Utazunk, mi legyen a sajttal?

Pár napra elmentünk itthonról, és indulás előtt szomorúan láttam a hűtőben a közel egy kilós gomolyasajtot. Ez addig nem bírja ki. Az utazás sem tesz jót egy friss sajtnak, a szomszédba átcsengettem, nem voltak itthon. Pogácsát sütni nincs idő. Nincs szívem kidobni, mi legyen vele? Tartósítani kell, de gyorsan.

sajt olajban

Két módszert ismerek, az egyiket Franciaországban szedtem fel. A módszer kifejezetten a nagy sajtfogyasztás melléktermékeként képződő héjak megmentésére lett kifejlesztve. Egy befőttesüvegbe lerakják a háztartásban termelődő, érlelt sajthéjakat, vegyesen, nem válogatva és felöntik törkölypálinkával. Pár hónap alatt a sajt beleolvad az alkoholba, többé-kevésbé kenhető krémmé válik. Ezt a tömény, alkoholos sajtlekvárt eszik pirítóson, erdei gyümölcs lekvárok mellé.

A gomolya friss sajt, nem való neki a pálinka, inkább olajban raktam el. Kockákra vágtam, minden réteget vastagon megőröltem friss borssal, kevés fűszerpaprikával, egy kis sóval, és felöntöttem olívaolajjal.

Sokat nem kellett állnia, mikor visszaértünk, gyorsan kibontottunk egyet a egy frissen beszerzett Tokaji Furmint mellé. A gomolya édes-tejszínes karaktere teljesen eltűnt, de a fűszerektől és az olajtól sokkal komolyabb íze lett. Nem sikerült tönkretenni, sőt, egy egészen más sajt lett belőle, vészhelyzet nélkül is fogok még készíteni.

Ön tartósítja a sajtot? És ha igen, hogyan?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek