OFFLINE

Hogyan szerettem meg a pontyot?

2009. szeptember 1., kedd 09:58

Zsíros. Pocsolyaíze van. Böszme. Hülye nagy pikkelyek borítják. Nem az ő hibája, de még szerencsétlen is, ahogy torlódik a bolti akváriumban. Pedig a ponty jó hal.

4687667 19853174e9ef32beafdb05a79307962d m

A fenti kifogásokat hoztam fel a ponty ellen, nem kértem rántva, nem szerettem a pontyhalászlét és eszembe se jutott tovább cifrázni.

Idén, kissé naivan mentem el a bajai halléfőző fesztiválra. Bele se gondoltam, a kemény bajai mag pontyhalészlét főz, mert az a legjobb.

A gyufatésztát se szeretem, nagy nap lesz. De az egész napos birkózás a pontyokkal, padokkal, füsttel, pakolás és pálinkák végére ott volt a vad, piros halászlé, éhesen vetettem rá magam. A fejét, hogyne. Szeretem a halfejet, nem mániákusan, de ha másnak nem kell, mindig megeszem.

4687675 44ce6e2ba2010eff0c1371dab605a5f1 m

Havonta többször főzök halászlét, szegedit. Azt is duplán paszírozva, mert az uram kimondottan selymesen szereti. Ragadozóhalakból - csukából, harcsából - főztem, fejből, uszonyokból az alapot és a paszírban, a végén a filéket. Egy órás harc egy levesért, a falról törölgetve a piros foltokat mindig megbántam az egészet, gyűlöltem.

Ennek vége. Életem legjobb halászléje volt a képeken látható, bajai főtéren elfogyasztott lé. Nyoma se volt pocsolyának, állott és szomorú íznek. Csodás, mély és komoly halíze volt, jó paprikával és csípett átkozottul. A hétvégén megfőztem itthon az elsőt, és én már nem paszírozok. Azt is szeretem, étteremben bármikor bevállalom, de saját kezűleg többet nem küzdök vele.

A bajaival egy lábost koszolok össze, pár percet melózok vele, ugyanolyan jó végeredményért.

A recept röhejesen egyszerű, szabad tűzön, bográcsban kéne, de hagyjuk, a kerámialapon is jó lett. A két kilós pontyot -nagyobbat ne, az a zsíros- már a halasnál előkészíttetem, kibelezve, felszeletelve viszem haza. Lesózva állni hagyom fél napig, ez nagyon fontos, ettől mélyül az íze, állítólag.

Belerakom egy nagy lábosba, kilónként egy fej apróra vágott hagymát szórok rá, felöntöm kilónként egy liter vízzel és felforralom. Amikor elforrta a habját, kilónként egy evőkanál jó paprikával fűszerezem és tovább forralom. Nem keverem, legfeljebb rázogatom. Negyed óra múlva kerülnek bele a belsőségek és az erős paprika. Közben a lé végig forr!

Tíz-tizenöt perc múlva készen van. Kevés vörösbor, fél paradicsom mehet bele, megakadályozza a hal szétesését.

Gyufatésztával eszik, a tésztára merve a levet, és külön tányéron tálalva a halat. Én a tésztát inkább kihagyom, lé és hal, elég az.

Szeretik a pontyot? Hogyan készítik?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.09.01 10:32:53vikkk

  csak a családtagok által fogottat.
  sose vennék multiba, akváriumból, azokért a szívem szakad meg...

  mondjuk apósom fogott már olyat is ki, aminek a kopoltyúján 5-6 horognyom volt, na annak se lehetett sokkal szebb élete, de mégis...

  a halászlé pedig szerintem csak passzírozva az igazi, jó sűrű, fűszeres-csípős, pörköltszerű lében.

 • 2009.09.01 11:02:27GHud

  Meg kell adni a módját, paszírozni kell. Nincs mese. Aki a híg levet kedveli (a'la bajai), az még nem evett fasza paksi halászlevet. ;)

 • 2009.09.01 11:04:12Őrnagy Őrnagy

  Tiszai halászoktól is lehet venni jó pontyot. A lényeg, hogy ne halastavi legyen. Akkor rántva is igen finom.

 • 2009.09.01 11:18:41showsawraw

  Zsíros. Pocsolyaíze van

  Ne általánosítsunk:)Nem mindegy honnan szerzi be az ember, multiba sosem vennék.Bár mi horgászcsalád vagyunk , boltba egyedül lazacot veszünk, de mégis, az a multis ponty elég ratyi.
  Paszírozni paszírozni paszírozni!mi is a nagyon sűrű, jó fűszeres levet kedveljük, múlt heti termásünk 50l halászlé, tiszai.Került belőle ajándékozásra, eladásra, meg a fagyasztóba is.

 • 2009.09.01 11:27:06Comté ex C.

  A ponty finom, a ponty jó, ha jó helyről van. Magam is inkább a paszírozott változatot preferálom halászlében, de tényleg olyan csinálni, hogy az ember minden egyes halászlé után megfogadja, hogy soha többé ilyet. Aztán valahogy mégis nekiáll újra és újra. Múltkoriban egy ismerőstől saját füstölésű pontyot kaptam, hát az is nagyon finom volt. Érdekes, hogy a rántott dolgokat nemigen szeretem, de egy rántott ponty patkót talán mindig tudnék enni.

 • 2009.09.01 11:28:26kancellar

  A tiszai féle paszírozós az a halászlé a bajai féle a hal leves, nem véletlenül, de aköztudatban mindkettő halászlé. Én mégis a bajaira szavazok ala apukám, a titka a paprika és a sűrítő anyag, hű de megéheztem...

 • 2009.09.01 11:40:50dancegirl26

  Anna, egy jó tanács, a halárus ne mossa ki a vért a halból - az is segít, hogy sűrűbb legyen. Egy bajai :)

 • 2009.09.01 12:10:49KR_

  Nem tudom miért kell kimondani hogy ez az igazi, az az igazi, ha te nem így gondolod, akkor h*lye vagy, és még nem ettél jót...

  Vagy ha kimondja valaki, akkor tegye hozzá hogy szerintem...

  Ez nagyon fontos. Ízlések és pofonok ugye.

  Mindkettőnek megvan a maga szépsége, és mindkettő finom, máshogy finom.

  Nálunk a bajai megy. Emlékszem rá mikor kicsi voltam jártak hozzánk olasz ismerősök. Ugye azoknak se a tésztát se a halkajákat nem kell bemutatni...
  Meg voltak őrülve a baja halászléért. Ők még több tésztával ették mint mi, gyakorlatilag egy pupozott tányér gyufa-tészta, leöntve egy jó merőkanál lével... és ették hozzá a ponty-derekat...

  Szóval, ez is jó az is jó! Ha friss és jól van megcsinálva.

  u.i. amúgy kétség kívül nem olyan sűrű mint a paszírozott, de jó sok hagymával, közepesen (nem túl!!!) zsíros hallal elkészített bajai is kellően "testes", és azért nem egy zacsileves...

 • 2009.09.01 12:45:13PrincessConsuela

  ezek a képek rohadt undorítóak szerintem. ha az életem múlna rajta sem mennék a közelébe valaminek ami így néz ki. kifejezetten gyomorforgató.

  a halról meg: én utálom. az ízét, ahogy kinéz, de legfőképp a szagát.

 • 2009.09.01 12:55:16Gazz

  Egyébiránt én is úgy szeretem a legjobban a halászlét, mint a makarónit. Sok tészta, a lé meg kvázi a szószt helyettesíti.
  Isteni!

 • 2009.09.01 13:05:59Lowtyo

  halászlébe kell ponty, nincs mese. én sem rajongok érte, de halászlé valahogy finomabb lesz tőle.
  viszont a bajai halászlénél borzasztóbbat még nem ettem. tessék csak paszírozni, vagy venni fagyasztott halpaszírt (vagy mi a retek).
  abból pl. remek panel-halászlevet lehet készíteni.

 • 2009.09.01 13:13:41baliquez

  Kedves Anna, öröm olvasnom hogy a gyarló, ördögtől eredő passzírozásnak hátat fordítottál. Mivel a bajai halászlé - szegedi izé csörték már ezerszer meg lettek énekelve (és ordítozva), ezért inkább bátorkodom megosztani új kedvencemet a zöldpaprikás pontykarikát - húsz perc alatt kész és kiváló eledel vacsorára vagy akár egy könnyű, gyors ebédre (harcsából is kiváló):

  Mély serpenyőben zsiradékot melegítünk félujjnyi vastagon óvatosan ám forróra (vajat mert azt szereted, inkább tisztított vajat hogy meg ne égjen), arra rá a besózott lazán belisztezett kétujjnyi vastag pontykaréj (nyakarésze, nyamm), 7 perc után meg kell fordítani és akkor mehet mellé a csípős avagy édes zöldpaprika / tévépaprika szeletek (hosszában vágott, nem karikák), újabb 7 perc után kész. Foszlós friss fehér kenyérrel ajánlatos enni és a serpenyőből tunkolni.

 • 2009.09.01 14:31:26Hol?A nyúlon túl?Nem, a nyúl az!

  bár tudom, hogy szentségtörés de én ugyanígy főzöm csak + egy kis zöldséggel (sárga és fehérrépával) főzöm.nagyon fini.

 • 2009.09.01 14:32:45garam_masala

  a ponty egyik nagy titka, hogy nyúzni kell, és nem lesz iszapíze - ami miatt éppen hogy sokan nem szeretik. lehet, hogy istentagadás a halászlébe, de működni működik.

 • 2009.09.01 15:11:17hétszűnyű kapanyányi monyók

  azóta undorom tőle, hogy már nem tudom melyik, Moldova vagy Jancsó anekdotázott azon, hogy miért szaporodtak el a háború után a pontyok a vizekben.
  meg hát ahogy a tuskóban tartják őket, az is egy fertelem.csak azért veszünk karácsonykor, hogy utána szabadon eresszük.

 • 2009.09.01 18:23:18Pemzli

  Egy volt kollégám még tavaly hozott be sült pontyot. Imádtam. Azóta is csorgatom a nyálam. A baj az, hogy a mi családunkban senki nem horgászik, és nem is értünk a halakhoz. Én meg olyan bénának érzem, hogy bemenjek egy halashoz, hogy főzésre kész halat kérek.
  Egyáltalán adnak olyat? Mármint amit ki is beleznek, meg a pikkelyét is leszedik?
  Bocsi, ha nagyon tudatlan a kérdés, de komolyan semmit nem tudok róla.

 • 2009.09.01 18:48:54Péter Anna

  Pemzli, adnak: szeretnék egy pontyot, megkérhetem, hogy leüti, kibelezi és felszeleteli, olyan jó két ujjnyi széles szeletekre, az uszonyokat és a fejét is elviszem(nem viszem). Én is így kérem. :) Irdalni is mindig a halast kérem meg, jobban csinálja nálam.
  Illik kis borravalót adni ilyenkor. Nem multiba járok, halashoz, évek óta ugyanoda.

 • 2009.09.01 19:48:57Pemzli

  Köszike, sokat segítettél.

 • 2009.09.02 04:36:02Bombadil Toma

  nincs a multis ponttyal különösebb baj, ugyan az a hal megy oda is a halgazdaságokból, mint a maszek halashoz. a maszekhoz csak azért édemes inkább menni, amit anna írt. a kiszolgálásért.

  Anna! talán nem kellet volna szétnyomkodni a cserkópaprikát a tányérban!:) én is megemlegetem a mai napig azt a halászlét, és feltétlen híve lettem a bajai módinak.
  sajnos még nem sikerült igazi jó paprikát szereznem, ezért azóta még nem készítettem otthon...

 • 2009.09.03 09:09:54BatPista

  Hát én úgy,hogy éppen nem volt csajom,aztán vettem egy 5 kilóst a teszkóba' szembefordultam vele,belekapaszkodtam a kopoltyújába,oszt...:D

 • 2009.09.03 13:56:25hegyilany

  Imádom a pontyot. Zsíros és olykor pocsolyaízű - egyszóval pontyízű. Halászlében filének, rácosan, marinálva, de mindenekelőtt egyszerűen frissen kirántva, majonézes kiflikrumpli-salátával. Remeg a zsírja a roppanós panír alatt - hmm....

 • 2009.09.03 13:57:08hegyilany

  Persze ezek vadpontyok, nem tenyésztettek. A Fertőről, halásztól vesszük.

 • 2009.09.03 16:25:54szovirag

  Haggyatok mar abba!!! Olyan ehes lettem!!! Itten Genfben NINCS ilyen. De jovo heten megyek Szegedre es bepotolom. A TUROSCSUSZAT IS!!!

 • 2009.09.05 09:54:49Kocapecas

  Ez a halfejes kép valóban elborzasztó. A recept úgyszintén. Ilyen erővel egy II. világháború végén született kényszermegoldást lehetne idézni, amit apámtól hallottam: Lófejből is lehet kiváló halászlét főzni.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta