OFFLINE

Saláták a fűben, az ablakban és a szemetesben

2009. augusztus 30., vasárnap 08:37

A jégsaláta rémesen unalmas, ropog és a néha felbukkanó, kellemetlen klóron kívül nem sok íze van. A fejes saláta löttyedt és sokszor keserű. A római saláta elmegy, de vannak annál sokkal érdekesebbek. Összegeztük, melyek ezek: kis gondolatébresztő a mezőn, és a kuka felé félúton.

ceklapesto

Céklalevél

A céklának nem csak a gumója ehető. -az egyik kedvencem, most felfedeztem egy édesebb, hosszúkás fajtát a piacon, az árus azt mondta Pablónak hívják, ezen meg jót röhögtem. A kicsi, zöld céklalevelek nyersen, salátának egy kis balzsamecettel, olívaolajjal, és más zöldekkel keverve élénk ízű köretet adnak, nem szabad kidobni. A narancs jól illik hozzá. A képen olajjal, borssal, aszalt szilvával, szegfűszeggel, fahéjjal és narancshéjjal, pestónak elkészítve látható.

Reteklevél

Ezt sem kell kidobni, pikáns salátaalapanyag.

Pongyola pitypang

Mindig zsenge leveleket kell használni, egy bő balzsamecetes, zöldfűszeres, olívaolajos saláta készíthető belőle. Esetleg fokhagymával, vörösborecettel és pirított füstölt szalonnakockákkal kiegészülő fitness-salátának, de párolva és főzeléknek is jó. Főzeléknek kiváló a fejes saláta is, talán az annak a legjobb, nem salátának.

Lándzsás útifű

Gyógynövény, a fiatal levelek nem csak teába, nyersen salátába is használhatók.

Cickafark

A kenyérbél cickafark védett, az nem szabad leszedni, de a közönséges cickafark nyersen is ehető.

Spenót

Lisztes konyhánkban a főzelék áldozata lett, pedig nyersen is felhasználható. Ha nem fiatal, érdemes leforrázni, a levélnyelet pedig mindig el kell távolítani.

Turbolya, zsázsa

Elsősorban fűszernövényként ismertek, de hajtásaik egy salátába is belekeverhetők.

A fenti növények mellett érdemes kipróbálni egyszer nyersen a mángoldot, vagy a fejesaláta helyett egy zacskó galambbegy után nyúlni a boltban. A fenti növények egy része, gyom státuszánál fogva, egy muskátliládában is boldogan elvan. Igénytelenek, bátran bele lehet fogni a házi termesztésbe. Idén hálás fűszernövényekkel árasztottam el teraszt, jövőre mezei gazokat is fogok tartani. És mindet meg fogom enni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.08.30 09:20:54zauberpferde

    na ebből vajon hogy fog kikerekedni egy kis cigányozás...

  • 2009.08.30 09:45:46mîkæl

    vegyél nyulat, az élvezni fogja!
    aztán ha már baromira únod a tápot, felfektetheted a nyuszkót a salátaágyra citrommal a szájában!

  • 2009.08.30 10:32:07ribizli

    A fejes saláta keserűsége teljesen természetes dolog. A pitypang levele sokkal keserűbb tud lenni, főleg a zsengék - ha egy kicsit több energiát fektettél volna ebbe a szösszenetbe, akkor tudnád, hogy addig érdemes csak pitypanglevelet gyűjteni, amíg nem virágzik a tő. Spenótból is létezik olyan, ami kifejezetten salátának alkalmas, új-zélandi fajta, apróbb levelei vannak, kúszó indákon, és a levelei mindig zsengék, nem kell tépkedni.
    A mezőn pedig még kismillió "gyom" van, ami finom salátaalap, a virágokról nem is szólva.

  • 2009.08.30 10:46:37nemsissi

    ribizli: mondj egy cikket, amibe Anna energiát fektetett... az ötletei jók, de í stílusa és az összeszedettség az számomra irritáló

  • 2009.08.30 10:57:19világoszöld

    Második éve termesztek a teraszon magról ruccolát /borsmustárt/ különböző időszakokban vetem juniustól augusztosig , az unalmas salátához keverve, meglepő, új ízt ad, különösen egy kis picitott dióval, kék sajttal megbolondíta.

  • 2009.08.30 11:13:39világoszöld

    azt elfelejtettem közölni, hogy a ruccola-mag a mezőgazdasági boltokban kapható, és madársalátamag is, ami kitünően passzol a krumplisalátába, persze nem a majonézes változathoz.

  • 2009.08.30 13:22:18Rékuc

    jó az a retro pohár :)

  • 2009.08.30 16:54:10Bombadil Toma

    a rukkola jutott nekem is először az eszembe. egy virágládában is elvan, két hét alatt szedhetővé nől, és újra lehet vetni, teljesen igénytelen, csak locsolni kell néha. ráadásul ízben a nyomába sem ér a bolti...

  • 2009.08.31 10:03:12Prinzessin Erbsen

    a pitypang szárát szoktuk túrán rágcsálni, de csak módjával, mert keserű, garantáltan elmegy tőle az étvágyad, nagyon jó fogyókúrás szer,
    a lándzsás utifű: Ha a bakancs töri a lában, a feltört helyre ratapasztok egy levelet, és helyre hozza (nincs mindig tapasz az erdő közepén)

  • 2009.08.31 12:55:09ribizli

    A rukola is terem vadon (Magyarországon), gyakorlatilag mindenhol. Sosem felejtem el, egyszer neveltem 2 cserépben az erkélyen, ínyencfalatként ettük, aztán a présházunk falának tövében, a kövek között találtam vadon növőt csak úgy odapillantva. :)

  • 2009.08.31 13:24:19ceenee

    én imádom a jégsalátát és szeretem a ruccolát is. De az hogy cékla vagy a retek levelét salátaként fogyasszam el, egy kicsit soknak tűnik.
    Pláne ezek a gyógynövények, mint pl a cickafark. Mindig az jut eszembe róluk, amikor beteg vagyok és anyukám előhozza a kis "nagymama füvészkertje" zacskókat és literszámra itattja velem őket. pfujj

  • 2009.08.31 17:49:23hétszűnyű kapanyányi monyók

    ami még nagyon jó, a porcsin.
    ízletes, roppanós, zsenge (biopiacon lehet venni)
    bébicékla levél pl. levesbe elsőrangú.

    jégsalátával nekem semmi bajom, remek salátaalap és nem keserű, mint a római.

  • 2009.08.31 17:50:35hétszűnyű kapanyányi monyók

    még idevaló a forrázott csalánlevél is, egész jó főzeléknek és levesbe.

  • 2009.08.31 19:44:48valkür

    A friss, zsenge reteklevélből én főzeléket szoktam. Tejszinbe áztatott zabpehellyel, fokhagymával turmixolom össze, feltétnek bundás kenyér. Salátának még nem jutott az eszembe, de ha legközelebb veszek retket, kipróbálom.

  • 2009.08.31 19:50:17valkür

    Hétszünyű, az a porcsin, az ezerféle szinú kis virágjaival, amit porcsin rózsaként, portulácskaként, vagy kukacvirágként ismerek?

    vagy ez:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6v%C3%A9r_porcsin ?

  • 2009.08.31 19:57:11OMara

    Amikor panelban laktunk,rendszeresen ültettem zsázsát, egész kis erdő kerekedett ki a cserépben és nagyon finom is volt. MIóta családi házban lakunk, bárhová is teszem a cserepet, sehol sem kel ki a mag.
    Mi este csak kétszersültet eszünk, amit valamivel megkenek. Most éppen saját készitésű lencsekrém van soron.Ehhez salátát gyártok az aktuális alapanyagokból. Ráadásként salátafüszer-port szórok rá és két evőkanál valamilyen finom olajat löttyintek a tetejére. Fél óra alatt összeérnek az izek.
    Nagyon jól néznek ki az áruházak polcain a különbötő salátafélék, de nagyon drágák.

  • 2009.09.01 15:05:34hétszűnyű kapanyányi monyók

    valkür, ez:
    Portulaca oleracea var. sativa

  • 2009.09.01 22:01:42valkür

    Nagyon szépen köszönöm!
    Ezt a növényt én ismerem, rengeteg van belőle, szerintem reggel szedek egy csokorral.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta