OFFLINE

Háromszögbe hajtja vagy feltekeri?

2009. szeptember 13., vasárnap 08:35

Késő kamaszkoromban több nyáron belefutottam a megélhetési palacsintasütésbe. Különböző éttermek, kifőzdék büdös konyhájában tanultam meg a levegőben átfordítani, két serpenyőben sütni egyszerre, tojás és tej nélküli tésztát készíteni. Mindennél jobban tudok palacsintát sütni, de majdnem egy évtizedet kellett pihennem, hogy hajlandó legyek újra megtenni.

palacsinta

A tésztánál eltekintek a tojás nélkül, tojásporból, vízzel készült esetektől, olcsó palacsintázókban ezt kapják, a papírvékonyságnak ez a titka.

A gyors változatban egy egész tojást elkeverek liszttel, érdemes habverővel dolgozni, nagyon könnyen csomósodik. Fokozatosan öntöm fel tejjel és szódával, olajat, vagy olvasztott vajat keverek bele, és sütés előtt pihentetem fél órát. A zsiradékot mindig a tésztába forgatom, egyszerűbb így, mint a serpenyőbe adagolni.

Vastagabb lesz, ha a sárgáját külön kezeljük a fehérjétől. A sárgájával a fentiek szerint járok el, a fehérjét kemény habbá verem és utána forgatom a tésztába. Magas, könnyű és habos lesz így a tészta, csúsztatni jobb. Bátrak kezdhetik a sárgája cukorral elkeverésével, a minden egyes tésztára olvadó karamell jót tesz, de hajlamos leégni.

Tej és szóda helyett készülhet pezsgővel, vaníliapudingos befejezésre talán még jobb is az így elkészített tészta.

A serpenyő mindenképpen legyen könnyű, mert csak azzal lehet csuklóból mozgatva, a levegőben átfordítani a palacsintát. A teflon nagy segítség, de egy klasszikus vas palacsintasütő a legjobb célszerszám.

Az első mindig, mindenben sütve kuka, nem is kell vele törődni. A legmagasabb lángon készül, ha a levegőben fordítás nem megy, egy műanyag lapáttal is át lehet segíteni a hátára.

A töltelékben nehéz elszakadni az alapoktól. Jó a lekvár, a cukorral elkevert kakaópor, vagy a fahéj (ezeket forrón kell betölteni) tejföllel, cukorral, mazsolával, vagy a reszelt citromhéjjal kikevert túró. Néha nutellás, vaniliapudingos is lehet, de nekem már ezek sem ízlenek annyira, mint egy jó kakaós.

Ha cifráznám, mágnásat, Gundelt, vagy mákosat készítek.

A mágnás egy csúsztatott palacsinta, tulajdonképpen zserbó, palacsintából. A tésztákat nem hajtogatom, hanem rétegekben rakom egymásra, és a végén tortaként szeletelem. A töltelék cukrozott-darált dió, sárgabacklekvár, cukorral kikevert kakaópor, amíg a tészta kitart. Ennek egy változata a mákos, a mákot tejszínnel, citromhéjjal felfőzöm, és citrom vagy narancslekvárral felváltva töltöm meg a palacsintatortát.

A Gundel macerásabb. Darált dióból tejszínnel, citromhéjjal, cukorral, szerecsendióval krémet főzök, ezt töltöm a szigorúan háromszögbe hajtott tésztákba. Kakaóból, jó csokoládéból, vajból és cukorból csokoládéöntetet készítek és azzal öntöm le. Még sose sikerült flambírozni, ezért a rumot vagy megiszom, vagy a diókrémbe öntök belőle egy keveset.

Sajnos minden bűzlik egy jó palacsintasütés után, de bárdolatlan egyszerűsége ellenére mindenki nagyon szereti.

Háromszögbe hajtja vagy feltekeri?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.09.13 09:07:00Mirelle

    Anna!

    Egyszer feldobtam egy ilyen körkérdést:
    http://mirelle.freeblog.hu/archives/2008/04/01/Korkerdes_vagy_valami_hasonlo/

    Az erre született válaszokból még Excelt is csinált az egyik ikres apuka:
    http://mirelle.freeblog.hu/archives/2008/04/02/Nagy_magyar_palacsinta_korkep/

  • 2009.09.13 09:13:30Los Alamuszi

    Természetesen, melyiket hogy ;-)
    A sima töltelékeset (lekvár, kakaó, túró, fahéj, dió) tekerem, a gyümölcsösöket hajtom (mert én a tésztába teszem az almát /meggyet/szilvát) és akkor fahéjas porcukor megy bele.
    A Gundelt is hajtom.
    A francia vagy csúsztatott palacsinta meg, ahogy a képen szépen egymásra megy, és tortaszerűen vágom.

  • 2009.09.13 09:49:26evee

    tekerve, kakaósan vagy túróval megtöltve, nyami. lehet mindjárt neki is állok sütni :)

  • 2009.09.13 09:55:47Nightqueen

    Tökmindegy, csak jó sok legyen belőle! Az egyik nagy kedvencem, az almás fahéjas, amikor is a tésztába van reszelve az alma, és fahéjas cukorral van megszórva... jajjj! Huhh!

  • 2009.09.13 10:04:07hallohallo

    túrót vajjal, kis tejföllel, cukorral, kaporral kikeverni, tekerni
    nagyszüleim változata: tepsibe, hőálló tálba rendezni a feltekert, fenti túrókeverékkel töltött palacsintákat, meglocsolni tejföllel, és forró sütőben átsütni, amíg rásül a tetejére a tejföl.
    nekem ennyi türelmem nincs, megeszem frissen

  • 2009.09.13 10:16:18Ainult Mina

    Na jókor érek ide: éppen megsütöttem vagy harminc palacsintát, ötéves lányomhoz jön két hasonkorú. Lesz baracklekváros, csokikrémes, túrós-barackos meg ilyenek. Azt hiszem, feltekerem. Ja, és ma nem ment kukába az első sem. Ja, és férfi vagyok.

  • 2009.09.13 10:27:20PiszkosFreddy

    A tiszta helyről szedett friss(nem mosott)
    bodza-virágot is jó belesütni a p.tésztába,
    meghintve vaniliás cukorral.Én kissé sűrűbben szeretem a p.tésztát,és ha közvetlenül bele reszelsz citrom héjjat,magában is finom.De a
    sűrű p.tésztában forgatott alma,vagy csirke
    mell-csík is fenséges tud lenni!Mindenkinek köszi a jó recepteket!

  • 2009.09.13 10:43:39dinigon

    Ugyan elég ritkán, de mégis akadnak normális -ez most szuper- cikkek. Köszönöm, azt hiszem tudom mi lesz az ebéd.
    Mennyivel másabb ez, mint hogy melyik celeb mit baromkodott megint.
    Kakaós tekerve. Lekvárosok hajtogatva. Húsos göngyölve, panírozva.

  • 2009.09.13 10:50:31Milkykee

    Éppen tegnap délután csináltam, előre eltervezett merénylet volt, 40 deka liszthez teszek két gész tojást, cukrot, fél liter tejet és fél liter bubis vizet, meg belekeverem az olajat is a tésztába. A szülői házban 4 serpenyőben sütöm egyszerre, nem szeretek szarozni vele, nekem csak egy jó méretű serpenyőm van, olcsó teflon, piacon vásárolt, így közben kénytelen voltam csinálni egy csokiszószt, felverni a tejszínhabot, megmosni epret, pucolni banánt, fél óra alatt kész is lett, ketten ettük meg a felét 10 perc alatt, a fenti töltelékek különböző kombinációját beletekerve a pallerba.
    Egyetlen szakadt tésztám lett, az is azért, mert kölcsönvettem a lakótársam tefal-ját, amibe a 3. palacsinta bele is ragadt, így valóban csak egyetlen serpenyőt használtam a végén.
    Reggelire is palacsintát ettem.

  • 2009.09.13 10:51:39Cukorszáj

    "A gyors változatban egy egész tojást elkeverek liszttel, érdemes habverővel dolgozni, nagyon könnyen csomósodik. Fokozatosan öntöm fel tejjel és szódával..."
    Azt tapasztaltam, hogy ha először a tejjel és szódával kevered ki a lisztet és utána adod hozzá a tojást, sokkal kisebb az esélye, hogy csomós lesz.

  • 2009.09.13 10:53:21Cukorszáj

    Amúgy tekerem, mert úgy jobban esik végigenni a "kukacot" :)

  • 2009.09.13 10:59:24balazsman

    a "gyors változatban" mik a mennyiségek??

  • 2009.09.13 11:35:17Péter Anna

    balazsman, ugyanaz, milkykee mennyiségei jók, egy tojás-húsz deka liszt-fél liter tej és szóda, csipet só, két evőkanál olaj, de a lényeg, egy tojáshoz annyi folyadék kerüljön, hogy sűrűn folyós állagot kapj

  • 2009.09.13 11:35:51Péter Anna

    a fél liter fele tej, fele szóda

  • 2009.09.13 12:15:43Kremyyy

    Csak a háromszög soooook Nutellával és banánnal. (=

  • 2009.09.13 12:29:56Porcelán az elefántboltban

    Ha kézzel eszem, kukacba csavarba jobb, ha késes-villás ill. tunkolgatós-szmötyis buli van, akkor háromszögben jobb.
    Szerintem.

  • 2009.09.13 12:40:07cöcke

    "Az első mindig, mindenben sütve kuka, nem is kell vele törődni"
    :) már akinél:)

  • 2009.09.13 12:49:30oneandonly

    Én palacsintasütésnél egy kis csészébe teszek egy kevés olajat, abba belemártok egy összehajtott konyhai törlőkendőt (vagy hogyhívják, olyan, mint a wc papír, csak nagyobb) jól kinyomkodom, és azzal átkenem a palacsintasütőt minden második palacsinta előtt. Így sokkal kevesebb olaj kell hozzá.
    Egyébként én a sós palacsintákat is imádom.

  • 2009.09.13 14:30:20szösznyúl

    A Gundel palacsinta toltelekebe nalam igy keszul: daralt dio, tej, cukor, egy keves baracklekvar. A lekvartol nagyon finom lesz es kevesbe fojtos!

    Imadom a palacsintat, gyakran csinalok de a tesztat csak ranezesre, ha megolnek se tudom megmondani, mibol mennyi :) Es csakis feltekerve! Hm, van is meg nutella valahol...

  • 2009.09.13 14:48:24mocc

    Ja, mennyiséget én se tudnék mondani soha, csak azt tudom, hogy legalább 2 tojás kell a nálunk minimál mennyiséghez. És az elsőt sose dobom ki, hiába szakadt el, az a legfinomabb simán kristálycukorral! És tekerve, vagy egymásra csúsztatva. Utóbbinál a tésztába reszelt alma és fahéj is kerül, tölteléknek meg bármi!

  • 2009.09.13 15:26:32herodes

    nejem nagyanyja mondotta volt, hogy a jó palacsinta titka, hogy nem szabad kisprórolni a tojást.
    1 tojáshoz nálam 15 deka liszt, 3 deci tej, egy deci szóda és egy zacskó vaniliás cukor kerül. Ha a tojások kicsik, akkor +1 tojás az egészhez még. zsiradék érzés szerint.
    az első elrontása meg az amatőrök szánalmas magyarázkodása :)))
    (én is férfi vagyok)

  • 2009.09.13 15:34:07dorke

    az én kedvencem:
    besamel mártás csinálok, az egyik feléhez reszelt sajtot a másikhoz darált párizsit keverek, fűszerezem, ezt töltöm a palacsintába. Háromszögbe hajtom, tepsibe rakom és jól megöntözöm tejföllel elkevert reszelt sajttal, és megsütöm.
    Előételnek vagy egy kiadós leves után is jó.

  • 2009.09.13 16:05:03Trófea Vadász

    akarki akarmit mond a legjobb pali a lekvaros pali!!!

    ez az a pali amibol akarmennyit meglehet enni.
    az iylen csiricsuda felekbol meg max 1-et kettot.

    haha

  • 2009.09.13 16:22:01belize

    "az első elrontása meg az amatőrök szánalmas magyarázkodása" - Egyetértünk :)
    A vaníliában pedig az első í még mindig hosszú, Anna, bár tudom, hogy úgyse fogod kijavítani.

  • 2009.09.13 16:22:20showsawraw

    2009.09.13 15:34:07dorke
    darált párizsi?Miért nem darálsz le egyből egy patkányt?de komolyan...

  • 2009.09.13 16:31:33miszisz

    Vicces hogy éppen tegnap este néztem egy angol fözőműsort ahol a magyar rakott palacsintát mutatták be. :-) Ugy ahogy mi ismerjük, lekvár, dió, majd csoki szósszal leöntve.
    De volt más is ami egy palacsinta evőt érdekelhet. Itt a link ami nagyon jó.
    Flambirozott, narancsos vajas palacsinta.
    http://www.youtube.com/watch?v=OCERNPo1nyI

  • 2009.09.13 17:13:03Lord_co

    tojás felver + tej és aztán a liszt. utána szódával sűrűséget beállít. így soha nem lesz csomós.

    akármennyi zsiradékot raksz a a tésztába, ha az első sütésnél nem kened ki a sütőedényt nagy valószínűséggel leragad. főleg ha nem volt elég forró.

  • 2009.09.13 17:25:20vörösbor

    2009.09.13 15:34:07dorke
    phűű ez a párizsis cucc nem kellett volna ide...a többi ISTEN megyek sütök pallert me nem lehet titeket kibirni ép ésszel:)))
    amugy nem hiszem hogy kötözködni kéne hol a pont és hol a hosszú ékezet-ki mit ir hanem ha nem tudsz másba belekötni2009.09.13 16:22:01belize-akkor menj oszt süssé pallert.jaaaaaaaaa az nem megy???akko nézegessed a beirásokat és kötekedj.

  • 2009.09.13 17:52:44best

    Hé, senki sem hajtja úgy, mint én? Félbe és azt is félbe? (nem háromszögbe, hanem hosszúkásra)

  • 2009.09.13 18:11:35baliquez

    Cirka 30 éve tanultuk Bulgáriában azt a fajta palacsintatöltési módszert amikor a kész palacsintára rálöttyintettek egy jó kanál málna- vagy eperszörpöt, a jobb és a bal oldalát behajtották és úgy tekerték fel, betömve mint a töltött káposztát, aztán vihette is a kedves vendég, nem folyt ki belőle a híg szörp. Édes tölteléknek a nyusziskakaó-por+rumosmeggy-befőtt kombót szeretem legjobban, sósnak meg a velős lecsót.

    Gyesznyóölésnél pedig (ha valaki lesz oly jó és meghív) készíteni fogok veriohukaiset-et (finn vérpalacsinta), vörösáfonyadzsemmel vagy kékáfonyadzsemmel egyaránt kiváló eledel.

  • 2009.09.13 18:41:07OMara

    Valóban az egész lakás tele lesz szaggal a palacsintasütés alatt, nyitott ablak mellett is. Én ezért ha rászánom magam erre a tevékenységre, 50 db-nál kevesebbet nem is sütök. Természetesen az első darab mindig a kutyánké, imádja!!
    A maradák palacsintát egyszerűen le lehet fagyasztani. A kiolvasztott palacsintákat, pedig egy serpenyőben újra lehet melegiteni. Mivel én a tésztába is teszek egy kevés olajat, ez nem gond és teljesen olyan mint a frissen sütött. Nálunk nagy kedvenc a túrórudis palacsinta, simán beletekerünk egy Rudit. A férjem mivel nem szereti a lekvárokat, vaniliás és fahéjas porcukorral szórja meg a palacsintáit. Én a nagyon vékonyra sütött palacsintát szeretem ,ellenben az uram nem, igy még 20 évnyi házasság után is kiborulok, amikor két-hátom palacsintát fog össze és tölt meg.

    Az előttem beirónak igaza van, a legjobb palacsinta a baracklekváros, lehetőleg házi, amiben van egy kis gyümölcshéj is, ...nyami!!!

  • 2009.09.13 20:45:31egysegelem

    Haromszogbe a loserek hajtjak, a gundelnel pedig egyenesen tilos, fel kell tekerni az oldalat behajtva es utana a kesz palacsintat keves vajon addig kell sutni, amig picit megbarnul es megkemenyedik.

  • 2009.09.13 21:30:07agoo

    milkykee egész véletlenül nem vagy/voltál törzsvendég a partyphoto.hu osztogatós szobájában? :D:D

  • 2009.09.13 21:36:07egysegelem

    Lehet, hogy a malachoz meg a karajhoz kivaloan ert a palihoz viszont nem. :D

  • 2009.09.13 21:49:19Milkykee

    agoo: dede:) Azt hiszem tudom is, hogy ki vagy:)

  • 2009.09.13 21:50:21csillagkutya seven

    nutellás-banános, lekváros, túrós...és tekerve:)

  • 2009.09.13 22:09:51sokis

    hmmm, a kikevert tésztához, (fagyasztottt) lecsöpögtetett natur spenótot keverek, így sütöm ki nem túl vékonyan. Besamel mártást csinálok és sertéshúsból bolognai szószt. Aztán, mint a lasagne-t szépen összeállítom és megsütöm. Sütés után egy kicsit állni hagyjuk, hogy jól vágható legyen.
    Az "óriás" túrós palacsintát disznótoros után batyuba szoktam hajtogatni, enyhén cukros, kevés fahéjjal elkevert tejfölt teszek a tetejére, porcukorral megszórom és tálalás előtt 10 percre forró sütőbe teszem. Tepsiből tálalom, mert nagyon guszta, ínycsiklandozó látványt nyújt. A túróhoz csak v.cukor, cukor, sok citromhéj és tejföl kerül.

  • 2009.09.13 22:18:41natea

    Lehet h már mások is írtak ez ügyben, nem olvastam végig az összes hozzászólást... De kinek és miért ég le mindig az első palacsintája????????:):):) Én nem vagyok egy nagy konyhatündér, de még sosem sikerült leégetnem-elszakítanom az elsőt, tehát várom a válaszokat:)

  • 2009.09.13 22:46:53lili báróbő

    @Ainult Mina: Egy ilyen férfira lenne szükségem, ugyanis imádom a palacsintát!
    Ja! Én is férfi vagyok:))

  • 2009.09.14 00:10:22totyatotya

    eredeti kérdésre: tekerve az igazi :)

  • 2009.09.14 07:30:19undokmano

    Én 2 tojás, 20 deka liszt, fél liter tej, só, cukor, olaj típusú tésztát szoktam csinálni, de ritka, hogy ilyen kevés mennyiséggel játszadozom, legutóbb a családnak ennek az ötszörösét csináltam meg, hogy elég legyen. :D Vagy 10 éve szinte minden hétvégén legyártottam 100-150 palacsintát, én csak 1-2 darabot ettem, üresen, hogy egyáltalán tudjam, mit alkottam. Ritka, hogy szakadjon a palacsinta, és mi vékonyan szeretjük, sok töltelékkel. A fiam a kakaósat imádja, bár csak 1-2 hónapja, hogy szereti a palacsintát, előtte öklendezett, ha csak a szájához ért a falat. :)
    És hogy szeretem-e a palacsintát? Nos, nem rajongok érte, de ha választhatok, akkor vagy az üres palacsinta, vagy a túrós (mazsola nélkül, vaníliásan és citromhéjjal) kerül a tányéromra.

  • 2009.09.14 15:28:28Túrós Rudi

    Ha nekem az első tönkrement,akkor az összes többi is, de lecseréltem a palacsintasütőmet egy olyan Tefálra, ami bírja az indukciósat is. Nem tud rátapadni az anyag, bármennyire cukros is!(Remélem rákot se okoz azért!)Viszont olyan nehéz, hogy félóra alatt karizmatikus egyéniség leszek tőle:) És én sem vagyok nő!

  • 2009.09.14 17:54:09Sanima

    Tekerem.

  • 2009.09.14 18:04:21alföldilyány

    Mi ezt rakott palacsintának hívjuk, rétegeiben töltve és tortaként szeletelve. A csúsztatott palacsinta annyiban más, hogy a tojás fehérjét külön habbá verjük és bele forgatjuk a palacsinta tésztába. Csak az elsőnek sütjük meg mindkét felét, utána csak egy oldalát sütjük, a sült fele megy az alatta levőre, a nem sült felét megszórjuk vaniliás cukorral és megy rá a következő palacsinta sült oldala. És így tovább. Könnyebb, habosabb, mint a hagyományos palacsinta és szeljük, mint a tortát.

  • 2009.09.16 11:30:57közalk.

    Baliquez, a bolgárok tényleg baromi jó palacsintákat árulnak pl. az utcán nagyon fiatal srácok. Akkorákat sütnek, hogy azt már inkább kígyónak mintsem kukacnak nevezném. És mindenfélével töltik: friss gyümölccsel, lekvárok kavalkádjával, fetával és sonkával...A csopaki strandi étteremben túrós-áfonyás vanília öntetettel, valami szuper. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ.....A kajáldában ma nincs palacsinta a menü szerint. Muszáj kellesz gyártnom este.

  • 2009.09.19 09:37:43akvarium

    Igazi tojásból, igazi tejből csinálom,mégis papírvékeny a tésztánk, mi így szeretjük. Egyértelműen családi esemény. Kislánykám töltelék nélkül gyömöszöli, férjem meg én a nutellás-banános változatot istenítjük:-)) Nyami...

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta