A monokini napozás okés?

Kár, hogy fiúk is vannak a társaságban, mert így nem tudunk toplessezni, mondta a barátnőm, aki szerint a felül csupasz napozás okés, de csak akkor, ha a körülötte lévők csajok, vagy nem ismerik őt.

topless-sweden

A hatvanas-hetvenes évek Nyugat-Európájában, különösen Franciaországban a monokinizés a szexuális szabadság, az egyenlőség szimbóluma és a visszatérés a természethez irányzat egyik látványos eleme volt, írja Christophe Granger Les Corps d'été című könyvében. A monokini lehetőséget adott a nőnek, hogy napozási tekintetben egyenlő legyen a férfival. Aztán a feminizmus későbbi generációinak képviselői azzal érveltek, hogy egy nő nem attól lesz egyenlő, ha úgy öltözik, viselkedik, mint egy férfi. Inkább kapjon ugyanannyi fizetést, és ugyanannyi segítséget a házimunkában.

A Guardian által idézett kutatás szerint a nők 24 százalékát zavarja a strandokon, vízpartokon a monokini. Franciaország egyenesen jogi akciót hirdetett a felülcsupasz napozók ellen a párizsi plázsok mesterséges strandjain. Konkrét pénzbüntetéssel sújtják azt, aki megmutatja a mellbimbóját, de nem pénisz van a lába között.

01

Egy fiatalokból álló, a Guardian által militáns feministának nevezett csoport azonban küzd a monokini jogaiért. "Az én testem, ha akarom, amikor csak akarom" - az egyik, a hetvenes évekből kölcsönzött szlogenjük. Júniusban a Les Halles köztéri medencéiben, Párizs központjában kapták le a felsőruházatukat a medencét védő őrök legnagyobb megrökönyödésére. Egy másik alkalommal toplesskommandójuk a rendőrséggel is szembenézett.

Ön mit gondol a monokiniről? Kurvás magamutogatás? Az egyszínű felsőtestért vívott kellemes harc? Hol monokinizne?


Oszd meg másokkal is!
Érdekességek