Olasz húsikonok

Az olasz sonkák, és kolbászok híre a pizza hátán eljutott mindenhova. De vannak pizzától független, mennyei olasz húsételek is, a faék egyszerűségű carpaccio-tól, a két napig készülő stracottóig.

Sonkák

A prosciutto crudo és a cotto a spanyol levegőn szárított jamón-ok után a legismertebb sonkák. A crudo nyerset jelent, a sertés egész comb, csülök, lapocka részeit, vagy akár az egész lábat sonkával együtt 3-4 hetes, fűszeres sóban áztatás után érlelik. Nem hús, inkább fűszer, hajszálvékonyra szeletelve használható előételnek, pizzára, tésztaételekhez. Szépen harmonizál tejszínnel, mascarponéval, sárgadinnyével, körtével, szőlővel.

salumi

Fotó:Carola

A cottóhoz a kisebb húsdarabokat fűszeres (rozmaring, fokhagyma, koriander, borókabogyó és szerecsenvirág) sós páclében érlelik, majd megfőzik, innen ered a neve: cotto-főtt. Lágyabb, semlegesebb a crudónál, de véletlenül sem összetéveszthető a gépsonkával. Lágy, fűszeres, illatos hús.

Kolbászok

Egy magyarnak mindig maradandó élmény az első találkozás az olasz kolbászokkal. Sápadtak, penészesek, a felületes zabálónak ízetlenek. Aztán megnyitva a fokhagymaporral és csípős paprikás vásári kolbászokkal eltömött ízlelőbimbóinkat, egy másik, szép színes világ nyílik meg. Az olasz száraz és grillkolbászok illatos és friss zöldfűszerekkel, (rozmaring, kakukkfű, édeskömény, durvára őrölt bors) borral és nem pépesre darált, hanem darabosra vágott húsból készülnek.

salsiccia italiana olasz kolbasz

Fotó:Carola

Mortadella

A magyar ízlésnek általában maradéktalanul megfelelő mortadella lelke a sok szalonnakocka. A Mortadella Bologna eredetvédett termék, a szalonnákat körülölelő húspépet koriandermag, fokhagyma és szerecsendióvirág fűszerezi. Egyes változatokba pisztáciát is kevernek. Jó megy az avokádóhoz, ricottához, paradicsomhoz, de láttam már gátlástalanul kenyér helyett felhasználni falatkákhoz.

Bistecca alla Fiorentina

Olaszországban sok pénz kell a jó húshoz. De ha a sok pénz megvan, könnyű hozzájutni a világ egyik legjobb sztékjéhez, a bistecca alla fiorentinához. A fogás elsőre semmi különös, csak az olasz húsmarha, a chianina egy szép szelet T-bone-ja, sőt inkább porterhouse sztékje, kellemes medium-rare-re sütve és tálalva. Az olasz konyha kompromisszummentes alapanyaghasználatának teteje. A világ egyik legjobb húsmarhájának a legjobb konca, tökéletesen elkészítve. Nincsenek fűszerek, nincs gagyi páccal bénázás, csak a tökéletes hús és annak tökéletes elkészítése. Ha Toszkánában járnak, és bírják a húst, rendeljenek egyet. De ne kérjék átsütve, akkor inkább egyenek mást. Chiant jár mellé, mi más?

Saltimbocca

A tiramisu -dobj fel- után szabadon: saltimbocca -ugorj a számba-. A saltimbocca alla romana az egyik kedvenc ételem, pofonegyszerű és zseniális. Kiklopfolt borjúkarajra fogpiszkálóval feltűzök egy szelet prosciutto crudot-, rá egy nagy zsályalevelet és hirtelen kisütöm vajban. Mennyei. Néha a felhasználók bűvészkednek csirkehússal, sertéssel, de nem szabad, csak borjúhúsból adja ki.

Stracotto

Az olasz névadás bukolikus pillanatai: stracotto- nagyon megfőzött. A mi vadasunk és a coq au vin rokona. Pácolt és pácban főtt szívós hús. A száraz marhahúst (felsál, stefánia) vagy akár marhaszegyet, pofát egy éjszakára pácba kell rakni. A pác egy szép testes száraz vörösbor, répa, zellerszár, hagyma, friss rozmating, friss zsálya, kis fokhagyma, só, bors és kevés olívaolaj. Másnap kevés olajon kérget kell a húsra sütni és a ráöntött páclében komótosan puhára főzni. Carola barátnőm apukája nagy mestere, a hús szétolvad a szájban, mellé csakis a főzéshez használt vörösbor való.

rosato

Martini Rosato Sprite - fedezze fel keverve is!

6 cl Martini Rosato-t öntünk egy long drink pohárba, két gerezd citromot belenyomunk, majd beledobjuk őket.

Teletesszük jéggel, majd feltöltjük Sprite-tal.  

Az olasz posztok támogatója a Martini.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek