Elhunyt az első fekete szupermodell

Szombaton, 61 éves korában elhunyt rákban Naomi Sims, az első fekete szupermodell. Első feketeként szerepelt a Ladies' Home Journal magazin címlapján, saját szépségipari céget alapított, mely termékeit kifejezetten a fekete nőknek készítette.

„Naomi volt az első” – nyilatkozta még 1974-ben a New York Timesnak Roy Halston Frowick, aki Halston néven vált híres tervezővé. „Ő volt a fekete emberek legnagyszerűbb követe. Minden szociális korlátot ledöntött” – tette hozzá.

Simsnek nehéz gyerekkora volt, nevelőotthonokban élt, osztálytársai csúfolták magassága miatt, később pedig Pittsburgh-ben, a szegény, fehér emberek között nőtt fel. A modellt - érthető módon - nehéz gyerekkora és a feketék polgárjogi mozgalmai arra inspirálták, „valaki igazán fontos váljon belőle”.

Tanulmányait a New York-i Fashion Institue of Technology-n folytatta, és ezzel egy időben modellkedni kezdett. Azonban a modellügynökségeknek hiába tetszett a szív alakú arca és a hosszú végtagjai, nem foglalkoztatták, mivel túl sötétnek találták a bőrét. Ezután saját maga közvetlenül a fotósoknák jelentkezett, és ennek köszönhetően Gosta Peterson az ő képét tette a Fashions of The Times elnevezésű divatmelléklet címlapjára. Egy évre rá már heti ezer dollárt keresett, és televíziós reklámkampányra is szerződtették – egy fehér és egy ázsiai modell társaságában.

Ez utóbbi kampány meghozta számára a sikert, megismerték az arcát és egyre több munkalehetőséget kapott. Olyan tervezőkkel dolgozott együtt, mint Teal Traina, Fernando Sánchez, Giorgio di Sant'Angelo vagy éppen Halston. Sims 1967-ben a Times divatkiadványának, 1968-ban – első feketeként - a Ladies' Home Journal, 1969-ben pedig a Life magazin címlapjára került, de a Cosmopolitan is megtette címlaplánynak.

Naomi Sims 1973-ban abbahagyta a modellkedést, elmondása szerint zavarta, hogy a szakmában a férfiak megpróbálták kihasználni, és nem tetszett neki, hogy minden modellt hülyének tartanak. Ezután saját nevével dobott a piacra kozmetikumokat, parókákat és ruhákat, melyeket kifejezetten a fekete nőknek szánt. A saját termékek ötlete nem meglepő módon anyagi megfontolásból született. „Nincs szomorúbb, mint egy öreg, elszegényedett modell, annyi olyan modell van, akiknek a karrierjük végére nem maradt semmijük” – nyilatkozta még 1969-ben. A szépségipar mellett több könyvet is kiadott, ő írta a Hogyan légy topmodell vagy a Mindent az egészségről és a szépségről fekete nőknek című műveket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek