OFFLINE

Dicsőség vagy szégyen? Magyar kaják Olaszországban

2009. augusztus 4., kedd 09:54

Az olasz konyha meglehetősen jól ismert mindenhol a világon, és azért a spagetti-pizza szintnél Magyarországon is többet szokás tudni arról, mit és hogyan főznek Itáliában. De ha mi ismerjük az olasz konyhát, vajon ők is ismerik-e a magyar konyhát? - merül fel a kérdés. Illetve nem merül fel, mert biztosra vesszük, hogy nem ismerik. Én legalábbis biztosra vettem. Aztán ért néhány meglepetés.

Először is a "tokaji" név széles körben ismert Olaszországban. Gasztronómiai különlegességeket kínáló boltokban gyakran kapható itthonról importált Tokaji Aszú, de amint az a fenti fotón (nagyjából) látható, hosszú éveken át volt "Tocai" nevű olasz bor is. A név tehát leginkább a most már Friulano néven futó bor-, illetve szőlőfajta révén ismert Olaszországban. A magyar név használatát ugyanis tavaly az EU segítségével végleg megtiltották az olaszoknak, így "Tocai" borral leginkább már csak fényképen lehet találkozni. És ha az alkohollal kezdtük: a magyar bornál sokkal ismertebb Olaszországban az Unicum. Majdnem minden nagyobb közértben árusítják, bárok polcain rendszerint ott figyel a keserűk között.

Fent a borosüveg mellett továbbá néhány szelet "salame ungherese" látható. Ezt az adagot egy teljesen hétköznapi külvárosi hentesnél vettem, és ízre a megtévesztésig hasonlít az igazi magyar téliszalámihoz. A különbség annyi, hogy ez a "magyar szalámi" sokkal vastagabb annál, amit itthon megszoktunk, általában szeletben árusítják a hentesek és nincs hozzá rendes kenyér. Olaszországban nem is szokás úgy kenyeret felvágottal fogyasztani, ahogy az nálunk egy hideg vacsora keretében rendszerint történik.

A "salame ungherese" mindenesetre szintén meglehetősen ismert Olaszországban, és egészen sok helyen beszerezhető. A múltkor még a bergamói reptér szuvenírüzletében is láttam belőle néhány rúddal a sok crudo és cotto között.

És a boron, az Unicumon és a szalámin kívül persze van még egy magyar étel, amiről az átlagolasz egyszer-kétszer azért hall életében. Igaz, akiknek van valami fogalmuk a "goulasch"-ról, azok sem szoktak teljesen biztosak lenni abban, hogy ez nem egy német étel-e. Valószínűleg az sem véletlen, hogy életem első olasz "goulasch"-át egy (egyéb) németes kajákat is kínáló elegáns velencei étteremben ettem. Kíváncsiságomért húsz eurót kellett fizetnem.

A fenti fotón látható, amit kihoztak nekem "goulasch" címén. Kiváló minőségű marhahúsból készült, remek salátával és savanyított pepperonékkal tálalták, de paprika egy gramm nem volt benne. Kinézetre még valamennyire emlékeztetett egy pörköltre, ízre egyáltalán nem.

Ezek után félve állítottam oda nemrég a Ligúr tengerpart egyik szintén németekre specializált (értsd: van többféle csapolt sör) kocsmájához, amely a fenti nagy táblán hirdette, hogy "goulasch all'ungherese" is kapható. Választhattam, hogy főtt krumplival kérem-e, és azzal kértem, mert a másik lehetőség annyira bizarr módon nem passzolt a fejemben a pörkölthöz, hogy a döbbenettől meg se bírtam jegyezni, hogy mi volt az.

Az ár itt csak tíz euró volt, az adag azonban busás és a rossz előérzethez képest meglepően finom. Itt legalább eszébe jutott a szakácsnak egy kis paprikát beszerezni, mielőtt a gulyáskészítésnek nekifogott, és az eredmény annak ellenére kifejezetten élvezhetőre sikerült, hogy az állagot elég bizonytalanul valahol a gulyásleves és pörkölt sűrűsége közé félútra lőtték be. Még az sem rontott sokat az összképen, hogy az alapanyagok távolról sem voltak olyan jó minőségűek, mint Velencében.

Szóval nem feltétlenül tragikus a helyzet, de azt azért továbbra sem ajánlom, hogy ezentúl tessenek magyar kajákat követelni Olaszországban. Mindenesetre azt jó tudni, hogy ha halványan és bizonytalanul is, de azért fenn vagyunk a térképen.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.04 13:25:53Karnamantra

  Ja bocs, most olvastalak végig. A magyar kaja egyébként nagyon jó tud lenni, ha jól csinálják. A hazai márkák is: egy skandináv ismerősömmel etettem Pick szalámit, nem a vákuumosat, hanem a kis rudat, igazi penészes bőrrel - a saját tengelye körül forgott, annyira ízlett neki.

 • 2009.08.04 13:29:23Manyizga

  Én külföldön a helyi specialitásokat próbálom ki, nem a hazait helyi módon... biztos bennem van a hiba. :)
  Ha végképp ehetetlennek tűnik minden, akkor marad a McDonalds :D

 • 2009.08.04 13:42:04dolcevita

  "...nincs hozzá rendes kenyér." nem ott nem rendes tescós van, hanem kovászos, hosszú ideig kelesztett, kemencében sütött, lukacsos, ropogós. És a búza sem olyan rendes mint a m 3. osztályú búzánk. Okos írás, gratulálok, meg annak is aki ezt címlapra tette.

 • 2009.08.04 13:52:54Chaoyang

  A pekingi magyar etteremben remek a gulyas al'a magyar shef, de nem tul nagy adag es az ara pedig borsos.... 45RMB.. ~1400 Ft

 • 2009.08.04 13:57:22MAZ16

  Mit kell itt nyafogni.Csehország étkezése 50 %-ban magyar hagyományokra épül, Lengyelországban vagy egy tucat csak és kizárólagosan magyar ételeket felszolgáló étterem van.Ennek örüljünk, az olaszokra meg úgy szarjunk, ahogy ők is ránk.:)

 • 2009.08.04 13:57:46xylu

  Nemcsak pirospaprika nincs,hanem meglepő módon zöld se, csak kaliforniai paprikát lehet kapni.Egy átlagos magyar boltban 3-4 féle mindig van.És kevés és drága minden fűszer.
  A magyarországi olasz éttermekben sokkal nagyobb ételválaszték van,mint egy átlagos olaszban:pizza,tészta,saláta, néhány húsétel.
  Ahol mi voltunk(garda),még egy rendes minestrone sem volt.
  Egy jó kis magyar étterem simán elférne!

 • 2009.08.04 14:01:24momentáén

  Hát nem tudom de az olasz kenyérrel kapcsoltaban, Pisától nem messze nyaraltam és nem lehetett élvezhető kenyeret kapni pedig több helyen is kerestem. Tőlem aztán egyébként akár olyan búzából is csinálhatják amit az év minden napján 12 éves whiskyvel locsolnak amíg ilyen sótlan iztelen vackot adnak kenyér néven addig inkább eszem a 6 napos hazait akár, a 3. osztályú lisztből. Egyébként a konyhájuk nagyon finom csak a kenyérrel nem tudtam megbékélni.:)

 • 2009.08.04 14:16:16totii

  Én úgy tudom, hogy a "goulasch" vagy írják akárhogy, nyugatra tőlünk inkább a pörköltfélék fedőneve.

 • 2009.08.04 14:38:00h-zybor

  "...nincs hozzá rendes kenyér" ????????
  Ember, melyik országban jártál? És mi a viszonyítási alap? Azt ne mondd, hogy a hazaihoz méred, mert befordulok. Volt már a szádban friss ciabatta? Jesszus!

 • 2009.08.04 14:45:41trollkotze

  kancellar
  Én "rendes", bambuszos, shiitake gombás stb. kínai ételeket ettem eddig. Persze könnyen lehet, hogy nincs minden eredeti alapanyag benne, de azért igenis, beszerzik a fontosabbakat.

 • 2009.08.04 14:52:07báró Csekonics

  Manyizga - nem, nem benned van a hiba :-)
  Pl. olyan pizzát itthon sehol nem ettem még, mint olaszországban akárhol. (Akármelyik kis sarki kajáldában verik az ittenit.)
  De bárhol máshol is ez a helyzet szerintem a helyi konyhával.

 • 2009.08.04 15:01:18oszi113

  a jó magyar kenyér, az jó magyar kenyér! párja nincsen! ha külhonban vagyok nyaralni, hazaérés előtt mindég rendelek a kedvenc pékem kenyeréből, nem tecsósból!
  egyébként tőlünk nyugatra szerintem jóval könyebbek a pékáruk, kevésbé tartalmas, mint idehaza - jó péknél sütött társai.

 • 2009.08.04 15:09:11eniksz

  Egyetértve momentáén-nel, nem tudnak jó pékárút készíteni. Sótlan az összes.
  Nem használnak tejfölt, vöröshagyma messze elmarad a miénktől. Nem csodálkozom, hogy nem tudnak jóízű magyar kaját készíteni, nincs megfelelő alapanyaguk hozzá.

 • 2009.08.04 15:13:16sn

  "Olaszországban nem is szokás úgy kenyeret felvágottal fogyasztani, ahogy az nálunk egy hideg vacsora keretében rendszerint történik."
  - dehogyisnem, igaz, otthon nem kenyeret esznek valamivel, hanem valamit a kenyerrel (ergo kevesebb kenyeret esznek) de azert lehet szendvicseket venni mindenfele


  "Pisától nem messze nyaraltam és nem lehetett élvezhető kenyeret kapni"
  - mivel a so luxuscikknek szamitott a tortenelem soran, ezert nem hasznalnak sot a kenyerbe.

 • 2009.08.04 15:14:34sn

  eniksz ugye ezt monst nem komolyan irtad. minek nekik a sok etelizesito meg iz elnyomo vegeta mikor ott van a sok nagyon eros izu zoldseg, hus, gyumolcs...

 • 2009.08.04 15:15:57manonlescault

  Bármikor elcserélném az össze olasz, magyar stb. pékárut egy friss, ropogós baguette-re!
  Ja, és cukrászsütikben is jobbak a franciák az olaszoknál!

 • 2009.08.04 15:34:20pollio

  1. Aki Tescóban vásárol, az hazaáruló!
  2. Aki Magyarországon állandóan külföldi kaját akar zabálni, mert az a trendi, az hazaáruló! Nem igaz, hogy Pesten alig lehet egy jó kisvendéglőt találni tisztességes magyar kajával, ellenben sushi bár, meg ristorante italiano, meg mittomén az rengeteg van! Az idejövő turista sem tud egy rendes vendéglőbe vagy csárdába beülni, csak az ilyen lehúzós-cigányzenés helyekre, ahova az utazási irodák buszokkal viszik őket, vagy a ristorantékba meg sushi bárokba. Ne csodálkozzunk, hogy nem ismerik (el) annyira a magyar konyhát, meg a magyar vendéglátást. Ezzel szemben a görög tavernák messze földön híresek! Görögországban görög kaját adnak.
  3. Aki külföldre menvén nem a helyi kaját eszi, hanem a sajátja kell, az meg egyszerűen primitív bunkó, mint azok az angol turisták, akik elmennek all-inclusive-be spanyolba, és fish and chipset, meg mekit akarnak zabálni, a paellát meg meg sem kóstolják!
  4. NEM vagyok jobbikos. Csak voltam kicsit külföldön, itt-ott.

 • 2009.08.04 15:41:32manonlescault

  Aki hazaáruló, az hazaáruló!!!

 • 2009.08.04 15:42:08sn

  pollio 100% igazad van. nincs is jobb mint pl olaszorszagban beesni egy helyi etterembe es ugy jonni el, mintha ezer eve oda jarnal. hetvegen cinquale-ba menet jartunk igy, a kaja isteni finom volt, semmi extra nem volt hozza (zene), a bakiparade ment a tvben, es minden megis tokeletes volt. vissza fogunk meg menni barmikor a kozelben jarunk.

 • 2009.08.04 16:21:50durbintss

  Annak üzenném, aki a sót hiányolja a kenyérből. Nem kellene már elkezdeni az igazi ízeket szeretni végre ? A teszkós kenyéren edződőket csak sajnálni tudom. Tisztességes péktől kellene venni kenyeret. Olaszországban ne a hazait keressük már ! Inkább tanuljunk tőlük, hogy milyen pl. az igazi sonka (pármai), sajtok stb.

 • 2009.08.04 16:22:19pipistrello

  xylu: modjuk az olasz zöldségválasztékot lehordani azért, mert nincs 4 fajta paprika, az durva. van nekik viszont 5-ször annyi zöld salátájuk, és még ezer más amit nem sorolok most, de mondjuk fényévekkel szegényesebb a magyar zöldségkultúra (persze ez adottság kérdése is). A magyar éttermesek (és vendégek) nagyrésze még mindig azt hiszi, hogy a mennyiség a fontos, de olaszban nincs is jobb egy olyan falusi trattoriánál, amelyikben 2-3 első és 2 második fogás közül választhatsz. Mellesleg még friss is, nem mint itthon, ahol elég irreális 50 fajta ételt frissen elkészíteni. Ha meg valaki olaszban nyáron nagy vehemenciával levest szeretne enni, azt minimum hülyének nézik. (ettől persze még én is szeretem a levest nyáron, csak nem túl logikus)

 • 2009.08.04 16:32:02pipistrello

  pollio: én is bizonyára hazaáruló vagyok, mert amióta belekóstóltam az eredeti olasz kajákba, azóta jobban ízlenek, mint a magyar nehéz fogások. Nem trendiség kérdése. Ízlés kérdése. Van aki folyamatosan pörkölteket, meg különböző xy módra sertéssülteket zabálna, van aki meg mást. Én konkrétan imádom a magyar leveseket, főleg hogy levesek terén pár éve elindult valami újítási igény. De nehogy megmond már, hogy az igazi magyar a szarabbnál is szarabb szakácsokkal rendelkező, ocsmány kaját feszolgáló magyar éttermekben egyen. (tisztelet a kivételnek) Persze a külföldi éttermeket is magyarok vezetik és azok is 90 %-ban szarok.

 • 2009.08.04 16:36:07Bombadil Toma

  ezen hogy "nincs hozzá rendes kenyér" hangosan felröhögtem:DDD kevés olyan ország van ahol ennyi féle elképesztően finom kenyeret és pékárut lehet kapni, mint olaszországban. a leglepusztultabb benzinkútnál is olyan szendvicset vehetsz aminek a kenyere/zsemléje/ ciabattája veri a legjobb magyar pékárúkat... csak szánni tudom azokat akiknek a sok ízfokozó/vegeta/adaléklanyagok annyira szétcseszték az izlelőbimbóit, hogy képtelenek érezni az igazi ízeket.

 • 2009.08.04 16:48:43dolcevita

  szia Toma!

  látom, Te is a kenyeresen akadtál fenn : )

 • 2009.08.04 17:07:15Kacmarac

  A szalámi valójában nem "ungherese" (magyar), hanem "tipo ungherese" (vagyis magyar jellegű). Tehát az elkészítési mód, a fűszerezés magyar jellegű. És valóban, az íze nagyon hasonlít az otthoniéhoz.
  A Tocai bornak semmi köze a tokajihoz, előbbi száraz (ha jól tudom), az utóbbi meg édes. Véletlen egybeesés.

  Nem kell azon csodálkozni, hogy a gulyást nem tudják jól főzni.
  A Magyarországon "olaszos"-nak eladott kaják is szörnyűek. Hibájuk legtöbbször az, hogy keverik a szezont a fazonnal. Olyan receptek vannak még a híres volt bemondónő könyveiben és a női újságokban is, hogy az embernek égnek áll a haja. Mintha a halpaprikást kevernénk a madártejjel. Mert arra senki nem veszi a fáradtságot, hogy hosszabb időt Olaszországban töltsön és rendesen megtanulja az itteni recepteket.

 • 2009.08.04 17:16:45Kacmarac

  Egyetértek azokkal, akik az olasz kenyeret dícsérik. Igaz, hogy egyes vidékeken só nélkül készítik, de pl. Rómában nem és 10 féle kenyeret lehet kapni. Isteniek. Házias ízűek és másnap már kőkemények, vagyis nincs bennük semmilyen tartósítószer. A legfinomabb az olívaolajas zsemle... mmmm. Magában is meg lehet enni, nem kell hozzá semmi.

 • 2009.08.04 17:28:35nynfus

  Kacmarac:
  Érdekes okfejtés. Nagymamám elbeszélése szerint gyerekkorában - heti egyszer - maguk dagasztották a kenyértésztát, amit aztán elvittek a pékhez, aki kisütötte nekik és azt ették egy hétig, tartósító szert nem említett. Ma is lehet ilyen "paraszt" kenyeret kapni, persze nem a tescoban. A tescos kenyeret viszont két nap után ki lehet dobni.

 • 2009.08.04 18:06:31Aerdna

  A képek alapján elég fos így el sem olvastam a cikket.

 • 2009.08.04 18:09:21\'it\'s cool to know nothing\'

  Szerintem még az is finom amit az olaszok sz@rnak. Unokatestvéreméknél, egy nápolyi családnál olyan finomakat szokatam enni, mint tészta cukkínivel, tészta zöldbabbal, aztán megint tészta cukkínivel, esetleg padlizsánnal és így tovább. Nekem egyszer főztek csak finom polipot (kb. 30 cm átmérőjű lehetett darabja). Nem főzték/sütötték keményre, hanem olyan rezgős állagú maradt (igen, mint mócsing). Próbáltam jó pofát vágni hozzá, de amikor ráharaptam a porcos szívókorongokra, akkor tényleg majdnem elhánytam magam. Ott az asztalnál. Gondolom zöldre váltottam, mert mondták, ha nem ízlik, nem muszály megenni. Nos lenyeltem egészben a falatokat, rágás nélkül inkább. Az olyannak való, aki a pacalt is megeszi.

  A kenyér... az isteni. Már ha van fogad hozzá, hogy elrágd. Nem tudom a műfogsoros olaszok mit esznek. Kenyeret valószínűleg nem. Olyan, mintha megtaposták volna. Másnap, meg szöget lehet beverni vele. Nem csoda, hiszen nem magyar lisztből készült (a sikér tartalom hiánya lehet az oka?) Mondjuk én is ráfanyaladok, ha tengerentúlon már nem veszi be a gyomron azt az iszonyú toast kenyeret. De csak szigorúan mint suplement jó. Igen, a jó magyar kenyér helyett. Aki pedig csak a TESCO kenyeret ismeri, hát... Annak őszinte részvétem.

  Az olasz konyha szerintem meg igen szegényes. A magyarral sem lehet dicsekedni persze, bár sok fejlődést lehet látni az utóbbi időben.
  Ha még valaki mondjuk az indiai konyhát hozta volna fel példának, azt megérteném. De pont az olaszt?

  Nem hiszem el, hogy még mindig ennyi az olasz buzi. Szemeket tessék kinyitni!

 • 2009.08.04 18:17:12\'it\'s cool to know nothing\'

  Jaj elfelejtettem, hogy reggelre meg mindeféle agyoncukrozott süteményt kell enni.

  Gondolom ez is csak szokás kérdése, hiszen az a 60 millió olasz is túléli, de én mindig szenvedek tőle. Ilyenkor tényleg kell keresni valami szendvicsest, hogy túléljem a túrát valahogy. Azoknál az édes reggeli szaroknál komolyan még a McDonalds is jobb (pedig azt hogy gyűlölöm!)

  Ja még annyit, hogy tinédzserként majmoltam az olaszokat és bejártam az országot keresztül kasul. Aztán megismertem jobban őket a konyhájukkal együtt. Ha olyan helyen járok a mai napig is megeszek egy jó pizzát vagy tésztát, mert ha jó, akkor szeretem, de éljen rajta az, akinek olasz volt az anyja.

 • 2009.08.04 19:56:51farfallina

  \'it\'s cool to know nothing\': A nápolyi családnál eltöltött 1 heti vakációd miatti általánosításod alapján, neked sem ártana kinyitnod a szemed!!! Hogy az olasz konyha szegényes lenne?! Merre jártál te Olaszországban??? Ja, bocsi, neked majmolás az, ha az ember jól ismeri az olasz konyhát és netalán még ízlik is neki...

 • 2009.08.04 20:15:31Alternatív

  Érdekes, hogy minden országból a legócskább parasztkaják váltak világszerte ismertté.

  Például a pizza: liszt van a kamrában, ha nincs, akkor már nagy a baj; tegyünk a tésztára akármit, ami kéznél van.

  Ugyanez igaz a hot-dog, hamburger vonalra is: ugye a virsli meg a húspogácsa sem a legszebb húsokból készül.

  Szóval én rendes magyar éttermeket szeretnék látni (a múltkor nagyon kiakadtam, hogy a Múzeum körút környékén nem lehet enni, mióta bezárt a Csendes), meg olyanokat, amikben az olasz, francia, stb. konyhák termésének javát lehet megkóstolni.

  Olcsó népétkeztetésre is volna lehetőség a magyar éttermekben is: főzelékek, tészták, stb., ki van ez találva évszázadok óta.

 • 2009.08.04 20:18:53Zolás

  Azért aki kóstolta az olasz Unicomot, tudja mi a különbség:((((

 • 2009.08.04 20:21:29boszor

  \'it\'s cool to know nothing\'-nak egyetlen dologban azért igaza van: hogy Olaszországban reggelire még a kontinentális menüt kínáló szállodában sem adnak semmi sósat. Croissant meg süti rogyásig, akinek meg reggelire nem veszi be a gyomra, hát igyon tejet:-P

  De legalább ezeknél a reggeliknél ilyen körülmények között észre sem vevődött, hogy van-e "rendes" kenyér:)))

 • 2009.08.04 21:41:27MintaMókus

  a magyar alapanyagok (zöldség, hús, gabona) kiválóak! Milyen kár, hogy a kiváló magyar alapanyagokból olaszországban főznek, mert ami itthon jó minőségű, azt kiviszik külföldre, nekünk meg marad a szar kínai hagyma és társai.
  aki azt mondja, hogy a magyar konyha és a pirospaprikának nevezett piros színű pornak bármi köze van a magyar konyhához, az minimum téved. A jelenleg magyar konyhának tartott rettenet sehol sincs az olasz kajákhoz képest.
  aki a vastag étlapot szereti, az vegyen inkább képes újságot. de azért azon nem ártana elgondolkozni, hogy ha egy étlapon 20-30 féle kaja van, akkor abból pl. melyik friss, és melyik rohad már hetek óta a mélyhűtőben. és ha valaki a felmikrózott szarokat áruló éttermeket szereti, legalább ne szólaljon meg

 • 2009.08.04 22:18:27andrush

  A magyar konyha nem egyenlő pörkölt, az olasz konyha nem egyenlő pizza. Ennyi...

 • 2009.08.04 22:33:49Gerike

  mondjuk erről eszembe jutott amikor a spektrumos vagy milyen naigella, elkezdte, hogy akkor csinál magyaros szendvicset.nah mondom erre kíváncsi vok mert spec magyar szendvics nem ugrott be.há kérem azon volt krémsajt és lekvár.há mondom ejh...magyaros...:)

 • 2009.08.04 22:40:07borzzz

  Zolás: "Azért aki kóstolta az olasz Unicomot, tudja mi a különbség:(((("

  Semmi. Ugyanaz a Zwack Unicum, mint itthon (csak addig volt különbség, amíg nálunk nem volt eredeti Unikum, csak állami hamisítvány). Illetve ott kapható zöld keresztes is, amit itthon még nem láttam.

  Ami a kenyeret illeti, nekem sem ízlett mind, de olyan sokféle van, mindenki megtalálhatja a magáét. Nekem a római fehér pizza a csúcs!

  Amiről Cool ír, az egy család, lehet, hogy ott tényleg rosszul főznek/esznek, de nekem a pasta bármivel jó, kivéve száraz bab és sárgaborsó, ami a tésztával együtt már inkább lisztorgia.

  A magyaros(ch) ételek Trieszt felől gyűrűztek be még a monarchiás időkben, ott még ma is sok helyen készítenek osztrák és magyar ételeket, méghozzá egész jól.

 • 2009.08.04 22:58:05rajmund

  énegyseggfejvagyok.

 • 2009.08.04 23:14:52Littelkitty

  Egyetértek Momentáénnel, nekem is ugyanez az élményem van az olasz kenyérrel kapcsolatban (talán az egész Toscan régióra ez jellemző), nagyon jó a kenyér állaga, de semmi íze, egyszerűen nem tesznek bele sót. Jól illik a prosciuttohoz, szárított paradicsomhoz, olasz szalámihoz, de önmagában üresen nem egy nagy élvezet...

 • 2009.08.04 23:28:53kimenet

  só nélkül nem lehet kenyeret sütni!
  legfeljebb kevés sóval, sótlanul.

 • 2009.08.04 23:57:03Littelkitty

  Jól van, helyesbítek :D "...egyszerűen mintha nem tennének bele sót."

 • 2009.08.05 01:01:44jalacoka

  Ízlés dolgában vitatkozni nem túl szerencsés, kinek így, kinek úgy tetszik... De nekünk magyaroknak hihetetlenül változatos és csodálatos ízharmóniájú ételeink vannak, erre büszkének kéne lenni! A rengetegféle leves, főzelék, egytálétel, sültek stb... Ez egy akkora kincs, akkora érték, amit sokkal jobban értékelni kéne! Első sorban persze úgy, hogy nem járatjuk le a silány minőséggel.

  A magam részéről nagyon csodálkozom, hogy még senki nem talált ki valami jó "frencsájzt" egy autentikus magyar ízekre és alapanyagokra épülő étteremhálózatra. Szerintem mindenhol a világon megállná a helyét, ahogy az olasz, kínai stb. is. Persze, ha mi nem becsüljük, mit várunk a világtól???

 • 2009.08.05 08:32:53Void Bunkoid

  Én ugyan nem jártam még Olaszhonban, sajnos csak az itthoni élmények alapján tudok véleményt mondani, de gyakorlatilag minden konyhának tényleg van egy jellegzetes fűszere-ízvilága, amit sarkítva kb így lehet leírni:

  1. Minden "olaszos" kajának pizzaíze van (a mindenhova belepakolt oregánó miatt).

  2. Minden "amerikai" kajának hotdogíze van (mert ugye a kecsapra is kecsapot öntenek :P), kivéve a texmex cuccok, ott meg mindennek tacóíze van :)

  3. Minden "magyaros" kajának pörköltíze van :)

  Na, tovább is van, mondjam még?

 • 2009.08.05 09:26:45figyeldoda

  pollio te mekkora fasz vagy. A fővárosról beszélsz, és köztudottan minden főváros multikulti. Ez van, ha tetszik, ha nem. Ezért Budapestet ne hasonlítsd össze valami jöttment Görög üdülőfaluval. Szerintem vannak jó Magyar éttermek Pesten is, csak meg kell őket találni. A Csülök csárdát például ismered?

 • 2009.08.05 10:13:58\'it\'s cool to know nothing\'

  Tegnap írtam még egy magyarázó mailt, de valamiért nem jelent meg. Most nincs kedvem ismételni, de a lényeg:

  - 1988-ban kerültünk rokonságba az említett (dél) olasz családdal,
  - 1977 óta barátunk egy másik (észak) olasz család
  - belülről látom, hogy hogyan élnek az olaszok (rajtuk keresztül számos olasz családot ismerek)
  - 1,5 évre küldtem kiküldetésbe olaszországba egy beosztottamat (túlélte)
  - bejártam az egész országot (Szicília és Szardínia kivételével)
  - 6 éve úgy döntöttem, nekem elég volt, saját pénzem nem költöm rájuk, azóta akkor megyek, ha dolgom van (tavaly kétszer)

  Az említett étel példákat természetesen csak karakírozásnak szántam, de a hétköznapi étel-sivárságra jellemző. Némi ismeretem van az olasz konyháról (csak felvágásként: partnereim egyszer a Milánió Scala-ba hívtak meg fogadásra; 12 fogás, ezüst tányér meg ami kell, de bizony az ételek inkább nemzetköziek voltak. Nem részletezem miért.)

  Az olasz ételek jók és finomak, de sok más konyhához képest szegényes (ezt fenntartom)

  Persze aki nem ismer mást, az hiheti azt, hogy ez a csúcs.
  Többen írták már, hogy a magyar konyha sem só, bors, paprika. Faluhelyen felhasználtak minden erdőn, mezőn termő növényt, fűszert. Talán ismét meg kellene ismerni őket és visszatérni az igazi magyar konyhához.

  Az pedig, hogy valaki csak egy fajta paprikát ismer (mint az olaszok), biztosan nem teszi gazdagabbá a konyhaművészetüket. (de lehet, hogy tévedek)

 • 2009.08.05 10:27:58Prinzessin Erbsen

  a gulasch nemzetközi étel, mint a pizza, a hagymaleves, a soljanka, a bécsi, meg a stroganov, ezt mindenütt európában bárhol lehet kapni.

 • 2009.08.05 16:38:31Bombadil Toma

  \'it\'s cool to know nothing\'
  az a gond hogy te az egyszerűt összekevered a szegényessel. az olasz konyha az egyszerűségre épül, a lehető legjobb minőségű alapanyokkal, maximum három összetevővel a legjobb ízeket kihozni. de elhiszem, hogy ez valakinek aki az agyonkomplikált műanyag ízekhez szokott, annak ez szegényes.

  jalacoka
  sajnos az az igazság, hogy a magyar ételek a magyarokon kívűl senkinek sem ízlenek. egy idő után többnyire bebuknak a magyar éttermek külföldön...

 • 2009.08.05 18:03:48\'it\'s cool to know nothing\'

  Toma, felőlem hívhatod "eccerű"-nek is az olasz konyhát, egyet fogok vele érteni.

  Eccerű emberek, eccerű konyha.

  Ezek a hülye indiaiak meg műanyagot esznek? Bocsánat, nem tudtam!

 • 2009.08.06 19:12:11fashion victim

  Lehet, hogy hazaarulo vagyok, de en nem nagyon szeretem a magyar konyhat. Szerintem nincs benne eleg friss zoldseg (a fozelekeket nem neveznem full egeszsegesnek), es szamomra tul zsiros.
  Az olasz kajat persze mindenki szereti, ezert is olyan nepszeru, hiszen ki nem szereti a tesztat?! Naluk meg ugye pasta pasta tutte pasta...
  Az olasz lakotarsam szerint egyebkent Olaszorszagban mar nehez jo pizzat talalni, mert alig van olasz aki ettermet uzemeltet. Altalaban a tuneziaiak, marrokkoiak es tarsaik uzemeltetik a pizzeriakat, akik ugye nem feltetlenul kovetik az olasz gasztronomiai hagyomanyokat.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta