OFFLINE

A kilencvenes évek divatsalátája

2009. június 12., péntek 09:32

A Cézár. Ma már nem olyan menő, de pár éve minden ettől volt hangos, rendelték a csajok nyakra-főre, mert milyen fitnessz egy sali ebédre, aztán vacsira tolták a bigmac menüt. Juj, én csak egy Cézár sali, olyan kozmopolita vagyok ma. Ez azokban az időkben ment így, amikor ugyanezek a csajok elkezdték használni az üzi, ücsi, pari, ubi szavakat, a kilencvenes évek vége felé.

Azóta is életveszélyes itthon berendelni. Könnyen kap a naiv ügyfél majonézzel, íztelen reszelt trappistával és előreszeletelt kenyérkockákkal, fokhagymaporral megküldött szomorú fejessalátát. Pénzt nem adnék egy ilyen tákolmányért, mást meg kevés helyen kapni ezen a néven.

cezar

Megtaláltam a fényképet is életem első rendes cézárjáról

Mexikóban mindig elismert előétel volt, nagyon népszerű, asztalnál keverik, ott ettem csak igazán jót életemben először. És ott jöttem rá, nem való bele csirkehús. De jó a csirkehúshoz.

Eredete vitatott, a bűvös szakácson olvashatnak erről bővebben.

Nagyon egyszerű recept, de nem lehet bármiből nekiállni. A klasszikus fejessaláta punnyadt ehhez, annak az ecetes-cukros lé való meg a tojásos nokedli, nem a parmezán. A jégsaláta meg elég semmilyen, a római salátát kezdem megkedvelni, roppanós levelek, kicsit kesernyés, ára átlagos. Ezt is abból kell készíteni.

Az öntet egyszerű, de egy turmix nem árt hozzá: egy tojás, egy tojássárgája, kiskanál mustár, három darab sóból kimosott szardella, egy deci olívaolaj, fél citrom leve, só, bors és egy kis joghurttal mehet a kések közé.

Kellenek pirított kenyérkockák, ami a kruton kozmopolitául, bocsika, ezt a szót néha megnyomták a cézársaláta rendelők: cézársaláta, úgy szeretem a krrrutont. Most ébredek rá, a saláta akkor még annyira természetellenes volt itthon főfogásnak, hogy modoroskodásra kényszerített sok fogyasztót. Szétnyomok egy gerezd fokit olívaolajon, majd kiveszem (sose veszem ki, de mindenhol így írják, így kéne) és azon pirítom meg a valamilyen rendes kenyérből aprított kockákat. Meghintem vele a salátát, meglocsolom az öntettel és parmezánt forgácsolok rá, jó sokat. Magában is megjárja egy laza ebédre-vacsorára.

Ki, mikor ébredt rá, hogy a Cézárba nem való csirkehús?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.06.12 10:01:26vkorsi

    bocsika és foki????
    ezt nem mondhatjátok komolyan.....

  • 2009.06.12 10:01:37gastro vazze

    Cézárba valóban nem való... Viszont roston sütve, felcsikozva utána és mellé, vagy neadjisten rá, azért nem rossz:)

    Fokhagymát ugye nem tartalmaz a Cézár.. vagyis én úgy tudom, hogy az eredeti recept szerint egy félbevágott fokhagymával ki kell kenni a tányért és ez ad egy enyhe fokhagyma ízt az egésznek. Én mondjuk tojást nem nagyon szoktam belerakni az öntetbe, csak a sárgáját, de a Cézár is olyan, hogy ahány ház, annyi szokás .
    Az én eddigi legjobb Cézáromat Moszkvában ettem a Lomonoszov Egyetem kávézójában (igaz abban volt némi majonéz, a ruszkik azt mindenbe raknak), meg a Cafe Mania nevű helyen a Csajkovszkij Konzervatórium mellett... mondjuk ott komoly minden kaja:)

  • 2009.06.12 10:03:05gastro vazze

    bocsika azt még kifelejcsiztem, hogy foki nélkül nem olyan fincsi ám a csamcsi:), aztán letolhatsz két liccsi üccsit :)

  • 2009.06.12 10:55:53puninyúl

    gastro vazze :D :D :D :D

    Sajnos én utálom a szardellát, így mindíg csak a " koppintott" változatát eszem a cézárnak.
    És pipihusival szeretem:(

  • 2009.06.12 11:06:05Rékuc

    'Magában is megjárja egy laza ebédre-vacsorára.'

    bocs, de néhány salátalapi, öntet, kruton és sajtforgács NEM járja meg magában. Sem ebédre, sem vacsorára.

  • 2009.06.12 11:07:24gastro vazze

    2009.06.12 11:06:05Rékuc
    ugye? max. a köret mellé, zöldnek :))

  • 2009.06.12 11:18:04Rékuc

    valahogy úgy :)

  • 2009.06.12 11:32:30gastro vazze

    mondjuk abban a nágy ámerikában a saláta tulajdonképpen előételként funkcionál. majdnem minden étkezdében/étteremben van saláta pult, ahol tányérméret szerint fizetnek az emberek. jól teleszedi mindenki a tányérját, mindenfélével.. salátazöldek, kukorica, zöldségek, tojás, piritott bacon, stb... ezután egy igazi kéksajt dresszinggel nyakonöntik, aztán csodálkoznak mekkora valaguk van :)))

  • 2009.06.12 11:45:21Rékuc

    érdekes én elég sok amerikait ismerek és egyiknek se nagy a valaga :) azért itthon is bőven körül lehetne nézni nagyvalag ügyben.
    bár a melting pot nevű fondue étteremben tízezer kalória alatt nincs megállás, ott ettem életem legfinomabb salátáját: tökéletes salátalevél és ruccola, dió, pici kecskesajt morzsák és minden gyönyörűségek teteje: málna vinegraitte.

  • 2009.06.12 12:46:08fashion victim

    Csak engem irrital ennek a cikknek a hangvetele?

  • 2009.06.12 13:17:36Pokember - a seggemből, mint minden rendes Póknak

    Nem, engem is irritál.:-)
    Én spec szeretem a cézárt, igenis csirkével, és ha elég sok, akkor bizony tud teljes étkezés lenni (ha épp diétázok:-) ).
    Nálunk a saláta=köret, vagy hús+köret mellé kieg, amiknál pedig igenis tud főétel lenni.
    Nálunk fincsi salátákat lehet kapni pl. a TGI Friday's-nél. Igaz, kicsit borsosak az árak, 2 éhes ember 8-10ezer alatt nem nagyon ússza meg... De imádom.:-)

  • 2009.06.12 13:30:24nettletea

    Nalam ez jatszik mint ontet: 1 percig fott tojas, feher borecet, mustar, szardella, olivaolaj, es a kenyerkockakkal sult fokhagyma.

  • 2009.06.12 13:33:43Comté ex C.

    Mióta megkorosodtam, elég önmagában is egy vacsorára, vagy ebédre egy tartalmas leves után. A magában természetesen krutonnal, parmezánnal, öntettel. Esztétikuma miatt három darab félbevágott koktélparadicsommal. Egyébiránt a kruton sokkal finomabb, ha fele olívaolaj, fele vaj zsiradékon készül. Öntetben követem a hagyományos vonalat (szardella, mustár, görög jghurt, pár csepp citrom, szőlőmagolaj, blansírozott fokhagyma, nyers tojás), de rövidesen ki fogom próbálni az egyperces tojással.

  • 2009.06.12 14:27:48Matsu

    Csirke nélkül is finom, mert az öntet elég dús.

    De ha komolyan gondoljuk, h ebéd/vacsorafogás legyen, akkor igenis kell hozzá egy kis husi.
    Hét elején vettem egy fél grillcsirkét, 7(!) adag salátához volt elég, 2 napig cézároztunk :)
    És a nagyétkű férfiember is megelégedett vele.

  • 2009.06.12 14:29:52Péter Anna

    Rékuc a 80 kilós, sportoló férjem bevállalja és elég neki. Nekem meg pláne. Réten kaszálni, versenysportolni, szenet bányászni talán nem elég, de 30 fölött a laptop előtt heggedni egész nap és naponta futni egy órát, néha bringával intézkedni igen, elég. Számold ki kalóriában és látni fogod. Néha jó a zaba, sőt, kell is a zsír rendszeresen, de naponta kétszer ebben a korban már megöl. Sajnos.

  • 2009.06.12 15:29:38NAnnna

    újabb "nevegyegyünksemmitaboltbólmeraz mindszar" cikk. nahááát.

  • 2009.06.12 15:35:40p!nkinside

    kezem fent, engem is irritál. a 'cézár salátába nem való csirkehús' mondattól hangosan felkacagtam. most akkor keressük az igazi, jó cézárt vagy "gasztrobloggerként" világújdonságot készítünk, cézár saláta anélkül, ami cézár salátává teszi? :)

  • 2009.06.12 15:57:03boszor

    De télleg Anna, ha lesajnálod a pari-ubi-üzi csajokat, akkor a foki mitől szebb?

  • 2009.06.12 15:57:25cöcke

    "Ki, mikor ébredt rá, hogy a Cézárba nem való csirkehús?"-abban a szent pillanatban,ahogy elolvastam a cikket.:D
    Amúgy én múltkor ezt ebédeltem,egy helyi viszonylatban (Pécs) normális étteremben, és a következőképpen nézett ki a cézár saláta: uborka,paradicsom,vmi nyavajás salátalevél,roquefort sajt rámorzsálva, kenyérkocka, csirkehús, joghurt a tetején, ezek szerint alaposan átb@szcsiztak(csak,hogy én is kozmopolita legyek:)).
    Nem volt rossz,de ezek szerint semmi köze a cézárhoz:)

  • 2009.06.12 16:01:50cöcke

    "De télleg Anna, ha lesajnálod a pari-ubi-üzi csajokat, akkor a foki mitől szebb?"-nos szvsz Anna ezzel pont,hogy poénkodni (ha úgy tetszik ironizálni)akart,azzal,hogy maga is becézgette a fokHAGYMIT.

  • 2009.06.12 17:04:36mrssolis

    Csak azért mert a legtöbb helyen ma már csirkemellel adják, nem biztos, hogy az az autentikus Cézár saláta. Aki rákattint az Anna által belinkelt bűvös szakács bejegyzésre, az maga is elolvashatja a történetét. Valamiért én azért Molnár B. Tamáséknak jobban hiszek a témában, mint azoknak a kommentelőknek, akik ettek már életükben kétszer Cézár salátát étteremben. Végül is ma már a Cordon Bleu-t is gyakrabban írják Gordon Blue-nak, ettől még nem lesz helyes. Én egyébként egy kis kapribogyót szoktam még tenni az öntetbe, mert úgy tanultam.

  • 2009.06.12 20:28:22brokeness

    Az eredetibe nem kell joghurt,viszont kell Worcestershire szósz (nem mustár)és bors.És valóban a tálat kell kikenni a fokhagymával.Én ezt egyszerüen megoldom, mert fokhagymagranulátumot teszek a tojásba,s az nem intenzív, de mégis aromás.
    Amúgy én imádom a Cézárt, s már sok helyen ettem szerte hazánkban,de a legfinomabbat Szegeden.Azt utálom, amikor generál dresszinggel öntik le a vendéglösök a salátát.

  • 2009.06.12 20:33:01Péter Anna

    kösz cöcke, nélkületek elsivatagosodna az újságírás :)

  • 2009.06.12 22:27:20cöcke

    kérlek szépen,bármikor:)

  • 2009.06.13 13:32:54sajtosbrokkoli

    A legjobb Caesart eddig egy óceánjárón ettem, de ne természetesen nem az "all inclusive" hanem a fizetős étteremben, ráadásul hab a tortán, hogy a szemem láttára készítették.
    Lehetett választani : üresen, csirkével, rákkal, szardellával.

    Tőlem csak a rákos változat áll távol.

    Off:
    Anna te gaz bitang! Hát micsoda dolog kiforgatni a szavaimat? Biztos gonoszul vigyorogsz egy fotelban, és élvezed, hogy végre nem téged szidnak! Miközben az ismert sorrendben boldogítod magad! ( ischler, linzer, sajtosroló, kókuszgolyó, puncstorta).
    Majd csak figyeld , hogy nagy leszel újra!
    On

  • 2009.06.13 15:41:52Attilajukkaja

    Anna!

    Te utalod a csirket. Ennek ott adsz hangot, ahol csak tudsz. Ezt tudomasul vettuk. De a Cezar salatat talan megsem kellene bantanod.
    Hogy nem bantod?

  • 2009.06.16 12:05:27vasszűz

    Pari, ubi stb. nem a kozmopolita csajok találmánya, hanem a kofáké!

  • 2009.06.16 12:20:46Macaroon

    Én meg azt utálom, vissza is küldtem egyszer egy ilyet felháborodva, amikor a lehúzós Liszt Ferenc téren (ahol régen a Pompei kurva jó volt) kértem egyet, malomkeréknyi tányéron gondosan elterített SOKNAK tűnő szar jégsaláta, ízetlen uborka, nehány szemecske paradicsomocska és megszámoltam 8 kisujjkörömnyi kiszárított csmell kocka és kibaszott fokhagymás előrecsomagolt KRUTON bakker 5 évvel ezelőtt ezeröté'. Na mindegy.
    Amúgy mi sokáig jártunk a Leroy változatát zabálni, kiadós, én nagyon szeretem, frissen grillezik rá a csmellet és kifejezetten finom, de persze az sem autentik recipé.

  • 2009.06.28 13:01:48FENTEtente

    Akiket naponta mutogatnak,akikről naponta írnak,tehát sok-sok emberhez eljutnak;tetszik vagy nem tetszik...azok sztárok.Ma úgy működnek a dolgok,hogy kiemelkedő tehetség sem kell hozzá,csak sűrűn az emberek tudatába fészkelődni.Magyarországon is lehet nézelődni kik a sztárok.Legjobban negatív dolgokkal lehet maradandót alkotni,ezért keresik a médiák azokat a bolondokat kik még bolondabbá tudják fokozni hazudós,szándékos becsapós életüket.Hazánkban nyüzsögnek a celebek.persze nem sok mindenhez értenek.Megtévesztenek bennünket.Bűncselekményeket követnek el ellenünk.Nem tisztességesen,hanem szélhámossággal keresnek vagyonokat.Jó sokat,vagyonuk egy részét.Pl.Gesztesi-Liptai...stb.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta