Ruhából Darth Vader arcot

A magyar származású Bela Borsodi ruhákból hajtogatott emberi arcokat, mert szerinte a divat remekül alkalmas érzelmek kifejezésére.

A magyar származású osztrák fotóművész Bela Borsodi ruhákból hajtogatott emberi arcokat készített új fotósorozata számára. A kollekció a Vincent Van Cloth nevet kapta és a múlt hét óta Berlinben látható. Az arcok különféle érzelmeket fejeznek ki, egyik-másik különösebb arcelemző képesség nélkül is felismerhető, alighanem csak Darth Vader szenvtelen arckifejezésének kialakításakor törekedett arra, hogy a világon semmi érzelmet ne mutasson a portré. A harmincas éveiben járó Borsodi a bécsi Iparművészeti Egyetemen tanult, sokáig Ausztriában élt és dolgozott, mielőtt New Yorkba helyezte volna át a bázisát.

Ugyan nem hagyományos divatfotókat készít, élő modelleket többnyire nem alkalmaz, mégis közel érzi magához a divatot. Az egyik kedvenc témája, hogy új összefüggésbe helyezze a tárgyakat, ezzel sajátos, szürreális csendéleteket hozzon létre. Úgy tartja, a divat remek színtér ahhoz, hogy érzelmeket fejezzünk ki. A divatot és a fotózást rokon műfajnak tartja. Távol állt tőle a gúny, mégis képek karikatúraként is értelmezhető. Sajátos stílusát kedvelik a divatmagazinok, dolgozott már a Vogue-nak, az Another Magazine-nek, és Wallpapernek, és készített már reklámkampányt a Baume & Mercier luxusóra márkának, a Hermes-nek, vagy a Selfridgesnek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek