A szolárium kockázatos, a sztárok mégis hisznek benne

Egy új kutatás szerint a szolárium legalább annyira halálos, mint az arzén vagy a mustárgáz. Az adatok szerint a bőrrák kockázata 75 százalékkal megugrik azok között, akik harmincéves koruk előtt szolihívők. A legtöbb nő (én is, én is) átesik azon a sajnálatos életszakaszon, amikor úgy érzi, jobban nézne ki, ha a pénzét egy forró, koporsószerű dologra költené, amitől átmenetileg pecsenyeszínű lesz.

Az ultraviola sugárzásról azonban most az derült ki, hogy sokkal bajosabb, mint azt eddig a tudósok gondolták. Egy lyoni kutatócsoport a Lancet Oncology című szakfolyóiratban publikált cikke szerint a az ultraviola sugárzás a rák közvetlen okozója lehet, csakúgy, mint a cigaretta vagy a Hepatitis B vírus.

A szoláriumokban használt fény nagy része sajnos ultraviola sugárzás, ami az amerikai Rákkutató Ügynökség besorolása szerint bőrrákot és a szem rákos megbetegedését okozhatja.

"Fontos lenne emlékeztetni az embereket a szolárium veszélyeire. Azt reméljük, a most uralkodó divat megváltozik majd és a tinédzserek nem gondolják majd, hogy szoláriummal kell barnulniuk" - mondja Vincent Cogliano, rákkutató. Addig azonban nem várhatjuk a tinédzserek változását, amíg a sztárok nagy része szolifüggő. Galériánkban összeszedtük, kik azok. Ön jár szoliba? A minél barnább bőr vagy a mértékkel, keveset elvet követi?

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek