Így készíthető el az Ország Tortája

Az Ország Tortája választásról bizonyára mindenkinek van véleménye, de hogy magáról a süteményről is lehessen, közzé tesszük a receptet.

2007-ig, vagyis az államalapítástól számítva 1007 évig nem az ország születésnapjának hívtuk augusztus 20-át, de egy pr-fogás ezen változtatott, azóta ugyanis a Miniszterelnöki Hivatal minden évben megbízza a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét, hogy pályázat útján döntsenek arról, hogy abban az évben mi legyen az ország születésnapi tortája. Idén a Zila kávézó Pándi Meggytortája lett a leginkább kiemelt sütemény, amelyet az ország számos cukrászdája elkészít majd. Az ötletről és a tortaválasztás ceremóniájáról bizonyára mindenkinek van véleménye, de azok kedvéért, aki a meggypüré és a vaníliás-mascarponés krém együttes ízharmoniájáról is ki szeretnék alakítani a véleményüket, közzé tesszük a receptet.

02-orszagtortaja

A győztes sütemény kihirdetésére szervezett sajtótájékoztatón Zila László cukrász elmondta, a családja mindig új süteményeket szeret kikísérletezni, és erre a pályázatra több okból neveztek Pándi meggyes alapú tortával: mert ez a meggyfajta hungarikum, és a család apai ágon Pánd községéből származik

Hozzávalók:

Piskóta: 3 db egész tojás, 17 dkg kristálycukor, 14 dkg friss meggy, 3 evőkanál 2.8 százalákos zsírtartalmú tej, 1dl olaj, 7 dkg olvasztott vaj, 19 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, fél citrom reszelt héja és leve, 2 csipet fahéj

Alapkrém: 2 dl tej, 8 dkg kristálycukor, tojássárgája (a recept ebből 10 dkg-ot ír, de ez valószínűleg nyomtatási hiba), 7 dkg fehércsokoládé, 15 dkg mascarpone

Meggytöltelék: 36 dkg mirelit meggy, 2 dl meggylé, 3.5 dkg vaníliapudingpor, 7 dkg kristálycukor, fél citrom reszelt héja, negyed citrom leve

Betöltéshez: 40 dkg alapkrém, 20 dkg tejszínhab, 4 dkg főzött zselatin

16-orszagtortaja

Elkészítés:

Az egész tojást a cukorral felmelegítjük, majd kemény habot készítünk belőle. Egy edénybe belemérjük a meggyet, enyhén darabos péppé törjük, majd hozzátesszük az olajat, vajat, tejet, citromot és jól elkeverjük. Ezután a felvert tojáshabot is hozzáadjuk, és lazán elkeverjük. Kimérjük a szárazanyagokat és folyamatos keverés közben óvatosan hozzáadjuk a tojásos alaphoz. A bekevert massza enyhén folyós állagú lesz. „A piskóta tehát nem hagyományos száraz tészta, hanem a felhasznált olajnak és a friss meggynek köszönhetően szaftosabb, zamatosabb tészta”- mondta Zila László, aki szerint a tésztát és a krémet is könnyű házilag elkészíteni.

A bekevert piskótát három tortaformába töltjük, és 210 °C-on 10-12 percig sütjük. A piskóta nagyon puha, laza szerkezetű, ezért sütésnél vigyázzunk, nehogy kiszáradjon. Sütés után a felületét meghintjük cukorral, majd rárakunk egy sütőpapírt és azonnal megfordítjuk.

A tejet a cukorral és a mascarponéval felforraljuk, hozzáadjuk a fehér csokoládét, majd folyamatos keverés közben újraforraljuk. Ekkor hozzácsurgatjuk a tojássárgáját, amivel besűrítjük. Végül, még forrón összeturmixoljuk.

A meggyet ledaráljuk, majd a citromhéjjal és citromlével elkeverjük. A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a meggyet és tovább kevergetjük, amíg egyet nem rottyan.

orszag tortaja

A tortát tortaformába töltjük. A piskótákat megkenjük meggykrémmel. A tejszínes krémet három részre osztjuk, majd a piskótával megegyező vastagságban betöltjük a tortát. Végül a tetejét simára kenjük.

A tortát finomra darált pörkölt dióval vonjuk be, minden szeletre tejszínrózsát nyomunk, majd csokoládépasztillával, meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek