Az ecetes körte

Szezon van, savanyítok. Rögtön a második recept után eluntam mások találmányainak reprodukálását, és belefogtam a játékba.

Néhány tájegységen megy a sült húsok kompóttal, elsősorban szilvával és körtével tálalása, nekem is volt benne részem gyerekkoromban. Ezen a vonalon haladtam tovább.

kortesavnya

A cukorszirupban tartósított gyümölcsöket nem találom elég érdekesnek, túl édes, túl egysíkú az köretnek, ezért inkább nekiálltam körtét savanyítani. Édes-pikáns és fűszeres lesz. Reméljük.

Az egyik legismertebb pikáns gyümölcs az olasz mostarda, kandírozott gyümölcsök mustáros lében, főtt húsok jellegzetes körete.

A kemény, de nagyon édes körtéket felnegyedeltem, a magházat kivágtam. Beletuszkoltam üvegekbe (nem túl hatékony a helykihasználása), minden réteget megszórtam mustármaggal, feketeborssal, szegfűborssal, pár szem szegfűszeget és darabka fahéjat is raktam mellé. Leöntöttem a lobogó ecetes lével ( 5 rész víz, 1 rész 20%-os ecet, fél literenként evőkanál cukor, só ) ímmel-ámmal megpróbáltam bedunsztolni, másnap el is raktam egy közepesen hűvös polcra. Ugyanígy jártam el kimagozott szilvával is, de annak az üvegeibe raktam egy kis macskapöcse paprikát is, csípjen csak.

Savanyítottak már gyümölcsöt?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek