Fashion Extasy: pókasszonyok és extrémen pancsoló kislányok

A Fashion Extasy divatbemutatót az extrémitás jegyében rendezték meg, igaz, ebbe valahogy belefolyt a Hello Kitty hasonmás, a Pussy Deluxe is. A pókok mellett feltűntek a megszaggatott bőrből készült miniruhák, Dita Von Teese kedvencei, vagyis a fűzők, de most már azt is tudjuk, kinél keressünk gumiból készült kimonót.

Az idei utolsó Fashion Extasy bemutatót is a Holdudvarban rendezték meg. A júliusi divatbemutató után nem árulunk el nagy meglepetést, amikor a környezet leírásában a zsúfoltságról, a fülledt melegről, a kifutónak használt fekete dobogóról, a nyálcsorgató férfivendégekről, és a sokat megmutató ruháktól sokkot kapó rokonokról számolunk be.

Kattintson a Fashion Extasy divatbemutató képeiért!

Az ülőhelyek csekély száma miatt végigálltuk a kis késéssel kezdődő egyórás divatbemutatót. Ennek két következménye lett: a pozitív, hogy a modellek bokája nem szemmagasságban volt. Negatívumként kiemelnénk, a modellek zöme képtelen volt magassarkú cipőben járni. A beforduló lábfejek és a túlzottan hátratolt testsúly mellett az is megesett, hogy a túl hosszú ruhán inkább emelt tíz centit a delikvens. Bár így esés nélkül végigsétált a dobogón, az estélyi ruha sokat vesztett a hatásából, és lássuk be, ez egy bemutatón nem túl előnyös. Szerencsére pozitív élményekkel is gazdagodtunk, Kiss Márk bemutatta, mihez kezdhetünk a megunt öltönyökkel, Simon Kriszta pedig gumiból kreált kiskosztümöt és kimonót.

E.X.P. – Engi Xénia Petronella

Az est első bemutatója az arachnophobia jegyében zajlott. A tervező szerint kreációjának célja, hogy „közelebb hozza a pókokat, és az extrémitást a női öltözködés világába. Egyedi, exkluzív anyagok, és a félelem által inspirált színek és formák, elegáns, extrém és nőies ötvözete jelenik meg a kifutón”. A bemutató során az extrémitás és félelem elmaradt, ugyanis a kiszuperált estélyi ruhákra felerősített pókok inkább viccesek és egyben szánalmasak voltak.

Kiss Márk

A fiatal tervező 2010-es kollekciója a Remixed and Revised nevet kapta. A tervező munkáiról először a felkonf során halottunk összefoglalót, amiből kiderült, a Remixed and Revised kollekcióban Kiss Márk férfiöltönyöket és ingeket alakított át, melyeket színes mintákkal tett egyedivé. Úgy is lett, nem beszélve a transzvesztita utánérzésről. Szerencsére Kiss Márk – aki tényleg leleményesen variálta a férfi ruhadarabokat – tudatában van a munkái hatásának, és ezt már a bemutató leírásában is nyilvánvalóvá teszi. „A férfi zakókból és ingekből különböző női viseletekké alakított, majd harsány, kézzel applikált geometrikus mintákkal kiegészített nagyon kényelmes ruhadarabokra jellemzőek a szokatlan formák. A rosszul fölvett hatás miatt fiatalos, humoros külsőt adnak viselőjének”.

Kattintson az extrém ruhákért!

Tóth-Kern Enikő

A Moholy Nagy Művészeti Egyetem harmadéves ruhaszakos hallgatójára elmondása szerint „a dekadens művészetek, cyberpunk, és fetish, és aktuális zenei ízlése, az electroclash, kísérleti elektronika, EBM, noise, dark-electro” hatottak kollekciója tervezésekor. Ezek után már teljesen egyértelműnek kell lennie, miért vagdosott szanaszét egy bőrruhát, és jelent meg előttünk a Macskanő különféle szettekben, aki hol akcióba indult, hol koktélozni.

Le Corset

A leírás szerint a Le Corset olyan fűzőkkel foglalkozik, melyeket az aktuális utcai és alkalmi divatirányzatokban alkalmazhatunk. A tervezők ezek után zokszó nélkül összepárosították a fűzőket selyemruhákkal, nadrágkosztümmel, ami valóban kellemes eredményhez vezetett. Persze a kollekcióban megtalálhatók a bőrfűzők, de a leglátványosabb mindenképpen a méregzöld bőrből készült, villantásra tervezett darab volt, mely elől és hátul is fűzős volt. Tóth-Kern Enikővel ellentétben a Le Corset nem emelte ki, figyeljünk oda a fétisvonalra, pedig abból az ő munkáik között is akadt bőven. A darabok fétisjellegét csak erősítette a hangszórókból áradó Rammstein-szám, a Du hast mich, ami mellé ritmikusan, már-már katonásan vonultak a modellek.

Pussy Deluxe

Az extrémnek hirdetett bemutatóból mindenképpen kilógtak a Pussy Deluxe cukormázas darabjai. A rózsaszín, babakék és fekete ruhák leginkább a diáklányok pizsamapartijainak lehetnének elengedhetetlen kellékei, azonban ezzel az életképpel semmiképpen sem passzol a piros felfújható strandlabda. Ugyanakkor nagyon örültünk annak a ténynek, hogy a Hello Kitty cicájával felturbózott ruhákba bújt modellek kiléptek az előzőleg bemutatott gonosz terminátor karakterükből, és megmutatták, tudnak ők pancsoló kislányok is lenni.

Vive Maria

A leírás szerint a Vive Maria – mely a Pussy Deluxe testvértrendje – az élénk színű darabok helyett a visszafogottabb, nőies és kényelmes viseletekre vágyó hölgyeket célozzák meg. A fehérneműk valóban kényelmesnek tűntek, viszont az egyediséget semmiképpen sem lehetett bennük felfedezni, hasonló szabású darabokat ugyanis még a Nyugati téri aluljáróban is beszerzehetünk. A Vive Maria kollekciójában ráleltünk Jane-re a dzsungelből, a mellműtét előtt álló harmincas kitartottra, és megtaláltuk a Fővárosi Nagycirkuszba illő zöldkalapos porondmestert is.

Kattintson az extrém ruhákért!

Simon Kriszta

Az est utolsó tervezője Simon Kriszta volt, aki a gumiban, mint anyagban rejlő lehetőségeket prezentálta. A nem kifejezetten utcai viseletnek szánt darabok voltak az est fénypontjai. „A gumi egy egészen különleges és szokatlan anyag, jellegzetes illattal, tapintással. Teljesen sima és csillog; a hagyományos ruhakészítési eljárások pedig teljesen alkalmatlanok a vele való munkára - talán ezért is maradt eddig a szakma perifériáján. A belőle készült ruhákhoz számtalan előítélet kapcsolódik, ami sokakat elriaszt attól, hogy valaha is közelebb kerülhessenek hozzá”- mondja a tervező, Simon Kriszta. A bemutatott kreációk ötletesek, eredetiek és ugyanakkor kissé viccesek is voltak. Abszolút kedvencünk a gumiból készített kimonó volt. A remek, és hordható darab valójában scifibe illő, tulajdonképpen nem is értjük, ez eddig miért nem jutott eszébe senkinek sem, és miért ragadtak le a lakkból készült, feszülős daraboknál a filmkészítők.

Oszd meg másokkal is!
Mustra