Sorba vesszük a legismertebb olasz tészta fazonokat, mert nem mindegy, melyiket, mivel önti le. Ezek a tészták, a néhány kivételt leszámítva nem tojással készülnek, csak durumliszt és víz hozzáadásával, a legjobbak réz formákban.
A rövidek:
Farfalle
Az egyik kedvencem, egy baja van, a széle és a közepe nem tud egyszerre elkészülni.
A sima felületű tészták közé tartozik, de a központi kis csomó miatt jól felveszi az anyagot, bírja a kisebb darabos sugókat, klasszikus a tejszín, sonka, zöldborsó recepthez.
Tortiglioni
A nápolyi eredetű nagy cső a nehéz, sűrű, krémes szószok, és a ragu ideális alapanyaga.
Bordázott felülete kívül, nagy barlangja belül vesz fel bármit, méreténél és formájánál fogva sütőbe is tolható.
Penne Rigate
Talán a legismertebb forma, sokféleképpen hasznosítható. Bordázott felülete segít a szószok felvételében, ferdén metszett bejáratain könnyen bejutnak a húsos, gombás szószok.
Penne Lisce
A hígabb szószokkal érdemes egy serpenyőben összemelegíteni, úgy jobban eloszlik a sima felületén.
Fusilli
Sima felülete ellenére, a csavarásnak köszönhetően tökéletes homogénebb szószokat felvevő forma, csavarjainak mélyére szépen beül minden, salsa di noci-hoz szoktam venni.
Pipe Rigate
Ez a kedvenc formám, a hígabb szószokat remekül beszippantja és megtartja, de ezek bordázott felületén is szépen megakadnak.
Rigatoni
Nagy átmérője elbírja a húsos, darabos alapokat, ragut is, de mérete miatt használják sütőben készült tésztaételekhez is (pasta al forno)
A hosszúak:
Tagliatelle
A tojással készült, a mi szélesmetéltünkhöz hasonló forma jól beszívja a zsírokat, nehéz, húsos, kolbászos, testes szószok partnere. Friss elkészítésével otthon is lehet próbálkozni.
Bavette
Az ellapított spagetti. A hosszú tészták a halas sugók ideális párjai, halakhoz, tengeri gyümölcsökhöz illenek a legjobban, az erőteljes ízekhez valók. A bavette még a pestóhoz megy különösen jól.
Spaghetti
A különböző méretekben készülő spagetti a tökéletes forma a halakhoz, tenger gyümölcseihez, és az aglio-oglio-peperoncino örök párja
Bucatini
A belül lyukas, de kicsi átmérőjű tészta a csipős amatriciana klasszikus tésztája.
A sütnivalók:
Lasagne
A nagy, tojással készült tésztalapok sütőben sült tésztákhoz használatosak, előfőzés nélkül, a közéjük rétegelt zöldségek, húsok és szószok levében fő puhára. Frissen jobb, lehet házilag is próbálkozni.
Cannelloni
A nagy, tojással készült sima csöveket darabos töltelékkel megtöltve, besamellel, szószokkal leöntve sütik készre.
Lumaconi
Ez is egy sütnivaló tészta, féltenyérnyi csigaformák, darabos húsos szószokkal tölteni, egyszer aranyra fújva karácsonyfadíszt gyártottam belőle, annak is jól bevált.