A hal az elbutulástól véd, a tökmag a felejtéstől

Az agytáplálás alapvető módja a körültekintő cukorfogyasztás, de ezzel csupán életben és nem hosszú távon is élesen tartjuk az elmét. Persze kézenfekvőnek tűnik koffeinnel tuningolni a lelassult sejtjeiket, de jövő orientáltan a kávéval és az energiaitalokkal sem megyünk sokra. A tervezhető stimulálás érdekében a BBC Good Food nevű kiadványa összegyűjtötte azokat az ételeket, melyekkel tartósan fejleszthetjük mentális kapacitásunkat és memóriánkat. Előre szólunk: a rántott hús és a pörkölt nincs a listán.

A memóriai barátai: teljes kiőrlésű gabona, áfonya és zsálya

Ha gyakran azon kapja magát, hogy fogalma sincs, mit akart tíz másodperccel korábban, és az öregedésről dünnyögve inkább alibi szöszmötölésbe kezd, akkor valószínűleg több teljes kiőrlésű gabonára van szüksége. Több korpa kell, több csíra, több teljes kiőrlésű tészta. Egy tanulmány szerint ugyanis azok a nők, akik növelik a folsav, B12- és B6-vitamin bevitelt, könnyebben tudják előhívni az emlékezetükben megbúvó információt. Az, hogy ez a férfiakon is segít-e, azt egyelőre nem tudjuk. A penge emlékezet mellett egyébként a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása a testsúlyra és az alakra is jótékonyan hatnak. Állítólag laposabb tőlük a has.

gabona

Persze a gabona mellett még számos étel segíthet az emlékezetünknek. Az amerikai Tufts egyetem kutatói szerint az áfonya remek hatással van a rövid távú memóriára. A zsálya frissen vagy olaj formájában szintén segít, bár ez nem csak a rövid távú memóriát, de az emlékezet egészét is segít karban tartani. Ahogy az E vitamin is: az American Journal of Epidemiology című szaklap szerint legalábbis a lelkiismeretes E vitamin fogyasztás segít megelőzni az emlékezet lerobbanását. Ehhez pedig olajos magvakat, leveles zöldségeket és barna rizst érdemes ebédelni. Végül a memóriafejlesztés focidrukker-barát megoldása a napi egy marék tökmag elszopogatása. Ettől állítólag nemcsak az emlékezet, de a gondolkodási képességek javulnak.

Ami megóv az elhülyüléstől: hal, szeder és paradicsom


Azt, hogy az omega-3 zsírsavak nagyszerűek, minden táplálkozástudománnyal foglalkozó szakember legalább egyszer elmondta már életében. Az agykarbantartás szempontjából az omega-3 zsírsavak DHA (dokozahexaénsav) tartalma a lényeg. Ez a zsírsav részt vesz az idegsejtek védelmében, alacsony szintje pedig az Alzheimer-kór kialakulására és a memória elvesztésére hajlamosít. DHA-t nagy mennyiségben az olajos halakban találunk, amikkel mellesleg a jódszükségletünket is biztosítjuk. Attól legalább tisztábban gondolkozunk. Omega-3 zsírsavakat egyébként a len, dió, mogyoró, repce és a tengeri halak tartalmaznak.

Az Alzheimer-kór megelőzésében a kutatók szerint még több ételnek is szerepe lehet. A betegség feledékenységgel, ingerlékenységgel, szellemi és testi leépüléssel jár, amit az agy különböző részein található sejtek pusztulása okoz. Ilyenkor úgynevezett amiloid fehérjékből álló plakkok rakódnak le agyban. Az értelmi képességek hanyatlásával foglalkozó hazai szakemberek szerint Magyarországon 100.000-150.000 Alzheimer-kóros beteg lehet. Az antioxidánsok úgy tűnik, védenek az agyi leépüléstől és ezek közül is kiemelkedik a likopin preventív hatása (ez az infarktus megelőzésére is kiváló). A sok likopinhoz pedig sok paradicsom, görögdinnye vagy csipkebogyó kell.

szotyi

Hasonlóan jó antioxidáns az L-karnozin, aminek rengeteg pozitív hatása van a bőr feszesítéstől az agy védelméig. L-karnozin a csirkében és a sovány vörös húsokban találhatók, de vegetáriánusok táplálékkiegészítőkben is szedhetik. A britek erre a célra egy Ethos Endymion nevű szert ajánlanak, míg másik tippjük az Eye Q szedése, ami hal- és ligetszépeolaj keveréke. Ez a táplálékkiegészítő gyerekeknél bizonyítottan serkenti az agyműködést, annyira, hogy állítólag negyven százalékkal is növelheti az olvasási és koncentrációs készségeket.

A memória kapcsán már említettük a B12-vitamin jótékony hatását, de az agyműködés serkentéséhez nem árt a C és a K vitamin fogyasztása sem. Az előbbi bevitelének legkellemesebb módja, ha szedret és málnát eszünk, míg a kognitív funkciókat fejlesztő K-vitaminhoz többek között a brokkoliban jutunk hozzá.

Oszd meg másokkal is!
Mustra