Alkoholt vagy ecetet a dinnyére

Hetek óta van görögdinnye, idejekorán jól belefutottam egy ízetlenbe, de mára kezd feljönni a mezőny.

dinnye

A dinnyével egyetlen óriási probléma van, kezelhetetlen logisztikai bravúr a szállítása, lehűtése. Bringával járok piacra, így a dinnye kilőve. Aki kiskosárral vásárol, neki is. Hipermarketbe nem járok, csak dinnyéért nem fogok elkocsizni. Marad az alkalomszerűen, az út széli napernyők alá kihelyezett, Romanát olvasó nagymama, vagy kamaszlány. A hűtőnkben egy négy kilós is túl sok helyet foglal, a hűtést és tárolást a mélygarázsban, az autó csomagtartójában szoktam megoldani, ott kellemesen hűvösre készül, de ott nem tárolható felvágva.

A magában, maggal vagy mag nélkül, szeletelve késsel, vagy félbevágva kanállal, esetleg kenyérrel fogyasztására kár kitérni, de a dinnyét lehet tovább variálni.

A vodkával, rummal teleinjektálás talán ismerős. Minél édesebb a dinnye, annál határozottabban csapja be az érzékeinket, irdatlan berúgás lehet a vége, napon, strandon egy életre emlékezetes események történhetnek hatása alatt. A dinnyét előző este ízlésnek megfelelő mennyiségű vodkával, vagy rummal kell beinjekciózni. Egy öt kilós dinnyére egy üveg tömény már jó arány.

A következő gazdagítás veszélytelenebb, a dunabogdányi pisztrángos, Klément Feri dobte be a füstölt hal után. Volt találóskérdés is, tiszta para voltam, ciki lesz, ha beégek, de megúsztam.

-Mit gondolsz mi van benne?

-Balzsamecet. Mézes.

-Nagyon jó, és még?

-Hmm, valami zöldfűszer, rozmaring?

-Igen és gyömbér.

A balzsamecetben mézet olvaszt, friss rozmaringágat és friss gyömbért rak bele, összemelegíti, leszűri, visszahűti és pár cseppet ad a hideg dinnyeszeletnek. Pontos arányokat nem tudok, kísérletezze ki mindenki magának, vagy menjen ki Ferihez és ott kóstolja meg. Az illatos rozmaring és a bársonyos balzsamecet szépen egyensúlyozik a mézzel és a dinnyével, frissítő, izgalmas párosítás, egy rozmaringos birkasült után is zseniális édesség lenne.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek