OFFLINE

Gasztroharc: olasz vagy amerikai pizza?

2009. augusztus 3., hétfő 16:57 |

Gasztroharc című sorozatunkban az emberiséget megosztó nagy kérdéseket tesszük fel önnek. A hamburgerezők harca után, már választhatott a ketchup és a majonéz, valamint a vaj és a margarin között. Most itt az idő, hogy megmondja, milyen a jó pizza.

Tudjuk, ahány régió, annyi szokás. De hiába, a sztereotípia nagy úr, így mi az olasz pizza alatt a ropogós, vékony, míg amerikai alatt az olajos, vastag tésztát értjük. Pedig a görög és az olasz bevándorlóknak köszönhetően Amerikában számos helyi pizzasütési szokás alakult ki. Ezeknek jelentős része persze köszönőviszonyban sincs olasz ősével. Először is, az amerikaiak az olaszoknál jóval több olajat használnak a tésztához, ráadásul a vastagabb változatok sokszor magas gluténtartalmú lisztet tartalmaznak, így a tészta nyúlós, fánkszerű lesz. Egyébként New York-ban a vékony, Chicagóban a serpenyős, a Pizza Hutokban pedig gazdagon megrakott pizzák a jellemzőek.

1235700

Melyik a jobb?

 • 2198
  Olasz pizza
 • 566
  Amerikai pizza

A pizza eredete egyébként nehezen megfejthető, hiszen alig akad olyan nép, aki ne gyúrta volna össze a lisztet a vízzel és ne sütött volna lepényt belőle. Az biztos, hogy jelenlegi formáját, azaz a paradicsomos feltétes megoldást csak Kolumbusz után találták ki az olaszok. Szerintük a modern pizza megszületése Raffaele Espositónak, egy nápolyi pasinak köszönhető, aki 1871-ben Margherita di Savioa hercegnőnek kívánt kedveskedni bazsalikomos, bivaly mozzarellás, paradicsomos lepényével. Érti: zöld, fehér, piros. De vajon a pizza vékonyan vagy vastagon jó?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.08.04 02:22:52KpA3ocska

  En a paprikas krumplit szerettem.Ti hogy vagytok vele?

 • 2009.08.04 06:51:56Prinzessin Erbsen

  Ha az olasz bevándorlók nem szoktatják rá az amerikaiakat a pizzára, akkor legfeljebb az ott nyaraló turistákról hallunk arról, hogy van ilyen is.

 • 2009.08.04 07:06:21B@nális Coitus

  Amióta olaszban éltem 2 és fél évig, azóta képtelen vagyok megenni az itthon készült, pizzának titulált ételeket. Az itthoni pizzák beleillenek a magyar valóságba....

 • 2009.08.04 07:52:34corpus maximus

  a tészta a legfontosabb. Na meg persze az arányok, amit rendszerint nem találnak meg, gondolva itt a tészta vastagságra és a feltétek mennyiségére.
  Undorító, amikor vékony kiszárított, cipőtalp állagú tésztát telepakolnak különböző feltétekkel, csak hogy elnyomják a tésztát. Pedig elsősorban annak kell dominálnia...

 • 2009.08.04 08:00:13eloszto

  szerintem tökmindegy.

 • 2009.08.04 08:01:54Tapmancs

  "egy nápolyi pasinak köszönhető"

  Nem tudom észrevettétek-e a menő szöveget...

 • 2009.08.04 08:24:51jami

  trollkotze: egyértelműen az vagy!

 • 2009.08.04 08:33:20Crossroad

  Pizza fritta-t evet már valaki? nekem az egyik legnagyobb meglepetés volt... Gyakorlatilag pizzalángos, egy egyszerű bazsalikomos paradizcs szósszal és mozzarellával... szerintem zseniális!

 • 2009.08.04 08:35:37Crossroad

  Ketchup pizzára és akármilyen más ételre felér egy emberiség ellen elkövetett bűntettel :) Viccen kívül, egész egyszerűen marhaság. Gondoljatok bele. Van egy étel, amit megfőznek/sütnek úgy, ahogy annak lennie kell. Megfelelő állagúra, megfelelő fűszerezéssel. Erre fogod magad és rányomsz egy előre befűszerezett szószt, ami lehet, hogy amúgy nem rossz (hasábburgonyához én is eszem), de egész egyszerűen készételre nem való. Mert ugye, ha én például a kaját olyannak szánom, amilyen a ketchup hozzáadása után lesz, akkor olyanra csinálom.

 • 2009.08.04 08:36:21Crossroad

  Az az igazság, hogy mi magyarok valóban olyan szinten vagyunk gasztronómiai analfabéták, hogy az már szánalmas. Persze van egy-két kajánk, meg egy elég szűkre szabott ízvilágunk, ami csak a mienk és tényleg nagyon jó (gulyás, halászlé, paprikáskrumpli témakör), de ezen egész egyszerűen képtelenek vagyunk túllépni. Sajnos akkora a berögzött korlátoltság nálunk, hogy a jó magyar ember, ha megkap egy tál spagettit, azt szépen megfogja és telebassza erős pistával, a felvilágosultja meg ketchuppal... Persze, lehet mondani, hogy ha ő így szereti, akkor miért ne, de így pusztán a konzervativizmusunk miatt esünk el világraszóló élményektől.

  Arról meg, hogy mit jelent számomra az "igazi" olasz pizza: vékony ropogós tészta, paradicsomszósz, sajt, esetleg minimális "egyéb" feltét, de mindenekelőtt egyszerű, letisztult ízek.

 • 2009.08.04 08:36:49nyomika

  Na szóval! Olasz pizza jó! Olaszországban is változik a tészta vastagsága, viszont a paradicsomszósz állandó. Észrevettétek, hogy nem fűszerezik, csak szimplán paradicsom és kész? Ha mégis fűszereket szeretnének rátenni, akkor fogják a fűszernövényt (élőt) és abból vágnak egy kicsit. Semmi bors, szárított ez+az, mint itthon.
  Vittore, a Capri Pizzéria kifejezetten rossz pizzát csinál. Többször próbáltam, de nekem mindig száraz és ehetetlen volt. Persze ízlések és pofonok.
  Az olasz fagyi is finom, csak tudni kell hol lehet jót kapni. ;-)

 • 2009.08.04 08:36:57Crossroad

  Amúgy pizza terén én is szeretek kísérletezni és nem vetem meg a magyarosan elkészített, mármár tényleg paprikáskrumplira hajazó pizzákat sem, egyszerűen másképp fogok hozzá. Ami alapvetően felháborít, az a bolognai spagetti brutális megerőszakolása, ami itt Magyarországon dívik. Ha nálunk elmegyek egy étterembe és bolognait kérek, akkor mit kapok? Egy olajos, gejl paradicsommasszával és hozzákevert darálthússal leborított szarrá ázott tésztacsomót, ami olyan brutálisan sokféle fűszerrel van "ízesítve", hogy az ember, mikor bekap egy falatot, úgy érzi szájba vágták egy szeneslapáttal. Túl sok íz, élvezhetetlen végeredmény...

 • 2009.08.04 08:43:53Bogoj

  vastag, jól átsütött tésztával, gazdag feltéttel szeretem. szóval az amerikait. vékony tésztával - amit ettem (többször itthon, kétszer olaszban) -, nem ízlett.
  általában otthon megsütjük a tésztát, és azt teszünk rá, amit találunk (paradicsomszósz, sonka, szalámi, zöldségek, tükörtojás, stb.)

 • 2009.08.04 08:45:19C16SE

  A saját a legjobb, melynek tésztáját, sugóját én készítem és a saját fatüzeléses kemencémben sütöm meg.:)

 • 2009.08.04 08:55:28zauberpferde

  Az USA-ban néhány évvel ezelőtt készítettek egy felmérést. A megkérdezett gyerekek szerint, a pizza eredeti amerikai étel.
  Hoppá!

 • 2009.08.04 08:59:04Prinzessin Erbsen

  -Dehogymen
  igen, a miskolci Pizza Tábor pizzája tényleg nagyon finom.

 • 2009.08.04 09:01:38Crossroad

  A miskolci Pizza Táborban (Szinva park azthiszem) nekünk konkrétan penészes aljú pizzát adtak...

 • 2009.08.04 09:02:09Prinzessin Erbsen

  Én leginkább a csak a pizzakenyerete szeretem kis foghagymás olajjal - ez emlékeztet leginkább nagyanyám lángossára, na nem az olasz nagyiéra, mert az övé kalács vastagságú volt, és szinte csak paradicsom volt rajta.

 • 2009.08.04 09:04:49Piszkos Freud

  A legrosszabb pizzát eddig (egy magyar falusi pizzának nem nevehető megoldást kivéve) Olaszországban ettem.
  A legjobbat is.
  Van jó amerikai pizza is, de persze kicsit más.

  Magyarországon sok helyen csinálnak szar pizzát. Elsősorban a tésztát cseszik el (lehet, hogy rossz lisztet választanak). De vannak más hiányosságok is:
  - A Margaritát bazsalikom nélkül készítik, ami egyszerűen röhejes és felháborító.
  - A sajt nem mozarella, hanem valami nehéz zsíros sajt, mint pl. trapista.
  - Hülye fűszerezés
  - Rossz minőségű hozzávalók
  - ...
  Ez persze nem minden pizzériára vonatkozik, de sajnos túl sok helyre igaz.

 • 2009.08.04 09:23:16zauberpferde

  Bp.-en az Alkotás-Márvány sarkon, a "DA LELLO" készít kiváló pizzát. Mostanában adnak mellé fokhagymás olajat, ha határozottabb ízeket kíván valaki. Hmmmmmmm...!
  Sok évvel ezelőtt Hollandiában, egy sötétbarna bőrű srác készített ilyet, azóta sem felejtettem el.
  (Egyébként Olaszországban is tettek elém olyan pizzát, aminek se íze, se bűze nem volt, nem beszélve a ragacsos tésztáról.)

  Ergo: Az alapanyag mindenhol rendelkezésre áll, a pizzafiún múlik mit hoz ki belőle!

  Még egy pont, az Olasznak!

 • 2009.08.04 09:24:21hegyilany

  Maradjunk abban, hogy dél-olasz pizza. Nápoly vagy Szicília. Mert ott őshonos. :)
  Vékony tészta, kevésféle, nem nagy mennyiségű, ám karakteres ízű rátét.

 • 2009.08.04 09:56:07drazsé

  nicns nálam a bölcsek köve, de:

  oylan, hogy olasz konyha, nincs... van északi, déli, nápolyi, szicíliai, mindenféle...
  (elvielg ha jól tudom, amit mi olasz konyhának ismerünk, az talán Verona és csatolt részeinek ízvilága - mondhatni a habsurg fenhatóság alá került részeket közvetítette ki ide a császárváros)

  egyszóval ilyen szempontból a kérdésfelvetés hibás

  de szavazni az olaszra szavaztam :)
  (soha nem hittem volna, hogy egy nyamvadt négysajtos pizza lehet annyira finom)

 • 2009.08.04 10:00:49Pisti, az aragorn

  drazsé: Ott a pont! :)

 • 2009.08.04 10:02:50fejetlen

  A Nagykőrösi úton Joe Bácsi csinál isteni, vékony, de puha tésztájú, rengeteg feltéttel készült pizzát. Isteni.

 • 2009.08.04 10:15:05nyünyőke

  Én mindkét félét szeretem, általában talán a kettő közöttit kívánom meg mondjuk:)
  Cegléden volt egy pizzéria, echte olasz pizzát sütöttek, nagyon vékony, ropogós (de nem száraz!) tésztával, isteni paradicsommal, arra egy pár szelet pármai sonkát kértem és valami fenséges volt:) Bezárt, nem ment nekik, itt csak a magyaros megy, 5 réteg feltéttel, 2 ujjnyi vastag tésztából...:(

  Mellesleg én Olaszországban ettem életem legjobb fagyiját... Hihetetlen finom volt, plusz én akkora adagot még nem láttam.. 2 "gombócot" kértem, de ott nem is ilyen fagyikanállal adták, hanem egy műanyag lapáttal, a 2 gombóc kb 5 itthoninak felelt meg:)

 • 2009.08.04 10:19:19Crossroad

  "oylan, hogy olasz konyha, nincs..."

  Ezzel némileg vitatkoznék, habár értem, hogy mire utal.

  Véleményem szerint létezik olyan, hogy olasz konyha, mely egy elég jól körülhatárolható ízvilággal és alapanyag csoporttal rendkívül változatosan készíti el az ételeket. Tény ugyanis, hogy ha az ember elindul felfelé a "csizma" szárán, sorra más és más elkészítési és tálalási módokkal találkozik, de az étkezés alap filozófiája, az ételek jó része összevág egész Itáliában. Minden régiónak, sőt minden falunak megvannak a maga tradíciói, nincs két háztartás sem, ahol egyformán készítenék az ételeket, de ez globálisan nézve pont, hogy azt bizonyítja, hogy igenis létezik egy olasz gasztronómiai sajátosság. Én úgy látom, hogy ők egy alapból kiindulva variációkat készítenek, belefőzve az ételbe személyiságüket, kreativitásukat és történelmüket, majd ezt késhegyre menő vitákban védelmezik, mint az aktuális étel egyetlen igaz elkészítési módját...

 • 2009.08.04 10:19:48kaminer

  pizza hutból a kedvencem: "eredeti nápolyi pizza vékony, ropogós tésztával"
  muhahaha, nápolyban vastag és puha tésztájú pizzát készítenek. de persze akinek Olaszország Velencét meg Riminit jelenti...

 • 2009.08.04 10:19:55pipistrello

  drazsé: Valóban létezik olyan, hogy nápolyi, szicíliai, szárd, alpokbéli konyha, de amit mi olasz konyhának hívunk, az egy vegyes felvágott. Pl. a pesto liguriai sajátosság, a bivalymozzarella campania, puglia, a tengeri herkentyűk is inkább dél-olaszország (persze van tenger északon is). Legalább is vagy magyarországi olasz étterem elég sokmindenből válogat, ha valamennyire is ad magára. De például az egyik legfőbb veronai nevezetesség, a risotto egyáltalán nem terjedt el kis hazánkban, megcsinálni meg alig tudja valaki úgy ahogyan azt kell. Egy sima olasz zacskós rizottó is veri a magyarországon készültek 98 %-át.
  Persze, ha arra gondolsz, hogy '89 előtt milyen olasszerű dolgokat ettünk idehaza, akkor lehet, hogy igazad van, de arról jobb nem is beszélni:)

 • 2009.08.04 10:22:59Karnamantra

  Az amerikaiakban csak a jazz jó. Meg az, hogy messze van.

  Bivalymozarellás? Tudtak ezek élni... meg kell kóstolnom, valahol kikevertetem magamnak, és messze elkerülöm a kecsapot, ami megintcsak amerikai. Édes, ecetes szósz. Pfuj.

  Usában az édes, vörös húson, csipszen, lenyúlt, vöröshúspépes hamburgeren, kólán kívül mi a nemztei étel egyébként?

 • 2009.08.04 10:27:40pipistrello

  Felejtsük már el, hogy Nápolyban vastag pizzát készítenek, és csak Velencében vékonyat. Valóban van Nápolyban vastag pizza, meg Rómában is a pizza taglio vatagabb mint a köralakú egész pizzák. Nápolyban én speciel vékony pizzát ettem, meg Palermoban is, meg mindenhol ahol olaszban jártam, és ahol betértem egy (általában helyieknek fenntartott) pizzériába. De mint mondtam, a pizza taglio az más tészta:)

 • 2009.08.04 10:29:060o0o

  Feltéttől függ.
  A szaftos, zsíros töltelékihez a vastagabb tészta dukál, a szárazabb, vékonyabbhoz a vékony tészta. Profizmus kell a jó arány megtalálásához.

 • 2009.08.04 10:39:31vikkk

  én most jöttem meg észak-olaszországból, ahol kétszer is ettünk pizzát (összesen négyet) és mindegyiknél megfigyelhető volt: alulra rakják a sajtot, rá a sonkát-gombát-miegymást...
  na ezt magyarázza el aki érti!

 • 2009.08.04 10:49:49spoilsport

  Trattoria Pomo D'oro rulez

 • 2009.08.04 10:52:57mocc

  Még 1 pont az olasznak! Nápolyban és Campaniában, nem kimondottan turistahelyeken ettem töbféle pizzát is, étteremtől a 3 nm-es pizzaszelet-árusító bódéig-nna, itt ettem a legkirályabbakat. Az volt a szép benne, hogy bementünk egy lepukkant szeletbárba, ahol kb.30 féle pizza közül választhattál. Egyszerű feltétek, max 2-3 egy szeleten, volt, amelyiken sajt se volt, mégis...nnyyaaammmiii. A hazai felhozatalból meg a saját kezünkkel gyúrt, saját szánk íze szerint megpakolt, kemencében sütött pizzára, vagy a langallóra szavaznék.

 • 2009.08.04 10:57:43kaminer

  pipstrello: remélem, azt nem vitatod Te sem, hogy az igazi, nápolyi autentikus pizza a vastag tésztájú - legalábbis ami a találmányt illeti (számomra az a vicces a pizza hut reklámjában, hogy elég ócska minőséget képviselnek és micsoda marketing szöveg áll mögötte). de ahogy Te is írtad: az olasz konyha nagy keverék, minden településen a helyiek azt vallják, hogy csak ott tudják jól elékszíteni a pizzát/tésztát/húst/olívát... és hogy a szomszéd falu lakói egytől egyig pancserok:)
  a változatokhoz pedig még annyit, hogy nem csak az Egyesült Államokban terjedt el az olasz pizza, hanem Provance-ban is, déli halászok és telepesek által, aztán fokozatosan módosult az ottani pizza a helyi alapanyagoknak és ízlésvilágnak megfelelően. ettől még szerintem semmit nem von le az értékéből.

 • 2009.08.04 11:05:37puninyúl

  vittore

  Mióta megnyitott a Capri csak ott eszem pizzát.
  Remélem nemsokára egy Vespa lecsúszik a bendőmbe.

  Úgyhogy csakis olasz pizza!!!

 • 2009.08.04 11:14:09pipistrello

  kaminer: Nem vitatom, de akkor az olaszok 98%-a nem az autentikus pizzár, eszi, árulja. De mint mondtam nem öszze tévesztendő a pizza taglio-val, meg az otthon elkészített pizzával. Mellesleg pl. Nápolyban árulják úgy is a pizzát, mint itthon a gyrost, azaz nagy kerek Margherita pizza, négyrészre összehajtva, majd papírba csomagolva.

  Mocc: pontosan ez a pizza (al) taglio

 • 2009.08.04 11:45:40Susy Peti

  hát nekem nem fontos annyira viszont kedvenc pizzám a mexikói a donpepében és a pizzahutos mexikóinál 1000x jobb csak a feltét miatt

 • 2009.08.04 13:10:43drazsé

  #pipistrello és Crossroad

  nem vagyok szakértő szakácsművészet tekintetében, max annyira, hogy szeretek enni, méghozzá finom ételeket bőséggel (nem, még nem könyebb átugorni, mint megkerülni) és az valóban igaz, hogy jellemzően felhaszánlt alapanyagok, készítési módszerek tekintetében viszonylag egységesnek tekinthető az olasz konyha, da azon belül olyan szinte változatos hogy az valami elképesztő...

  rendszerváltás előtti ismert olasz konyha tekintetében nem nyilatkozom, de nekem nagy "pofáraesés" volt, amikor kiderült, hogy olyan, hogy bolonyai ragu nincs is... ragu van, ami egyébként lehet bolognai is
  hja kérem :)

  (egyébként meg szintúgy pofáraesés kategória volt, amikor megkóstoltam életem első olasz raguját)

  #karnamantra
  azért az USA-n nemzeti eledelt és konyhát számonkérni, tudván, hogy az egy bevándorolók által alapított/lakott ország, elég meredek szerintem
  (valahol olvastam, hogy a hamburger bármilyen meglepő, de német eredetű, a hot-dog angol, bár ott is bejelentkeztek a németek, a chips angol, stbstbstb - megjegyzés: egy hamburger is lehet kifejezetten finom, csak ne a burger kingben vagy egyéb hülye helyeken vedd meg)

  de visszatérve pizzára:
  felülbírálom magam, mert közben rájöttem, hogy a vastag tésztás, beutálsi feltétes szörnyetegeket is szeretem :)

  csak legyen jól elkészítve :)

 • 2009.08.04 13:22:52Crossroad

  drazsé: azt hiszem, akkor már egy helyen járunk, ugyanis én is ezt mondtam. Egységes alapokon nyugvó, de hihetetlenül változatos és sokszínű az olasz "konyha" (az pedig természetes, hogy ez nem egyenlő a nálunk legtöbbek által ismert ismert, pizza - bolognai spagetti - milánói makaróni hármast magába foglaló "olasz konyhával")

  Az Amerikai kontinensen meg nyilván vannak tradicionális ételek, de azok az eredeti őslakossághoz köthetők és nem az USA-hoz (egy eredeti USA-beli kaját láttam eddig, a rántott Bounty szeletet...)

 • 2009.08.04 13:27:16pipistrello

  drazsé: hát igen, nem akarok gasztrokultúrsznobnak tűnni, de amióta 94-95-ben először jártam hosszabb időre olaszban, (majdpedig azt követően is nyaranta több hetet kint töltöttem olasz barátaimnál) önszántamból nem ettem kecsápot, nem rendeltem menzán és nem olasz étterremben "olasznevű" tésztát és elszánt üldözője vagyok a "magyar" carbonara előfordulási helyeinek. Mondjuk a pizzával nem vagyok ennyire szigorú, mert néha-néha benyomok egy donpepéset. Egyébként ajánlhatom még (megboldogult) Lello pizzáján kívül a Porcellino Grasso pizzáját-t is, de a Mammutot elhagyó Due Fratelliét, és bár mivel k...a drága lett nem nagyon jártam az Okay Itáliában, de régebben az is jó volt. Ezek amolyan kevésbé drága olaszos helyek. Mostanában otthon is sütögetek, elég jól sikerül.:)

 • 2009.08.04 13:36:40pipistrello

  Ha már egy érdekességet hozzáfűzhetek az olasz konyha sokszínűségéhez, pl. Trapaniban (Szicilia) helyi specialitás a couscous tenger gyümölcseivel és hallal. És nem az a típusú specialitás, amit mondjuk 20 éve elkezdtek csinálni, és mára hozzá kötik. b..meg 1000 éve eszik. Nagyon durva. Amikor ott jártam sajnos még nem hallottam róla, így nem is kóstoltam.

 • 2009.08.04 14:10:30hegyilany

  Hát nem tudom... én Nápolyban vékony tésztájú pizzákat ettem. Igaz, ez nem valami kifinomult étterem volt, hanem utcai árus vagy kisvendéglő. Vékony, és inkább puha, csak kicsit ropogós.
  Amit crossroad írt az olasz konyháról, szerintem tökéletes (és némileg költői :)) jellemzés.

 • 2009.08.04 14:20:04buborék

  Ámerikában a szelet-pizzák tök jók, iszonyat zsírosak és tele vannak cuccal persze. San Fransiscoban ettem itt-ott és fullasztóan finomak de nem olyan bután mint itthon. A Pesto-s is csöpög az olajtól és a sok jóféle sajttól. Az olaszországi pizzák egyszerűbbek, őszintébbek, "kemencésebbek".
  Nemtomnemtom. Olaszországban inkább élnék, nyerjen az olasz.
  MI 2 hetente sütünk itthon és szerintem a kevés de jó minőségű paradicsomszósz a lényeg.

 • 2009.08.04 14:28:54Crossroad

  Szerintem minden étel elkészítésekor a lehető legjobb alapanyagok felhasználásán van a hangsúly igaz ez az olasz és a magyar konyhára is. Csak sajnos tapasztalatom szerint nálunk ezt hajlamosabbak az emberek elfelejteni, pedig ebben a dologban nem szabad kompromisszumokat kötni.

  Egyszer egy könyvben olvastam az olaszok jellemzéséül a következő mondatot:" az olaszok túlnyomó részben arról beszélnek, hogy mit ettek, mit esznek és mit fognak enni" Ez szerintem elég jól leírja viszonyukat az ételekhez. Náluk nem egyszerűen táplálkozásról, hanem az élet értelméről van szó :) én is ezt a felfogást vallom magaménak...

 • 2009.08.04 16:21:05Bombadil Toma

  vikk
  mit kell ezen elmagyarázni. a pizza így készül. tészta, rá a szósz, arra a sajt, majd jön a feltét.
  az csak magyar találmány, a végén, a tetejére szórjuk a sajtot...

  én mindkét féle pizzát szeretem, ha jól van elkészítve. de ha mindekképen választanom kéne, akkor a vékony...

 • 2009.08.04 18:06:01trollkotze

  jami

  :)

  Nos, azt hiszem, együtt tudok élni a tudattal, hogy pizzákkal kapcsolatos ízlésem miatt prolinak számítok a te világodban. Remélem, bearanyozta a napod, hogy találtál valakit, akihez képest be tudod tájolni magad a kultúrember-értékskálán. Ha már magadtól nem tudod, s ezért kénytelen vagy lecsapni arra, akihez képest "bezzeg" lehetsz.

 • 2009.08.04 22:18:03Sanima

  Jó nekem a vastag is, de a jó ropogós, vékony tésztás pizzának nincs párja.

 • 2009.08.05 18:49:22meine Gurke hat Vorhart

  Én életem legjobb pizzáját Tunéziában ettem. Azt nem tudom, hogy amerikai, vagy olaszos style volt-e, de a sok birkakütyüs szarok után kész felüdülés volt egy kis tunéziai pizza.
  Itthon a langallot szeretem tejföl-fokhagymával.

  Egyébként minden nemzetnek meg van a maga "pizzája". Hívhatják langallonak, pitának, stb. Elég sok népnél van ilyen lapos kenyér, amire mindenféle ételmaradékot pakolnak.

 • 2009.08.07 16:41:51-Dehogymen-

  2009.08.04 00:36:46 a23o
  igen a pizza calzone amit miskolcon ettem, az egy félbehajtott pizza volt :)
  Megnyugodtál? :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta