OFFLINE

Az anorexiát támogató modellektől tartanak a Londoni Divathéten

2009. szeptember 19., szombat 12:26

Szeptember 18-án elkezdődött a huszonötödik Londoni Divathét, és ezzel egy időben a brit pszichiáterek társasága aggodalmát fejezte ki, hogy az eseményen nem ellenőrzik a modelleket, így könnyen átcsaphat az egész szemle az anorexia és az étkezési zavarok népszerűsítésébe.

A szervezet pénteken megjelent és a Telegraphban is közölt anyagában azt írják, nagyon fontos lenne, ha a különböző divatbemutatókon nem csak egyféle testképet mutatnának be, és a legjobb az lenne, ha a divatipar vezető szerepet töltene be az étkezési zavarok ellen folytatott harcban. Ezért a British Fashion Councillal összefogva a divathét első napján egy speciális divatbemutató keretében 17 és 65 év közötti, mindenféle testalkatú modellek mutatják majd be néhány tervező 2010-es kollekcióját. "Életbevágóan fontos, hogy a divatipar ne csak egyféle testképet népszerűsítsen, ezért üdvözöljük a British Fashion Cuncil korszakalkotó kezdeményezését. Reméljük, hogy az esemény elindít egyfajta párbeszédet, és elősegíti majd a nagyobb változatosságot a divatiparban" - írta Ulrike Schmidt az intézet étkezési zavarokkal foglalkozó részlegének vezetője.

Annak ellenére viszont, hogy az idei divathéten elindul ez a kezdeményezés, aggódnak, mert a Londoni Divathéten nem ellenőrzik a modelleket, így könnyen az étkezési zavarok népszerűsítésévé válhat a dolog. Ezen kívül a pszichiáterek azért is aggódnak, mert ugyan már azzal sem lehetett mit kezdeni, hogy az interneten nagyon könnyű olyan oldalakat találni, amelyek az anorexia vagy a bulimia népszerűsítéséről szólnak, de a mindenféle közösségi oldalak egyre divatosabbá válásával nehéz meggátolni azt, hogy egy kiskamasz ne fusson bele ilyen dolgokba. Ezért az Egyesült Királyságban 2008-ban már megpróbálták szabályozással eltüntetni az ilyen oldalakat, de túl enyhéknek bizonyultak a korlátozások, ezért most azt akarják elérni, hogy szigorítsák azokat. Pontosan definiálják, milyen internetes tartalmak támogatják az étkezési zavarokat, illetve, hogy a szülők és a tanárok fektessenek nagyobb hangsúlyt az étkezési zavarok veszélyeire, amikor különféle felvilágosításokat tartanak a gyerekeknek.

"A pro-ana oldalak egy betegséget mutatnak be normaként. Nagyjából ehhez hasonlóan, a nemzetközi divatesemények, mint a Londoni Divathét is úgy működhetnek, mint a kórosan sovány modellek bemutatóhelye. Nagyon aggódunk amiatt, hogy a Londoni Divathétre érkező modellek nem esnek át orvosi vizsgálatokon, pedig egy olyan környezetbe érkeznek, ahol a kóros soványság a norma, ami meggátolja, hogy az étkezési zavaros modellek hitelesen lássák a saját állapotukat" - írta Schmidt a most megjelent szövegében.

A huszonötödik Londoni Divathétre szeptember 18-23-ig látogathatnak el az érdeklődők, hogy megnézzék azt a rengeteg bemutatót, amivel várják őket. A nagyközönség számára legismertebb tervezők jellemzően a hétvégén mutatják majd be legújabb darabjaikat, köztük lesz Vivienne Westwood és Stella McCartney is. A hétvégi programból kiszorult legnagyobb névnek viszont a hétfőn bemutató 2000-ben lovaggá ütött Paul Smith tűnik, a megnyitó napján meg a dublini Paul Costelloe volt az egyik húzónév.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.19 13:46:22nem a dzsézön sztetem

  Szuper ez a cikk!
  A vékony, sovány nők hisztizni fognak, hogy
  nem mindenki gebe, aki nincs elhízva.
  Vagy náluk is van gond, csak már elszálltak a
  a fogyi körben(ne vegye magára senki!!).
  Az átlagnál húsosabb, állítólagosan elégedettek, csak azért szeretenének fogyni típusúak pedig majd visssza szájkaratéznak...
  Egy kedves pszichológus ismerősöm szerint tényleg probléma ez a testképzavar, nem kell bagatelizálni."dohányzásba sem döglik bele mindenki"címen.
  A képen láthat lányok nagyobb része pedig nem potenciális nő sok férfi számára, hanem tényleg"bemutató agyag".
  Illetve szerintem az is teljesen igaz, hogy sok felkapott modell a szó hétközanpi értelmében nem szép.De ez nem baj, megmondom őszintén nem éredekelne a szomszéd átlagos kislánya feltétlenül egy sorozaton.

 • 2009.09.19 13:50:05kutykuruty

  boszor, szerinted el lehet dönteni egy divatbemutatón, hogy ki anorexiás és ki nem?
  Mert az, hogy valaki vékony, az nem jelenti azt, hogy beteg is.

  Ahz anorexia lényege az, hogy mást lát valaki a tükörben, mint a valóság. Testképzavar.
  Egy manökken könnyen lehet, hogy tudja, hogy vékony és akár szívesen enne is, de fontos neki a munkája. Mint a sportolók, akik versenyek előtt formába hozzák magukat.

  Ráadásul szerintem tényleg inkább azt kéne tudatosítani a fiatal lányokban, hogy a manökenek nem azért olyanok amilyenek, mert ez a szép, hanem azért mert ez a gazdaságos.

  Mindjárt nem ők lennének a kövegtendő példaképek.

 • 2009.09.19 14:02:27Sztravinszka

  Életbevágóan fontosnak tartom, hogy a divatipar megmaradjon a fenti képeken látható lányok lányos, vékony alkatánál. A kamaszokat pedig akár a szüleik is rábírhatják a helyes/egészséges táplálkozásra. Ja, hogy hülye a gyerek? Azt gondolom, arról a szülőkön kívül senki sem tehet.

 • 2009.09.19 15:00:52spoilsport

  Az anorexia köztudottan pszichés megbetegedés, amelynek okai nem a kifutókon,hanem sokkal inkább a családi életben keresendők, teszik, nem tetszik. Egyértelmű hozadéka annak a szülők/társadalom által képviselt torz értékrendnek, amely főként a versenyen, teljesítménykényszeren és perfekcionizmuson alapul. Szóval controlfreak szülők, hajrá a hullagyártással!

 • 2009.09.19 15:26:02Nem Shongi vagyok

  Kit érdekel

 • 2009.09.19 15:52:40Asmtrong429

  Egyetemi barátnőm 170 cm magasságához 45 kg. társult évekig. Kitartóan figyelt az étkezésére: célja az 50 kg. megugrása volt, de valahányszor sikerült, visszafogyott. Egy másik barátom szomorúan panaszolta, mekkora lelki fusztrációt okozott neki a soványsága. Hát ezekre mondom, hogy irigylem a gondjaikat. Tényleg. :-) De most komolyan. Vannak természetesen, egészségesen sovány emberek és vannak természetesen, egészségesen ducik. Nem kellene általánosítani.

 • 2009.09.19 16:08:07kutykuruty

  Asmtrong429 Igy van. Nagylányom is hízni akar, mert rohadtul idegesíti, mikor úgy néznek rá, mintha anorexiás lenne. Nem megy neki.

  Ahogy más esetben igy ez esetben sem szabadna a látszat után itélni.
  (É séppen lehet valaki 60 kg-osan is anorexiás, csak még az elején tart....)

 • 2009.09.19 16:38:54édriennn

  2009.09.19 14:02:27Sztravinszka
  szívemből szóltál :)

 • 2009.09.19 16:49:55Mme T

  Érdekes! Írtam egy kommentet kontra Sztravinszka, de nem jelent meg, pedig nincs benne káromkodás, csak szakértelem.

 • 2009.09.19 16:55:52Sztravinszka

  Mme T, írd meg mégegyszer, kíváncsi vagyok rá. Valószínüleg valamilyen technikai ok miatt elszállt.

 • 2009.09.19 16:59:10Mme T

  Megpróbálom még egyszer röviden leírni a hozzászólásom.
  "Életbevágóan fontosnak tartom, hogy a divatipar megmaradjon a fenti képeken látható lányok lányos, vékony alkatánál."
  Ez kifejtésre vár Sztravinszka! MI az életbevágóan fontos ebben?
  A szépségipar támogatása a FIATALSÁG KULTUSZA ÉS A SZÉPSÉG FASIZMUSA...bocs beakadt a capslock... ahogy a szociológia terminálja ezeket a divatkifutós jelenségeket, vagy valami személyes motiváció hajt. esetleg a te életben maradásodhoz szükséges?
  ..amúgy az igazán anorexiások életbenmaradásához a mesterséges táplálás szokott életbevágóan fontos lenni, nem a lányos alkatú modellek megtartása a a divatszakmában.
  Szóval érdekel az érvelésed.
  Más...

  "A kamaszokat pedig akár a szüleik is rábírhatják a helyes/egészséges táplálkozásra. Ja, hogy hülye a gyerek? Azt gondolom, arról a szülőkön kívül senki sem tehet."

  ja, ez egy tájékozott, felelős felnőtt válasza, aki sosem találkozott a marketing startégiák azon változatával, hogy már az óvódás korosztályt kell megcélozni, mint vásárlási célcsoportot, mert a netnemzedék már átlát a praktikákon ...lásd Solomon legújabb marketing kézikönyvét, de bármely másikat...

  Irigylem a gyermeked, aki maxi biztonságban van melletted, és sohe nem fog egészségkárosító magatartást mutatni, mert te eléred nála, hogy "helyesn és egészségesen táplálkozzon" mer túgye rajtad kívűl erről majd senki más nem fog felelni.
  Sok sikert4

 • 2009.09.19 17:15:55Sztravinszka

  "Életbevágóan fontosnak tartom, hogy a divatipar megmaradjon a fenti képeken látható lányok lányos, vékony alkatánál."

  Ebbe a mondatomba némi irónia és cinizmus szorult, szívesen lefordítom magyarra. Nem különösebben érdekel a divatipar, nem függök tőle semmilyen formában, nincs hatással rám, különösebb értéket az esztétikai élvezeten kívül nem jelent számomra. A lányok a képen nekem egészségesnek és szépnek tűnnek, szeretem ezt a típust, semmi extremitást nem látok sem az alkatukban, sem a ruhájukban. A fehér, csipkés bugyis kép kifejezetten szép, ízléses. Ugyanezt a hatást egy tíz-húsz kilóval súlyosabb modell már nem tudná elérni nálam, de ízlésekről kár vitatkozni.

  Légyegében véve ismeretségi köröm fiataljait más dolgok, kérdések foglalkoztatják, mint a kifutón sétáló modellek és szerencsére nincs testképzavaruk. Nyilván ez a referencia-közegem. De találkoztam már ilyesmivel, néhány pszichológus hallgatónál. Nehezen hihető volt számomra, hogy valaki másmilyennek látja magát, mint amilyen. Namost ezeknek a lányoknak nem sok köze volt a szépségiparhoz, vagy pszichikai betegségük volt, vagy túlzottan ráértek megbetegedni.

  Minden anorexiásnak szerencsés gyógyulást kívánok.

  PS: a marketing szó és tartalom nincs benne a szótáramban, egyszerűségemnél fogva.

 • 2009.09.19 17:38:22kutykuruty

  Mme T (madame Tussaud ? )

  Bocsi, de ebben mi a szakértelem?

 • 2009.09.19 17:50:06kutykuruty

  Spoilsport, maga a betegség nem korunk betegsége, csak mostanság képesek felismerni és egyáltalán mostanság alakultm úgy, hogy lehet róla beszélni.

  Sissy királynónk volt talán az első, akiről ezt lehet tudn i, de biztos, hogy sokkal korábban is már létezett ez a betegség.

  Csak most meg átesünk a ló túlfelére...

 • 2009.09.19 17:55:53Mme T

  Kutykuruty; tavaly megjelent egy óriás plakát Olaszországban, ahol egy csontsovány meztelen egykori supermodell feküdt, kifejezetten azzal a céllal, hogy elrettentsen mindenkit attól, ami a modell szakmában a kulisszák mögött zajlik és szélsőséges esetben ide vezet.
  Ő tudja miért reklámozta az anorexiáját egykori vezető modellként.
  A szakértelem a korábbi kommentemben csillant meg igazán, de probálom visszaidézni:
  " az anorexia kialakulásának oka igen összetett kérdés, amit különböző konferenciákon az ezzel foglalkozó szakemeberek próbálnak megvitatni. Nem egyértelmű, és főleg nem lehet ilyen általánosítva kijelenteni, hogy a család az oka mindennek. ez vulger pszichológizálás, ami persze nem tilos:-)

  ...nos egy ilyen konferencián lehetett hallani arról, hogy újabban 8-10 éves kisfiúk körében is észleltek anorexiás megbetegedést.... ez egy súlyos, nehezen gyógyítható táplálkozási és testkép zavar. A táplákozás, mint alapvető életfunkció, ha zavart szenved, akkor abba bele is lehet halni....
  de én csak egy mezei szakember vagyok, aki szintén volt -igaz - 46 kg lánykorában, de ezzel még semmit nem mondtam.

 • 2009.09.19 18:01:32kutykuruty

  Igen , biztos van köztük is anorexiás de szerintem semmivel nem több, mint bármelyik másik foglalkozuási ágban.
  Csak mostanság a soványságot és az anorexiát azonosítják egymással és ez szerintem egy sulyos hiba, ezért keltem ki magamból a cikk elolvasása után. Olyan ez, mint ha valaki kicsit lehangolt , szomorú, azonnal rávágja, hogy depressziós.

 • 2009.09.19 18:05:26Mme T

  Sztravinszka> tetszik a hajlékonyságod, amivel megkerülöd a kérédsekre adandó választ, de szabad ezt is tenni persze.
  ...tulajdonképpen egyetértünk abban, hogy általában nem érinti ez a korosztályod...
  a pszichológus hallgatók, pszichológusok és pszichiáterek kedvenc céltáblái az olyan érvelésnek, ahol "én OK vagyok, te nem vagy OK"
  ..hozzá kell tennem, a pszichológus hallgatók legalább megtanulnak felelősséget vállani magukért, és ha esetleg anorexiások, akkor megtanulják kézben tartani a problémájukat és sikeresen fognak gyógyítani másokat.

 • 2009.09.19 18:07:09Rékuc

  SOk jó komment érkezett már, én is csak ismételni tudom: 'sajnos' a ruhák főleg az ultravékony lányokon mutatnak jól. Akik nem mellékesen profik is, és aki megkérdőjelezné a modelszakma szakmai részét, annak melegen ajánlom a következő képsorozatot, ahol amatőr lányok mutatták be a ruhákat. Az eredmény: katasztrófa.
  http://galeria.velvet.hu/trend/2009/08/28/fashion_extasy_3/?current_image_num=0&image_size=m

  Szóval szerintem a kifutókat nyugodtan meghagyhatnánk a sovány lányoknak, de a többi reklámkampányban, ahol nem ruhát reklámoznak, már szerepelhetnének egészséges, fitt, akár közepes testalkatú modellek is. Mert sajnos ma már a kontkaktlencse, DVD és fényképezőgép-reklám is alig képzelhető el csontsovány nők nélkül, és annak tényleg semmi értelme.

 • 2009.09.19 18:07:51Mme T

  ...kutykuruty, kezdünk közös nevezőre jutni:))
  valóban nem jó ha indokolatlanul betegséget kiáltunk, és cimkézünk...

 • 2009.09.19 18:08:02Sztravinszka

  Mme T, nem megkerültem a válaszadást, hanem a kérdést sem értem. Sem a pszichológusi eszmefuttatásodat. Rendes beáltalánosítás és felmentés ez. De azért gondolom, még mindeketten jól alszunk az éjjel.

 • 2009.09.19 18:27:26mi legyen

  Ezek a lányok még gyerekek, éppen csak kamaszodnak, most hirtelen megnyúltak és ezt követi majd a súlyuk. Én ugyanezen estem át, 170 centihez voltam 45 kg. Az hogy mi ezt a képet látjuk nem feltétlenül baj, ez nem feltétlenül anorexia. Olyan világot élünk, amikor meg kell tanulnunk különbséget tenni a jó és rossz dolgok között. Tiltással nem érnek el semmit. Másrészt felfoghatatlan, hogy miért nem normális, arányosan csinos nőkkel akarnak bemutatót rendezni, ezt kellene propagálni, normális teltalaktú ember alig van.

 • 2009.09.19 18:34:35mi legyen

  testalkatú

 • 2009.09.19 18:37:32Mme T

  Sztravinszka, így érdekes a vita, ha különböznek az álláspontok. Neked tetszik a fehér csipkés bugyis kép és ennyi...
  én más megközelítésből érvelek, de ha nem érted az sem baj...előfordult már velem ilyen máskor is:)
  szerintem is jól fogunk aludni!

 • 2009.09.19 18:43:21Mme T

  .... a teltalkatú jó elszólás... mi legyen!
  Az USA-ban az egyik legnépszerűbb műsor az, amikor egy civil nőt, aki utálja atestét, mert öreg, vagy kövér, vagy színesbőrű, vagy löttyedt, stb. rábeszélnek arra, hogy vegyen részt egy átalakító programon, ahol megtanulja szeretni a nagy fenekét, mellét, stb.
  A poén a végén jön el számukra, amikor egy szál fürdőruhában kell kivonulni egy kifutóra, ahol rendszeresen divatbemutatókhoz szokott közönség fogadja.
  Ha itt képes vállani magát egy szál bikiniben 95 kg-al akkor már élete végéig szeretni fogja magát. Ja és a program alatt készítenek diszkrét akt fotókat is róluk, amit a nagyközönség előtt háttérképként levetítenek.

  Sztravinszka! Van aki forrón, van aki kövéren szereti! ás legalább annyian vannak mint akik soványan szeretik:)

 • 2009.09.19 19:00:41Mrs. Bean

  Annyi itt a lényeg szerintem, hogy - ahogyan már korábban is említette egy kommentelő - meg kell különböztetni az egészséges, de vékony lányokat/nőket az anorexiásoktól.

  Amióta berobbant a köztudatba, hogy léteznek olyan pszichés zavarok, amelyek a testsúllyal vannak összefüggésben (anorexia, bulimia), azóta a vékony lányokra megvetéssel néznek.

  Eddig is csomó mindent tűrt egy vékony nő. Mert ugyebár egy egészséges, de ducibb nő esetében mindenki tudja: otrombaság megjegyezni, hogy "figyelj, nem kellene annyit enned, mert már kövér vagy". De egy sovány alkatú esetében az emberek tetemes hányada gondolja úgy, hogy na majd ő megmondja: "úristen, de sovány vagy, egyél többet". Fogalma sincs egy átlagos alkatú, vagy telt nőnek, hogy miket kell átélnie egy olyan embernek, akinek napi 4 főétkezés és 2 kisebb étkezés (és még nassolás) után is 18-as alatt marad a testtömegindexe. Ugyanolyan gátlások tudnak kialakulni, mint a duciknál. Én, aki már nem vagyok tini, a 170 centimhez 49 kiló vagyok, életemben egyetlenegyszer mértem 50 kilósnak magam (hurrá!). Rendszeresen kapom a megvető nézéseket az utcán, megjegyzéseket "kedves, segítő" ismerősöktől stb. Mondjuk mostanában minden évben kb. fél kilót hízok, szerencsére. De egyetemistaként például ugyanehhez a magassághoz 45 kilós voltam, középsulisként nagyjából 43.
  A párom mindig mosolyog azon, hogy azt kérdezem egy vékony nőt látva: Ugye annál vastagabb vagyok? :-) A duciknál nyilván ez fordítva történik. :-)

  Mellékesen szerintem meg lehet ismerni egy egészségesen vékony lányt és egy anorexiást. Egy egészséges lánynak nem fakó-szürke a bőre, nem hullik a haja stb. Én simán meg tudom különböztetni a "sorstársaimat" a betegektől.

 • 2009.09.19 19:02:27Sztravinszka

  Amerika beteg, a fenti példád tökéletesen illusztrálja ezt. Felhízlalják magukat mcDonaldszon, gyakorlatilag zabálásra rendezkedtek be - legalábbis ezt gyakran hallani, mégha általánosítás is. Aztán kitalálják az elhízás ellensúlyozására az önmegszerető programot. Remek. Egyébként itt, másik topiknál már írtam arról, hogyha mindenki kibékülne a saját tükörképével, akkor nem menne a folytonos anyázás zsírdisznó kontra anorexiás csontkollekció. Egy lelkileg egészséges ember bármikor végigmegy egy kifutón, feltéve, ha szellemi adottságai ebben a felesleges tevékenységben nem korlátozzák.

 • 2009.09.19 19:14:51kutykuruty

  És akkor ne feledkezzünk meg azokróla vékony lányokról, akik sem nem alkatilag sem nem anorexiásak, hanem pl. kokaint használnak.
  Sajnos vannak ők is és nem kevesen a divatszakmában dolgoznak. (persze nem általános). Nyilván ők is lelki betegek.
  Na, mindegy ez már másik téma, csak a valóságnak ez is a része.És van aki nem használ semmit mégis lelkibetegsége miatt -nem anorexia - lesz nagyon vékony.

  Árnyalt a kép és ezért nem szabadna szerintem skatulyázni, mert mrs. Beannek igaza van: nagyon bele lehet taposni egy ember lelkébe az ilyen hülye sztereotipiákkal.

  Én spec. irigyellek érte mrs. Bean. :-)

 • 2009.09.19 19:22:51mi legyen

  Egyetértek Mrs. Beannel, én is mesélhetnék mit kapok a kövérektől amiért nincs rajtam 40 kg súlyfelesleg. Mert zabálni muszáj. Utálom is a kövéreket, erőszakos, rosszindulatú a legtöbb.

 • 2009.09.19 19:26:43Sztravinszka

  Hát nekem is szakadt már meg barátságom túlsúlyos barátnő folyamatos basztatása miatt, de ez már rinya és zárójelben.

 • 2009.09.19 20:07:13Rékuc

  mi legyen: pont te beszélsz rosszindulatról? hm.

 • 2009.09.19 20:08:00Rékuc

  megjegyzem, a más külsejével, étrendjével kapcsolatos beszólogatás egyszerűen neveletlenség kérdése és nem függ az illető testalkatától.

 • 2009.09.19 20:17:03Sztravinszka

  "Mert sajnos ma már a kontkaktlencse, DVD és fényképezőgép-reklám is alig képzelhető el csontsovány nők nélkül, és annak tényleg semmi értelme."

  Rékuc, magyarázd már el, miért zavar téged, ha egy reklámban, ami a termékre koncentrál, szerepel egy bármilyen alakú nő. Eltántorít a vásárlástól? Ennyire befolyásolható vagy a reklámok által?

 • 2009.09.19 20:36:23sugar.

  most ez miért téma még mindig hogy anorexiásak a modellek júj... a legtöbb modell alkatilag sovány és nevetve megesznek ugyanannyi kaját mint egy normál ember...
  ezt meg én is hülyeségnek tartom hogy a gyerekek majd a modellek miatt lesznek anorexiásak.. szerintem mással is lehetne foglalkozni nem csak ezzel...
  aztán utána egyből jönnek h bezzeg ha zsírdisznók lennének ott akkor az lenne a baj mert akkor mindenki degeszre zabálná magát...

  szerintem aki ilyenek miatt változtat magán az beteges. lényegtelen hogy felhízlalja magát vagy lefogy.. (és most a kóros esetekről beszélek)

 • 2009.09.19 20:42:35Mme T

  Sztravinka, egy reklámbanmiért van szükség bármilyen alakú, korú nőre? vajjon milyen értékítálet és éeltszemlélet tükröződik ebben.
  Jó segg+jó fehérnemű, jó cici+wellness, jó combok+franc tudja mi.
  kicsit sem tűnik fel neked, hogy ez a női nem árúba bocsátása. Miért szükséges nő bárminek is a reklámozásához..most ne beszéljünk önmagában a reklám értelmetlenségén.

  Engem ugyanúgy zavar, ha rejtett, vagy manifeszt szex utalás van egy reklámban egy nővel, vagy férfival. Miért kell a fiatal férfiakat simára borotválni és mint egy pedofil reklámot eladni, mint például ni -ne-a terméknél. Ez olyan izgi egy-két azonos neműnek, és a nagymamák mire induljanak be? vagy a nagypapák? Hol itt az egyenlőség, az esély arra, hogy a szabadságát megélje valaki. Ez ízlésterror, amikor egy valamit preferálok és a többit, vagy zsírdisznónak, vagy McDonald-son felhízlalt zabálásra berendezkedett amerikaiakról berszélni.
  Valószínű nem azért basztatott a túlsúlyos barátnőd, mert túlsúlyos volt, hanem az egódat viselte nehezen.
  Meg sem hallod, amit a másik mond, hanem kijelented a tuti frankót, a többi ehhez képest csak kispályás lehet.
  Azért megnézném, hogy milyen Adonisz vagy! Mert ennyi hímsovinizmussal csak férfi lehetsz. Bár egyenlőség van elvileg a nemek között, így lehet, hogy mégis nő vagy szivem?

 • 2009.09.19 20:52:38Sztravinszka

  Mme T, azzal teljesen egyetértek, hogy túlpörgött a hímsovinizmus, lásd reklámok. De mi eddig nem erről beszéltünk, hanem ezen belül is a modellek anorexiájáról, innen indultunk. Ugyanakkor nem tudok vehemensen kikelni a reklámok ellen, mert abszolút antitrendi vagyok, semmi sem hat rám a hülyeségből. És furcsállom, hogy másokra hat. Például a márkák, a napi trendek, lásd férfiak szőrtelenítése, zenedivatok, ételdivatok, mint szusi. Az én ízlésemet igen, terrorizálnák az ilyesmik, de mégsem, mert nem vagyok ezek fogyasztója. A mcDonaldsz szvsz nagy mennyiségben egészségtelen, ezen kár összeveszni. Egoista nem vagyok annyira, amennyire annak gondolsz, de sarkos-vaskos véleményem azért van, lehet.

  Meghallom, amit más mond, és nem a tuti frankót jelentem ki, hanem a véleményemet. És bocs, hogy nem megyek bele személyeskedésbe, de az ilyesmi untat, nem szórakoztat.

 • 2009.09.19 21:24:04Ypandhra

  Szerintem a vekony, normalis testalkat a szep es az egeszseges. Es a modellek is igenis legyenek vekonyak, szamomra ez az esztetikus. Azert modellek hogy bemutassak a ruhakat es azok rajtuk allnak a legjobban.
  Nem tudom ki hogy van vele, de folos kilokat cipelni magunkon nem termeszetes, az emberi fajonkivul nincs megegy amelyik ok nelkul tulsulyos lenne. Nekunk nem kell hogy a zsir megvedjen a hidegtol:)

 • 2009.09.19 21:27:10Rékuc

  Sztravinszka: én nem, de bizonytalan tinilányok talán igen...

 • 2009.09.19 21:36:22Mme T

  Nem könnyű a középarányt megtartani sem az anorexia kérdésében, sem a divatvilággal kapcsolatban...de a legutolsó válaszod, nekem jóleső és elfogadható...és volt értelme kicsit nekifeszülni a kérdésnek...
  Sztravinszka, örülök, hogy egyre több mindenben egyetértünk és bocs, ha túl személyes voltam.

 • 2009.09.19 21:38:25Sztravinszka

  Rékuc, aggódjanak miattuk a szüleik, jó?

 • 2009.09.19 21:39:16Sztravinszka

  Mme T, semmi gond, nem voltál túl személyes.

 • 2009.09.19 21:41:10Rékuc

  Sztravinszka: remélem nem baj, hogy nekem is megvan a véleményem erről a jelenségről...
  Ráadásul nem kövéreket akarok látni a reklámokban, hanem a hétköznapihoz közelebb álló és kevésbé idealizált alakokat.

 • 2009.09.19 21:48:29Sztravinszka

  Kinek mi a hétköznapi :)
  Persze, egy kicsit mindenki önmagát szeretné viszontlátni az ideálokban.

 • 2009.09.19 22:29:13akárki

  Amikor 42 kiló voltam, akkor elég szarul nézett ki rajtam minden...

  Rengetegen hitték azt rólam, hogy anorexiás vagyok, ráadásul állandóan kérdezgették, hogy eszel rendesen, fogytál stb. Egyszer visszakérdeztem egy nagyobb darab lánynak, hogy te meg felszedtél, nem. Kissé elkerekedett a szeme, mert ugye aki túlsúlyos attól nem ildomos kérdezgetni, a soványakat meg lehet cseszegetni, miközben lehet, hogy ugyanolyan szarul érzik magukat, mint túlsúlyos társaik.

  Egyébként minden sovány lánynak tudom tanácsolni, hogy gondolja át, hogy rendesen eszik-e, lehet, hogy meglepődik, ha egy hétig monitorozza magát.
  Én a jó öreg Vitacolant kezdtem el szedni, amit gyerekkoromban is kaptam, az jó nagy étvágyat csinál. De a kilók, annak, aki nem hajlamos a hízásra, marha lassan jönnek, így aztán könnyű elkeseredni. Nekem több mint fél évembe telt 8 kiló, és marha boldog voltam, amikor az 50-et láttam a mérlegen.

 • 2009.09.19 22:48:53ági anyu

  Sztravinszka!
  Ez butaság. Eljön az a kor, amikor a gyerekre túlságosan nagy hatással van a kortárs csoport elvárása, véleménye. Nálunk ez tavaly következett be a legnagyobbamnál :(((
  Egyébként pedig vérvizsgálattal nagyon pontosan elkülöníthető, hogy valaki csak vékony testalkatú vagy beteg - az anorexiásoknál megborul az ionegyensúl pl. Ezért lesznek előbb-utóbb szívpanaszaik. A bulémiásoknál pedig sokkal egyértelműbbek a külső jelek

 • 2009.09.19 22:52:30ági anyu

  Ypandhra
  A szép, egészségesen vékony nem ugyanaz, mint a kiálló csontú, nulla fenekű és mellű szertári bemutató modell.

 • 2009.09.19 23:13:49csöpplány83

  Uh, mennyi olyan csajt látok szaladgálni az utcán, akinek kb olyan vastag a combja, mint az én karom! Pedig nincs vastag karom:-) Van akinek mondjuk adottság, de nekem ne mondja senki, hogy ez vonzó!!!

 • 2009.09.20 01:06:20Sztravinszka

  Jah, fránya kamaszkor. Én csak simán lázadtam, a kortárs idióták elvárásai és véleménye ellen (is).

 • 2009.09.21 09:43:07másutt

  Divatipar:
  15 eves lanyokat kisminkelnek ugy, hogy 20 evesnek latszodjanak es ravegyek a 40 eveseket, hogy megvegyek a ruhakat.
  voltam divatbemutaton, a csajok tenyleg 15-17 evesek.
  azutan amikor elkezdenek "hizni" (ertsd, noiesedni), akkor jon az ehezes, meg a kemeny drogok, hogy tarthassak a sulyukat es kapjanak meg munkat, es akkor jonnek a problemak, NEM a divatbemutatok alatt.

 • 2009.09.21 12:40:14Sztravinszka

  másutt, és ha már ott voltál, rábírtak valamire?

 • 2009.09.23 11:56:32Aurora2

  Amit Rékuc küldött, és amire azt mondta, hogy szörnyű abban nem leginkább a nők szörnyűek. Akad köztük igazán szép alakú, normálisan vékony lány! De a ruhák egyrészt igénytelenek, másrészt a sminkjük igénytelen. Amit küldtél annak semmilyen szinte nincs köze a high fashion-höz. Így ez nem volt jó példa.
  A ropi a kifutón is sokkoló! Szerintem egy 176 cm-es nőnek minimum 36-os a mérete. Ezen nincs mit vitázni. Nem a vékony lányok a problémák, hanem a sokkoló csontvázak. Engem nem érdekel, hogy milyen gazdasági érdekeik vannak. Érdekes, hogy Claudiáék idejében nem voltak "gazdasági érdekek".
  Egyáltalán nem mutat jól ezeken a ruha.Ha nézem a régi divatbemutatókat, ahol még Claudiáék mutatták be a ruhákat arra jutok, hogy sokkal színvonalasabbak voltak minden szempontból. Az meg, hogy Lagerfeld szerint Heidi Klum kövér, egyenesen felháborító! Mondjuk ő előszeretettel nyomatja a ropi lábú férfi arcú borzalmakat..Csalódtam benne, de nem elöször.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta