Saláták a fűben, az ablakban és a szemetesben

A jégsaláta rémesen unalmas, ropog és a néha felbukkanó, kellemetlen klóron kívül nem sok íze van. A fejes saláta löttyedt és sokszor keserű. A római saláta elmegy, de vannak annál sokkal érdekesebbek. Összegeztük, melyek ezek: kis gondolatébresztő a mezőn, és a kuka felé félúton.

ceklapesto

Céklalevél

A céklának nem csak a gumója ehető. -az egyik kedvencem, most felfedeztem egy édesebb, hosszúkás fajtát a piacon, az árus azt mondta Pablónak hívják, ezen meg jót röhögtem. A kicsi, zöld céklalevelek nyersen, salátának egy kis balzsamecettel, olívaolajjal, és más zöldekkel keverve élénk ízű köretet adnak, nem szabad kidobni. A narancs jól illik hozzá. A képen olajjal, borssal, aszalt szilvával, szegfűszeggel, fahéjjal és narancshéjjal, pestónak elkészítve látható.

Reteklevél

Ezt sem kell kidobni, pikáns salátaalapanyag.

Pongyola pitypang

Mindig zsenge leveleket kell használni, egy bő balzsamecetes, zöldfűszeres, olívaolajos saláta készíthető belőle. Esetleg fokhagymával, vörösborecettel és pirított füstölt szalonnakockákkal kiegészülő fitness-salátának, de párolva és főzeléknek is jó. Főzeléknek kiváló a fejes saláta is, talán az annak a legjobb, nem salátának.

Lándzsás útifű

Gyógynövény, a fiatal levelek nem csak teába, nyersen salátába is használhatók.

Cickafark

A kenyérbél cickafark védett, az nem szabad leszedni, de a közönséges cickafark nyersen is ehető.

Spenót

Lisztes konyhánkban a főzelék áldozata lett, pedig nyersen is felhasználható. Ha nem fiatal, érdemes leforrázni, a levélnyelet pedig mindig el kell távolítani.

Turbolya, zsázsa

Elsősorban fűszernövényként ismertek, de hajtásaik egy salátába is belekeverhetők.

A fenti növények mellett érdemes kipróbálni egyszer nyersen a mángoldot, vagy a fejesaláta helyett egy zacskó galambbegy után nyúlni a boltban. A fenti növények egy része, gyom státuszánál fogva, egy muskátliládában is boldogan elvan. Igénytelenek, bátran bele lehet fogni a házi termesztésbe. Idén hálás fűszernövényekkel árasztottam el teraszt, jövőre mezei gazokat is fogok tartani. És mindet meg fogom enni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra