OFFLINE

Utazunk, mi legyen a sajttal?

2009. augusztus 27., csütörtök 09:25

Pár napra elmentünk itthonról, és indulás előtt szomorúan láttam a hűtőben a közel egy kilós gomolyasajtot. Ez addig nem bírja ki. Az utazás sem tesz jót egy friss sajtnak, a szomszédba átcsengettem, nem voltak itthon. Pogácsát sütni nincs idő. Nincs szívem kidobni, mi legyen vele? Tartósítani kell, de gyorsan.

sajt olajban

Két módszert ismerek, az egyiket Franciaországban szedtem fel. A módszer kifejezetten a nagy sajtfogyasztás melléktermékeként képződő héjak megmentésére lett kifejlesztve. Egy befőttesüvegbe lerakják a háztartásban termelődő, érlelt sajthéjakat, vegyesen, nem válogatva és felöntik törkölypálinkával. Pár hónap alatt a sajt beleolvad az alkoholba, többé-kevésbé kenhető krémmé válik. Ezt a tömény, alkoholos sajtlekvárt eszik pirítóson, erdei gyümölcs lekvárok mellé.

A gomolya friss sajt, nem való neki a pálinka, inkább olajban raktam el. Kockákra vágtam, minden réteget vastagon megőröltem friss borssal, kevés fűszerpaprikával, egy kis sóval, és felöntöttem olívaolajjal.

Sokat nem kellett állnia, mikor visszaértünk, gyorsan kibontottunk egyet a egy frissen beszerzett Tokaji Furmint mellé. A gomolya édes-tejszínes karaktere teljesen eltűnt, de a fűszerektől és az olajtól sokkal komolyabb íze lett. Nem sikerült tönkretenni, sőt, egy egészen más sajt lett belőle, vészhelyzet nélkül is fogok még készíteni.

Ön tartósítja a sajtot? És ha igen, hogyan?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.08.27 10:17:04keymaker...

    Huhh... hát a tömény alkoholos sajtlekvár olvasásától is rám tört a hányinger így kora reggel.

  • 2009.08.27 10:24:26Bodzaszedő Manager

    keymaker te hülye proli, egyél trappistát

  • 2009.08.27 10:38:16Szilvamama

    Fagyasztó .... szinte mindent le lehet fagyasztani, komolyabb állagromlás nélkül. Egyébként meg ilyen gondolm nincsen, nem szoktak egy kilós sajttömbök figyelni a hűtőmben, max. 10-20 deka. Nem olcsó szórakozás.

  • 2009.08.27 10:42:53nagyleany

    en a mezes kecskesajtot szeretem, de en sem veszek nagy mennyiseget.....inkabb tobbfele legyen otthon.....mint egy kilo savanyu trapista...

  • 2009.08.27 13:09:52vikkk

    az alapelgondolás biztos jó és a végeredmény is nyilván finom.
    de egy kiló sajthoz simán elfogy egy liter olaj, nem? nemtom beáldoznám-e az otthoni készletet ilyen célra... vagy ez az olaj később újrahasznosítható?

  • 2009.08.27 13:44:14Péter Anna

    kb.két deci olívaolaj fogyott el, és simán újrahasznosítható, csak sütni nem, mert pici sajtdarabok vannak benne.

  • 2009.08.27 14:14:36antimoni

    maximum mennyi ideig áll el az olajban?

  • 2009.08.27 14:44:06ddevil

    "minden réteget vastagon megőröltem friss borssal" - ???
    És nem, nem tudom megállni, hogy szóvá ne tegyem, hogy az a tányér v. csészealj mennyire koszos..

  • 2009.08.27 14:55:20cöcke

    KOSZOS?????

  • 2009.08.27 20:42:39Miss Jones

    ddevil, te hol látsz rajta koszt? hacsak nem a csepp olivaolajra gondolsz a sajt alatt..

  • 2009.08.27 21:24:40valkür

    Legközelebb próbáld meg rozmaringgal, levendulával, kakukkfűvel megszórni, és csipős olajjal felönteni. A tűvel megszúrkált méregerős macsapöcsét vagy cseresznyepaprikát legalább egy hónapig kell hagyni pihenni az olajban, mielőtt salátára, felkockázott gomolyára, esetleg Anikóra öntöd. Olajbogyó, paradicsom, piritós nagy barátja a cuccnak. Pár gerezd fokhagyma sem rontja el, akkor persze nem randikaja.

  • 2009.08.28 01:28:13ddevil

    Nem, én a tányér szélére gondolok.

  • 2009.08.28 08:56:11Kockásfülűnyúl

    Mi inkább a brie jellegű sajtokat szeretjük, ha Franciaországban járunk (a férjem inkább) és az időjárás megengedi, akkor nagy mennyiséget szoktunk hozni:Ha az utazást kibírja, akkor az itthoni hűtőzés már meg sem kottyan a sajtocskáknak!A lekváros variáció nem csigázott fel engem sem, pedig szeretem a sajtokat, nem csak a trappistát:)

  • 2009.08.28 09:37:57coco

    nagyon finom lehet! sajt minden mennyisében jöhet.
    megértem a fanyalgókat is: ez a kép nem sikerült túl jól, az a mintás tányér azon a szörnyű mintájú terítőn nem mutat túl jól, és egy gasztroposzthoz nem ártanának étvágygerjesztő és szép képek; nah, ez nem az :)

  • 2009.08.28 09:38:29coco

    mennyiségben persze...

  • 2009.08.28 17:52:17showsawraw

    az engem is érdekelne hogy meddig áll el ebben a formában.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta