OFFLINE

Elvileg nem tilos kalap nélkül lóversenyre menni

2009. június 29., hétfő 10:03 |

A szigorú öltözködési szabályok betartása mellett is lehet hülyén kinézni az angol királyi futamon. Férfi-női elegancia előírásokban és galériában.

Már lezajlott a hagyományos Royal Ascot lóverseny, ami mindig sokkal inkább foglalkoztatja a divat- és celebsajtót, mint a sportújságírókat. Ennek miértje meglehetősen nyilvánvaló az alábbi galériából: a brit királyi család tagjai, barátjai és üzletfelei gyakorlatilag divatbemutatót tartanak, miközben úgy csinálnak, mintha fogadnának és szurkolnának és vagyonokat veszítenének.

Ezen a lóversenyen a legizgalmasabb futam a női kalapoké - valamiért mindenki bizarr fejfedőben érkezik lovakat nézni. Galériánkban a szokásos tollakon és virágokon kívül láthatnak például fagyistállal, férfi nyakkendőre emlékeztető izével és kék szőrrel díszített kalapokat. A rendezvény website-ja egyébként meglehetősen egyértelműen előírja, hogyan kell felöltöznie a rendezvényen részt venni kívánóknak. Eszerint "sokan kalapban jelennek meg, de ez nem kötelező". Továbbá: "fejdíszek és spagettipántok elfogadhatók, és a ruhának nem muszáj térd alá érnie". Természetesen a királyi család részére fenntartott részlegre ennél szigorúbb szabályok vonatkoznak.

A férfieleganciára irányadó előírásokról külön pdf-et közöl a site, ezt is érdemes áttanulmányozni. Olyanok derülnek ki belőle ugyanis, hogy a mellényzsebbe tilos begyűrni a zsebkendőt, mert az csakis formára hajtogatva illeszthető bele, és természetesen kizárólag selyem jöhet szóba, a pamutzsebkendő tilos.

Rengeteg egyéb dolog tiltott még a férfiak számára: a zakó alatt viselt mellény legalsó gombját tilos begombolni, a cilindert pedig nem szabad bedönteni, hanem egyenesen kell állnia, viszont a fülekhez tilos hozzáérnie. Magától értetődő, hogy a feketén és szürkén kívül egyéb színű zokni és a bármilyen csokornyakkendő szintén tilos. Nem szabad továbbá az ing mandzsettájának eltűnni a zakó ujja alatt, hanem legalább fél inch-nyit, azaz egy bő centiméternyit kell kilógnia.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.06.29 11:06:00Rékuc

  a férfiaknak szóló pdf-ben sehol sincs leírva, hogy tolosak a fenti dolgok. Egyszerűen (és jópofa stílusban) tippeket adnak az elvárt viseletre. Pl. a kalapnál annyit írnak, hogy 'állj ellent a kísértésnek, hogy a füleden balanszírozd a kalapot'. Tilosnak nem tilos, csak figyelmeztetnek, hogy röhejes leszel (ahogy a színes zoknival is).
  A pamutzsebkendő sem tilos, csak nem megfelelő az alkalomra.
  Szóval nem tartom teljesen korrektnek a cikk második felét. Itt is érvényes az, hogy aki nem szeretne megfelelni az elvárásoknak, annak nem kötelező odamenni.

 • 2009.06.29 11:41:10gyb

  Rékuc, igazad van.

  Annyit tennék hozzá, hogy tapasztalataim szerint Angliában gyakorlatilag semmi sem "tilos". A "tilos" az egy elég magyaros fogalom, amit én valamilyen szinten viccesnek találok, ezért előszeretettel használom.

  Ha egy sima diszkóba megy az ember Angliában, ahol "no trainers" a dress code, ott se "tilos" bemenni tornacipőben. Odamehetsz abban is, legfeljebb nem engednek be vagy mindenki csúnyán néz. Ascotban dettó.

  Szerintem ami egy ilyen eseményen angolul ajánlott vagy javasolt, az "magyarul", vagyis egy magyarnak "tilos". És igen, ezzel a magyar mentalitásról fejezek ki egy nem kedvező véleményt, amiben van egy adag sarkítás, de szerintem akkor is jellemző. Biztos sokan másként látják, én így, lehet velem vitatkozni. :-)

  (Az Á sem tilos a Micimackóban, hanem csak Trespassers will (be prosecuted), azaz eljárást indítunk (az átjárást megkísérlők ellen). Szóval angolul itt is szabad, csak meglesz a következménye. Magyarul tilos. Sőt, ha kicsit később fordították volna a Micimackót, szerintem az lenne a táblán, hogy "Hatóságilag tilos az á".)

 • 2009.06.29 12:01:11Rékuc

  gyb: naja, csak a weboldalon szerepelt pár dolog, ami kifejezetten tilos ergo az éln ovlasatomban nem engednek be, ha: farmert, edzőcipőt stb. viselsz. na ez valóban tilos. Ezzel szemben senki nem fog kidobni, ha pamutzsebkendőt gyűrsz a zsakett zsebébe. Ez nem tilos. Csak a kettő közötti különbségre akartam rávilágítani. Az angol etikettről már amúgyis rengeteg mítosz kering, nem kell még jobban súlyosbítani :)

  engem érdekelt volna egy Royal Enclosure dress code is, vagy azt úgysem írták ki, mert aki odamegy, az alapból vágja?

  A kalapok pedig meseszépek.

 • 2009.06.29 12:23:46Euscorpius Hungaricus

  Nem mellesleg az angolnak eszébe sem jut máshogyan felöltözni, mint ahogyan a dress code ajánlja, nem úgy a magyarnak...

 • 2009.06.29 12:59:03norczhy

  Némelyik kalap nem rossz, de miért van mindegyiken rózsa?

 • 2009.06.29 14:42:56suo tempore

  ahogy nézem a a kalap ízléstelensége fordított arányban áll az illető társadalmi rangjával/kékvérével

  magyarul itt is azok akarnak a legnagyobbat mutatni, akiknek ezekből vhogy kevesebb jutott

 • 2009.06.29 14:50:10mickimacko

  Hát én ott voltam a hétvégén. A Royal Enclosure-ban és a Grandstand nevű részen, ahova a nemesek és a gazdagabbak járnak, betartják, és komolyan veszik a dress code-ot. A Silver Ringen, ahova a "pórnép" mehet, úgy öltöznek, ahogy nem szégyellnek. Nagyon durva öltözékeket láttam. Ja, és nem mellesleg, délután ötre (kettőkor kezdődnek a futamok) olyan részeg volt mindenki, hogy erős Sziget-feelingem támadt...

 • 2009.06.29 15:21:06Dr. Körömlakk ®

  tök jó kalapkák, én itt vicces lennék benne, de sztem jópofák.

 • 2009.06.29 18:17:30evuci

  nekem a kilences kép tetszik,de a többi se rossz!

 • 2009.06.29 18:17:52stanyecli

  Mindig csak ezek a színes-szagos fantáziátlan kalapok...

  Sehol egy féldisznó a nyakba tekerve, semmi fantázia...

 • 2009.06.29 19:20:05Herr Nyó

  gyb, az Trespassers W, ami a Trespassers Willnek a roviditese, ami viszont a Trespassers William roviditese, aki asszem nagybacsija volt a Malackanak. Ne vezessuk felre a tomegeket.

 • 2009.06.29 23:17:22Vagyok_aki_vagyok

  A hetes képen nagyon extravagáns az a kalap! És JÓ!!

 • 2009.06.30 12:35:17gyb

  Herr Nyó, a könyv szerint Malacka gondolja úgy, hogy a Will a Williamnek a rövidítése. Szerintem pl. nemhogy Nyuszi vagy Bagoly nem osztják Malackának ezt a nézetét, de az olvasók zöme sem, velem az élen.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta