OFFLINE

Mi legyen a csúnya gyümölccsel?

2009. június 24., szerda 19:54

Pálinka, mi lenne? Ezt a hülye kérdést...

Jó, nem, ma egy kicsit kevésbé magyar irányt adunk a hétvégi balatonozás után a pulton felejtett epernek, cseresznyének, meggynek, szőlőnek, ami ott maradt. De csak azért, mert egy marék ráncos meggyből nem jön ki a felesrevaló pálinka se.

Ha még nem indult erjedésnek, de már nem szép az a gyümölcs, csatninak jó lesz. A csatni eláll pár napig, elég utána kitalálni mihez együk meg, de van pár tippem arra is.

cseresznye

A képen ez a legutóbbi cseresznyecsatnim gomolyával. Imádnivaló volt és gyönyörű.

Ha a töppedt gyümölcs megvan – jó hozzá szép friss is ám - szedjünk elő nagyjából ugyanannyi hagymát. A mogyoróhagyma jó lenne, de nem mindenki Stahl Judit, hogy algalapot, mogyoróhagymát és ötféle curryt tartson a panel beépített konyhaszekrényében. Jó lesz az egyszerű vörös vagy lilahagyma is, vagy akár póré és egy kevés fokhagyma mellé. Ezeket apróra vágva megfuttatom az előzőleg kevés olajon karamellizált cukron. Hozzáadom a kimagozott és apróra vágott gyümölcsöket, sózom, borsozom, összefőzöm.

A fűszerezését nem lehet elrontani, a gátlástalanság a célravezető ebben az esetben. Ha bírja a fogyasztó a csípőset, cayenne bors már mehet is bele. Én koriandermagot, szegfűszeget és fahéjt szoktam használni és a végén friss mentát vágok rá, ez nagyon bevált. De lehet kísérletezni gyömbérrel, szerecsendióval, akármivel.

A csatnit imádja a krumplipüré, a grillezett gomolyasajt, natúr sertéshús, kacsa, liba, libamáj, vadhúsok, a fehér húsú tengeri halak. Marhahús mellé nekem nem jön be, azzal inkább összevesznek, vagy csak nem jó csatnival próbálkoztam. Neki lehet állni sütőtökből, padlizsánból, lilahagymából is, nem csak gyümölcsből. Mangóból a legjobb, de a mangó drága.

És Önök? Szoktak csatnit főzni? Hogyan?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.06.24 20:34:22atomjani

    És én még azt hittem, hogy nem kell vele plussz munkát csinálni.:D
    Aszalt gyümölcs is van.

  • 2009.06.24 20:56:47hüvelygomba

    Marad pálinka.. :D
    Nagyszuleim meg a kukacosat is beledobjak.. :)

  • 2009.06.24 21:25:21Rékuc

    rá sem bírok nézni a csatnira, nagyon kifordul a gyomrom az édes-émelygős-fűszeres katyvasztól. A lilahagyma lekvárt viszont imádom, vörösborral főzve, talán az áll a legközelebb hozzá, némileg szolidabb kiadásban :) (karácsonykor volt egy jó cikk a lekvárokról)

  • 2009.06.24 21:29:14biglevin

    Csatnit is pálinkát is!

    Csatnit leginkább almából, hagymából, valami erősből, - lehet pista is.Rakok bele paradicsompürét,ecetet, kevés mézet, gyömbért, - ha van friss/fagyasztott koriandert. Jó édesnek, erősnek, csípősnek kell lennie.

    Natur jázmin rizs illik hozzá, na meg valami amihez kínáljuk...
    Nálunkez általában currie-s csirke

  • 2009.06.25 00:10:02p!nkinside

    a cayenne borsot mi a jó égért nem lehet CHILINEK hívni, mikor az a neve? csak hogy jobban hangozzék...pff

  • 2009.06.25 08:16:52hallohallo

    azért, mert az egy fajta chili. ezzel az erővel minek a chilit chilinek hívni, amikor annak paprika a neve. pff

  • 2009.06.25 08:48:49Péter Anna

    a cayenne bors nem chili, hanem különböző chilipaprikák keveréke, ez a pontos magyar neve neki: cayenne bors. akkor is ha van rajt' sapka, akkor is, ha nincs.

  • 2009.06.25 09:25:07hegyilany

    Jófej rokonunk főz isteni bodzacsatnit, hagyma, zeller, bodzabogyó, szeder, meg talán körte van benne. És persze szegfűszeg, fahéj stb. bőven. Isteni!

  • 2009.06.25 18:39:37VilágosKékHarisnya

    Hegyileányzó, ezt részleteznéd?
    Bodza... de izé... bogyó?

  • 2009.06.26 07:20:22Magenta

    Mangót akkor kell venni, mikor a Lidl-ben száz forint darabja. :)

  • 2009.06.26 16:12:05gillian

    hegyilany!
    tudnál receptet hozzá? van bodzafánk, érik a bogyó, likőrt terveztem belőle, de jutna csatninak is...
    köszi

  • 2009.06.27 12:24:08rhubarb

    nagyon jó csatni lett vörösáfonya birs keverékből.persze áfonyából jobb a friss, de mi szárítottból főztük.kedvenc fogásom hozzá: karamellizált dió és egy darab sült camambert.kár, hogy még nincs birsszezon.

  • 2009.07.07 15:04:11p!nkinside

    sajnos ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit, mert bizony a cayenne bors az egyszerű aprított chili. attól, hogy Péter Anna gasztroblogger, nem tudja a tutit ezek szerint...van mire hivatkoznom, nem a levegőbe beszélek.

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Cayenne-bors

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta