OFFLINE

Hiánypótló kávétérkép

2009. június 26., péntek 12:02 |

Milyen pontosan egy espresso? Létezik tejszínhabos kávé? Most rendet rakunk a fejekben, mert nagy a zűrzavar. Nem csak nálunk.

Az ötlet sem az enyém, innen vettem. De az itt-ott gyanús volt és olasz felügyelőnk, Carola is leszólta, és segített elkészíteni egy hiánypótló kávé útmutatót. Végigfuttattuk pár olaszon és így engedjük útjára az olasz kávéiskola alapjait bemutató ábrát.

kaveguide copia

Az espresso italiano egy 25 ml-es alapegység, ISO standard 45011-ben rögzített szabályok szerint, meghatározott alapanyagokból, eszközökkel készülhet. A doppio és lungo változatoknál ugyanez a kávé hígul vízzel, a ristrettoba az espresso 25 ml vize helyett 15-20 ml kerül. A corretto nem csak pálinkával készülhet, konyakkal is jó tud lenni. Eszpresszókávéra pedig merénylet a tejszínhab. Főleg a növényi zsírból készült kinyomós megoldások.

rosato

Martini Rosato Sprite - fedezze fel keverve is!

6 cl Martini Rosato-t öntünk egy long drink pohárba, két gerezd citromot belenyomunk, majd beledobjuk őket.

Teletesszük jéggel, majd feltöltjük Sprite-tal.  

Az olasz posztok támogatója a Martini.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.06.26 12:57:30Jägerlady

    no és a melange?
    az nem kávé, mi?

  • 2009.06.26 13:05:10meine Gurke hat Vorhart

    Szóval a doppio=dupla, a lungo = hosszú???
    Vagy ezt így magyarul nem lehet leírni, mert nem lenne elég sznob?

  • 2009.06.26 13:07:02meine Gurke hat Vorhart

    Egyébként néhány kávézó nagyon szar tipikus magyar szokása, hogy a cappuccinora tejszínhabot nyomnak. Egyszer elegem lett, s visszavitettem, mondván én CAPPUCCINO-t kértem!

  • 2009.06.26 13:40:15vkorsi

    Jagerlady:
    olasz kávékat írtak. A Melange az osztrák, szerintem ezért hiányzik.

  • 2009.06.26 14:32:54Mitzi von Küche

    Milánóban hallottam, hogy cappuccinot kizárólag délelőtt isznak az olaszok, ebéd után a jó erős ristretto vagy a doppio jöhet csak szóba.
    (Fagylaltot viszont délelőtt nem ildomos enni - tkp. van benne valami, én is ezt követem azóta.)

  • 2009.06.26 15:48:06Sparhelt

    Mi a különbség az espresso és a risretto között?

  • 2009.06.26 15:52:45ytike

    kevesebb benne a víz

  • 2009.06.26 15:57:46szobatars

    Mitzi von Küche

    Jól hallottad, nekem Vasto-ban (Rómával átellenben az Adria partján) egyszerűen nem is adtak!

  • 2009.06.26 16:18:37nyu

    Melange az nem francia?

    Nemetek eleve joval lightabb filteres kavet isznak, nem presszot.

    Tejszinhabos cappucino meg amerikai modi.

  • 2009.06.26 16:39:05Tetra

    Megkívántam ^^

  • 2009.06.26 16:41:24Terlis

    szerintem is osztrák a melange. egy németes szövegből rémlik, ami bécsről szólt

  • 2009.06.26 16:48:00cöcke

    nekem a latte macchiato a kedvencem, annál semmi nem tudja jobban elb@szni a napom,mint amikor szarul rakják össze, pl a kávéval összebarmolják a tejhabot:(((

  • 2009.06.26 17:32:38oneandonly

    2009.06.26 16:41:24Terlis

    abból, hogy WIENER MELANGE? :D

  • 2009.06.26 17:58:50dzsaszper

    A képek csak az arányokat mutatják :) A latte esetében összekeverednek a rétegek, a latte macchiato pedig alul tej, középen kávé...

    Amúgy a kávék kombinálhatóak, én nagyon szeretem a macchiatot ristrettoból :)

    Találkoztam con panne-vel is, az talán macchiato doppioból?

  • 2009.06.26 18:01:58Syolos

    @cöcke: "annál semmi nem tudja jobban elb@szni a napom,mint amikor szarul rakják össze"

    Irigyellek, de komolyan.

  • 2009.06.26 18:11:26akárki

    meine Gurke hat Vorhart, te az espressora is azt mondod, hogy egy gyors kávét kérsz, mi?

  • 2009.06.26 18:15:17cöcke

    2009.06.26 18:01:58Syolos
    :DDD Jó,egy kicsit túloztam:DDD. De tényleg rohadt idegesítő tud lenni. Kávébuzi vagyok, na.

  • 2009.06.26 18:29:49meine Gurke hat Vorhart

    2009.06.26 18:11:26 akárki
    Nem! Én arra gondoltam, ahogyan az író a cikkben megmagyarázta a doppiot és a lungot!

    "A doppio és lungo változatoknál ugyanez a kávé hígul vízzel," - helyett írhatta volna.

  • 2009.06.26 18:40:21tboj

    …most már óvatos lettem, elmondatom a „baristával” hogy itt hogyan készítik a „cappucinót” mielőtt leülök az asztalhoz, a probléma ott szokott kezdődni amikor én fahéjat merészelek kérni,
    „de hát mi kakaóporral szoktuk!” … kapom a rutin választ még a cukrászdában is sokszor…

  • 2009.06.26 19:13:51sys

    anna, a latte macchiatoban kevesebb espresso van, mint a macchiatoban, nem?

  • 2009.06.27 16:21:47Prinzessin Erbsen

    Utálom az olasz tipusu kávékat, itthon sem iszom meg a káváfőzővel lefőzött iszonyatot, a habos kapuccsinó meg egyenesen undorító. Minden turista tudja, hogy magyaroszágon nem szabad kávét inni, de ez vonakozik olaszra is.

    A legjobb kávékat Daniában ittam eddig (Häagen dazsnémeteknél is van itt ott) , de az egész német nyelvterületen normális kávét lehet kapni, itthon még a vizet is kispórolják a kávéból.

  • 2009.06.27 19:52:04palloncino

    szép kávétérkép, de még szebb lenne, ha a cappucCino pl. két -c-vel lenne írva...

  • 2009.06.27 22:13:20zölderdö

    sys, nem az eszpresszó mennyisége a különböző, hanem a tejé. A lattét nagy, magas, átlátszó pohárban adják, a latte macchiato kisebb, mint a capuccino. És mindkettőben csak espresso van.
    A lattéra sok helyen raknak kicsi tejhabot, na nem annyit, mint a capuccinora. De lehet, hogy ez csak a tej melegítése miatt kerül rá? Nemtom.

  • 2009.06.28 12:53:45efzsé

    dzsaszper, nem vagy vicces. sajna, nem.

  • 2009.06.28 12:55:46efzsé

    palloncino...mert, úgy kell?szerinted?

  • 2009.06.28 17:51:15sys

    2009.06.27 22:13:20zölderdö

    http://en.wikipedia.org/wiki/Latte_macchiato

    "It differs significantly from cafè latte in that only ½ (or less) of an espresso shot is being used."

    jó, wiki nem mindig mérvadó, de itt pont az ellenkezője van annak, amit mondtál.

  • 2009.06.28 20:03:38silberstein

    Az espresso con panna létező kombináció, tejszínhabbal, szóval nem az ördögtől való :) ezt hívják az USA-ban café Vienne-nek, de nem azonos a Wiener Melange-zsal (ami tejhabos), hanem a Franziskaner-nek felel meg az osztrákoknál.

  • 2009.06.28 22:10:34palloncino

    igen, efzsé: cappuccino

  • 2009.06.29 09:19:06sacoesmaco

    Prinzessin Erbsen - zért ne istenítsük annyira a németeket!!! Igaz, hogy elterjedt az espresso, de nekem Münchenben és Berlinben is adtak nagyon jó szállodák kávézójában cappuccinot hossz kávéból!!!
    Amit Európában kávézásból alapból tartunk, az valljuk be, az emberek nagy része szerint az OLASZ KÁVÉ. Én nem szeretm az olaszokat, de szerintem a kávéjuk jó. Szerintem.
    El tudom képzelni, hogy az,hogy kint élsz, egy idő után más igényeket alakított ki benned.
    Nagyon sok német kollégával állok kapcsolatban, s az elmúlt 15 évben, ha igazi olasz presszót, cappuccinot, stb..-t kaptak, senki sem szidta, pedig van jó pár, aki kávfőzésre alkalmas gépekkel foglalkozik, tehát már sok jó kávét kóstolt.
    Ez az én véleményem szigorúan ... de szerintem az olasz kávé jó. Nekünk mondjuk Jura gépünk van, s a árommal ketten több, mint 1 kg kávét letolunk havonta (számoljátok ki 7-8 grammos adagokkal :) ), de az alap mindig a jó espresso vagy ristretto, illetve a tejhabos cappuccino.

  • 2009.06.29 09:56:16bolletje

    Sacoesmaco, mi az, ami miatt 60 millió embert együttesen nem szeretsz?

  • 2009.06.30 00:35:01Ruzsa Sándor

    Szereti valaki egyáltalán a normális feketekávét, vagy csak az a sikk, aki összepancsolja (mint a vizezett borokat, mondván úgy oltja a szomjat). Egyébként, meg az USA rendőrök isszák az igazit...kancsószámra, a lukasközepű fánkok mellé...OTT tudják, mi a tutti.

  • 2009.06.30 16:45:25Ámond Pista

    Itthon szerintem a tejszínhab a capuccino.ra az osztrák kávé kúltúrából jön, de javítsatok ki, ha tévedek.
    Egyébként engem alapból mind a kakaó mind a fahéj kérdés nélküli capuccino-ra szórása zavar.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta