Melyik pasta mire való?

Zanza!

Sorba vesszük a legismertebb olasz tészta fazonokat, mert nem mindegy, melyiket, mivel önti le. Ezek a tészták, a néhány kivételt leszámítva nem tojással készülnek, csak durumliszt és víz hozzáadásával, a legjobbak réz formákban.

A rövidek:

10077 pp it ilmondodellapasta lapastabarilla specialitacreative

Farfalle

Az egyik kedvencem, egy baja van, a széle és a közepe nem tud egyszerre elkészülni.

A sima felületű tészták közé tartozik, de a központi kis csomó miatt jól felveszi az anyagot, bírja a kisebb darabos sugókat, klasszikus a tejszín, sonka, zöldborsó recepthez.

 
10094 pp it ilmondodellapasta lapastabarilla pastadisemola torti

Tortiglioni

A nápolyi eredetű nagy cső a nehéz, sűrű, krémes szószok, és a ragu ideális alapanyaga.

Bordázott felülete kívül, nagy barlangja belül vesz fel bármit, méreténél és formájánál fogva sütőbe is tolható.

 
10102 pp it ilmondodellapasta lapastabarilla pastadisemola penne

Penne Rigate

Talán a legismertebb forma, sokféleképpen hasznosítható. Bordázott felülete segít a szószok felvételében, ferdén metszett bejáratain könnyen bejutnak a húsos, gombás szószok.

 
10109 pp it ilmondodellapasta lapastabarilla pastadisemola penne

Penne Lisce

A hígabb szószokkal érdemes egy serpenyőben összemelegíteni, úgy jobban eloszlik a sima felületén.

 
10112 pp it ilmondodellapasta lapastabarilla pastadisemola fusil

Fusilli

Sima felülete ellenére, a csavarásnak köszönhetően tökéletes homogénebb szószokat felvevő forma, csavarjainak mélyére szépen beül minden, salsa di noci-hoz szoktam venni.

 
10114 pp it ilmondodellapasta lapastabarilla pastadisemola pipe

Pipe Rigate

Ez a kedvenc formám, a hígabb szószokat remekül beszippantja és megtartja, de ezek bordázott felületén is szépen megakadnak.

 
10115 pp it ilmondodellapasta lapastabarilla pastadisemola rigat

Rigatoni

Nagy átmérője elbírja a húsos, darabos alapokat, ragut is, de mérete miatt használják sütőben készült tésztaételekhez is (pasta al forno)

 

A hosszúak:

10141 pp en ilmondodellapasta lapastabarilla collezione tagliate

Tagliatelle

A tojással készült, a mi szélesmetéltünkhöz hasonló forma jól beszívja a zsírokat, nehéz, húsos, kolbászos, testes szószok partnere. Friss elkészítésével otthon is lehet próbálkozni.

 
10089 pp it ilmondodellapasta lapastabarilla pastadisemola bavet

Bavette

Az ellapított spagetti. A hosszú tészták a halas sugók ideális párjai, halakhoz, tengeri gyümölcsökhöz illenek a legjobban, az erőteljes ízekhez valók. A bavette még a pestóhoz megy különösen jól.

 
10116 pp it ilmondodellapasta lapastabarilla pastadisemola spagh

Spaghetti

A különböző méretekben készülő spagetti a tökéletes forma a halakhoz, tenger gyümölcseihez, és az aglio-oglio-peperoncino örök párja

 
10090 pp it ilmondodellapasta lapastabarilla pastadisemola bucat

Bucatini

A belül lyukas, de kicsi átmérőjű tészta a csipős amatriciana klasszikus tésztája.

 

A sütnivalók:

10139 pp en ilmondodellapasta lapastabarilla collezione lasagne

Lasagne

A nagy, tojással készült tésztalapok sütőben sült tésztákhoz használatosak, előfőzés nélkül, a közéjük rétegelt zöldségek, húsok és szószok levében fő puhára. Frissen jobb, lehet házilag is próbálkozni.

 
10137 pp en ilmondodellapasta lapastabarilla collezione cannello

Cannelloni

A nagy, tojással készült sima csöveket darabos töltelékkel megtöltve, besamellel, szószokkal leöntve sütik készre.

 
lumaconi single

Lumaconi

Ez is egy sütnivaló tészta, féltenyérnyi csigaformák, darabos húsos szószokkal tölteni, egyszer aranyra fújva karácsonyfadíszt gyártottam belőle, annak is jól bevált.

 

Martini történelem

old plant2
A vermut elnevezés az ital elsődleges növényi alapanyagára, az ürömre utal. A szó a növény germán nevéből, a „wormwood”-ból ered, mely elnevezést az ital elterjedése után Franciaországban is átvettek, majd kissé finomított formában: „vermut”-ként terjedt el... A Martini történelme itt folytatódik. Az olasz posztok támogatója a Martini.
Blogmustra