Irán betiltotta a túl szexi próbababákat

Nemcsak az élő, hús-vér nők, de a próbababák sem lehetnek kihívóak az Iráni Iszlám Köztársaság dress code-ja, vagyis viseleti szabályzata szerint. A Reuters hírügynökség információi szerint az iráni rendőrség kedden, a helyi IRNA hírügynökségen keresztül figyelmeztette a boltosokat, még véletlenül se tegyenek ki a kirakatokba olyan próbababákat, amik túl szexik, vagyis nincs rajtuk fejkendő, ki vannak festve vagy testhajlataik látszódnak.

iran1

Az irániak öltözködési szabályainak betartatására 2005 óta figyel oda jobban a rendőrség, akkor került ugyanis az Iráni Iszlám Köztársaság élére Mahmúd Ahmadinezsád. Az ott élőknek nem árt óvatosnak lenniük, figyelmeztet a Reuters, ugyanis az sem megy ritkaságszámba, hogy többszöri ruházati szabálysértés után a rendőrségre citálják a vétkest, sőt még arra is kötelezhetik, hogy öltözködési tanórákon vegyen részt.

Férfiak nem árulhatnak női fehérneműt

„Nyakkendő és csokornyakkendő mutogatása a kirakatban, valamint női fehérneműk férfiak általi árusítása tiltott” – idézte a vonatkozó rendőrségi közleményt a Reuters, jelezve, nemcsak azt szabályozzák, mit viselhetnek az iráni nők és férfiak, de még azt is, ki árusíthat egyes termékeket. Az iráni dress code szerint a nők nem hordhatnak szűk nadrágokat, fejüket hijabbal, vagyis kendővel, testüket pedig csadorral takarják, miközben a férfiakat a túl rövid hajtól óvják. A nyugati kultúra iránti vonzalom egyébként elsősorban a városi, gazdagabb közösségekben jelenik meg, míg a puritán viseletet a szegényebb sorban élők preferálják.

iran2

Az iráni kormány korábban is vezetett már be szokatlan szabályozásokat: 2008-ban például betiltották az olyan reklámokat, amikben sportolók és filmsztárok szerepelnek. Döntésük meghozatalakor arra hivatkoztak, hogy a hírességeknek nem szabad nyíltan reklámozniuk a fogyasztást.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek