség, független a stílusérzéktől. A remifeminnnel, pedig a változáskori tünetekre céloztam, amit a reklám találóan a hormonok játékaként jellemez, tehát ez sem stílusérzék kérdése sajnos. :(

 • 2009.09.30 21:02:05napsziget

  t.a.i.getosz cicam! koszonom, kedves toled a gratulacio.
  igaz, hogy meg nem vagyok olyan oreg es tapasztalt, mint itt egyesek, de te sem ertetted meg a lenyeget annak, amit mondtam. barmilyen meglepo lehet, tisztaban vagyok a depresszio fogalmaval, es ertem en, hogy semmi de semmi koze ahoz h milyen ruha van rjatad. oke. de! szerintem te nem csak a depressziorol beszeltel, hanem pl. a ferjekrol, es sokan elohoztak az oltozkodes igenis csak penz kerdese dolgot, en erre a par dologra probaltam a magam esendo, ostoba modjan reagalni. szoval ismetlem sok dolog azok kozul ami emlitettel csupan ertelmi es erzelmi intelligenica kerdese. szerintem.

 • 2009.10.01 07:42:14Frengi

  Nálunk az idősebbektől követelmény, hogy rosszul öltözzenek, ezt várja el tőlük a családjuk, a környezetük.

  Én Németországban, ahol dolgozom, nem számítok különösebben jól öltözöttnek, sem olyannak aki fiatalosan öltözik, ha haza megyek ez azonnal megfordul.

  Igaz legszivesebben a Peek & cloppengurgban esetleg Sinn &leffersben, vásárolok.
  Egy 50€-s Eterna ing nem megy ki a divatból,és a mosást is birja a végtelenségig, igaz nem is látszik másnak csak egy ingnek.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta