Élet a fagyin túl

Már kitárgyaltuk, mit igyunk kánikulában, de létezik ilyenkor kívánatos édesség a fagyin kívül?

A csokis, krémes torták, pláne a hájas sütik háttérbe szorulnak nyáron, teret adnak a joghurtos, túrós, tejes könnyű desszerteknek. Ezekkel elsősorban a reggelit szoktam kiváltani, de egy könnyű ebéd és vacsora után is beleférnek még. Hidegek, savanykásak és üdítők.

joghurt desszert

A reggeli joghurtot szezongyümölcsökkel szoktam feldobni, már amikor vannak szezongyümölcsök, mint például nyáron. Akár bele is abálhatnám a joghurtba, de lehet csinosabban tálalni, ha arra van igény. A pohár aljába natúr joghurt, tetejére egy kis cukorral, akár fűszerrel, mentával elturmixolt gyümölcs. Pont, mint gyerekkorunk túróhabja, csak fordítva és jobb minőségben. Lehet dúsítani, elmorzsált kekszet rakni az aljára és egy éjszakát pihentetni, vagy a joghurt helyettesíthető mascarponéval. Bármilyen gyümölcsből elkészíthető, de erdei gyümölcsökből a legjobb.

Ez az olasz recept ideális reggelire, van benne kávé is. Fél kiló túrót, ideális esetben ricottát 3-4 evőkanál tejszínnel összehabosítok, hozzáadok egy erős presszókávét, 3-4 evőkanál porcukrot, alaposan felverem és éjszakára elrakom a hűtőbe. Egy kis grappával, mandulás likőrrel is bátran lehet hülyíteni, elbírja.

Egy nagyon egyszerű, lisztmentes joghurttorta feladható akár negyven fokban is. Négy tojásfehérjét keményre verek tíz deka cukorral, belekeverem a sárgájákat, fél liter joghurtot, a tíz deka előfőzött rizs opcionális. Ha finom, karakteres házi joghurtot vettünk, nem kell bele más, legfeljebb a tetejére gyümölcsök és mehet a 150 fokos sütőbe egy órára. Fontos, hogy legyen alatta sütőlemez, hajlamos kifolyni egy kicsit. A formában hagyom kihűlni, úgy hűtöm be, és másnap szeletelem: kicsit testetlen, de még vágható állaga van. Aki kényes a formára, rakjon alá darált keksz és vaj keverékéből egy alapot. A natúr változat készen friss gyümölcsös salsákkal, lekvárokkal is feldobható.

Milyen ötleteik vannak nyári édességre?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek