Jacko a kesztyűjét nem vitte magával

Divatot diktált a popkirály vagy ruhatár helyett relikviákat gyártott? A örök életű fehér zokni, göndör tincs és orvosi maszk története.

Ahogy Michael Jackson néhány évtized alatt ikont csinált magából, arra további példa nincs sok a poptörténelemben. Azonban önmagában a zene nem elegendő a legendateremtéshez, kell hozzá egy semmivel össze nem téveszthető ruhatár is. Nézzük meg, hogyan használta fel a popkirály a divatot arra, hogy Michael Jacksonból Michael Jacksonná válhasson.

Az ő különleges tulajdonsága leginkább a '80-as és '90-es évek másik hasonló kaliberű gigasztárjával összehasonlítva a legszembetűnőbb. Miközben Madonna folyamatosan változott, és egy lépéssel mindig a többiek előtt járva diktálta a divatot, Michael Jackson mindig úgy öltözött fel, ahogy senki más se addig, se azután.

Ha Madonna rondára melírozta a haját, az összes tinilány rondára melírozta a haját. Ha Madonnának henna volt a kezén egy videoklipben, hamarosan mindenki szintén hennára vágyott. Madonna annyit változott, hogy nem hagyta, hogy egyetlen konkrét saját stílusa alakuljon ki, viszont amilyen éppen volt, azt mindig milliók tekintették valamilyen szinten követendő példának, magukévá téve, amit a popkirálynőn láttak. Michael Jackson imidzse ehhez képest - a döbbenetes plasztikai beavatkozások ellenére - szinte alig változott, viszont a keményvonalas rajongókon kívül nem is nagyon akadt, aki a hétköznapokon, vagy legalább a hétvégéken úgy öltözködött volna, mint ő.

Így tette Michael Jackson önmagával egyenlővé a csillogó fehér kesztyűt. A szintén csillogó katonai zubbonyt, a szűk öltönyt a kalappal, a Thriller-videó futurisztikus űrzubbonyát vagy bármelyik más egyenruhát. Szűk és kicsit rövid szárú nadrág alól a fehér zoknit kivillantani - ez sem divat, ez Michael Jackson. Napszemüveg és orvosi maszk kombó mögé nem lehet anélkül bebújni, hogy az embert ne nézzék azonnal Michael Jackson-imitátornak. A Dangerous album borítóján elég a homlok előtt legöndörödő egyetlen fekete tincs ahhoz, hogy tudjuk, kinek a lemezéről van szó.

Ha Madonna cowboy-kalapot nyomott a fejébe, azon a nyáron ugyanígy járt egész Ibiza is, de anélkül, hogy a fejfedős partiarcok kalapjukkal kifejezetten Madonnára szerettek volna utalni. Ezzel szemben ha valaki magára ölti valamelyik Jacko-relikviát, azzal rögtön egyértelműen és kifejezetten a popkirály szellemét idézi meg. Így tett a hétvégén Glastonbury színpadán Lily Allen - lásd alább - vagy fenti fényképünkön Lindsay Lohan is. Michael Jackson elment, de itthagyta nekünk a csillogó kesztyűjét, kinőtt nadrágját, kivillanó fehér zokniját, arannyal csillogó zakóját. Ha az ember egy kicsit popkirály akar lenni, elég ezek közül felvenni az egyiket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek