Gasztroharc: Vaj vagy margarin?

Gasztroharc című sorozatunkban az emberiséget megosztó nagy kérdéseket tesszük fel önnek. Már tudjuk, ki nyert a Coca-Pepsi, a McDonald's-Burger King és a ketchup-majonéz harcban, most arról kell döntenünk, vajon a vaj jobb-e vagy a margarin.

A vaj-margarin vita központjában leginkább nem az íz, hanem egészség áll. Az újkori táplálkozási szakértők mindenkit az állati zsiradék bevitelének csökkentésére buzdítanak, így vaj és zsír helyett inkább a margarin fogyasztását javasolják. Pedig vajat már időszámításunk előtt 8000 környékén, Mezopotámiában is készítettek, valószínűleg kecske és birkatejből, ugyanis akkor még nem volt tehén a háznál. A margarint pedig az 1930-as évek elején kísérletezték ki, de csak később, az ötvenes években tejedt el igazán, amikor kiderült, hogy a telített zsírok, így a vaj túlzott fogyasztása is káros lehet. Ha részletesen érdekli a margarin története, itt elolvashatja.

19771558 ros s

Mi a jobb?

Bár fent hivatkozott cikkünk konklúziója, hogy a margarin egészségesebb a vajnál, ezzel nem mindenki ért egyet. A Bűvös szakács című blogon például a szerző beszámol az úgynevezett „francia paradoxonról”. Ennek lényege, hogy "Franciaországban viszonylag sok állati zsírt vesznek magukhoz az emberek, ennek ellenére jóval ritkábban halnak meg szívinfarktusban, mint az angolok vagy a zsírszegénység-fanatikus (low-fat-fan) amerikaiak." Ha az egészségügyi vitában nem is foglalunk állást, az ízlésünk még segíthet dönteni. Tehát, melyik a finomabb: a vaj vagy a margarin?

Oszd meg másokkal is!
Mustra